Обновените BMW5 и BMW 6 – пари, които си струват

0
1855

Да получиш покана да тестваш серия 5 на баварската марка и покрай това да се насладиш и на серия 6 и то новото BMW 6 GRAN TURISMO, това е попадение в десетката.  За първи път съм участник в медийно представяне на нови модели BMW. В мен бушуват две чувства. Притеснение и нетърпение. Първото бързо се стопява от гостоприемното и приятелско  посрещане в лицето на екипа на BMW, а нетърпението ми е възнаградено с първият автомобил, който си избирам – BMW 540i xDrive с 333 конски сили !

Да се настаниш и да подкараш най-успешният бизнес седан в света е неповторимо усещане. Колкото по-нови са моделите BMW , толкова са по-бързи, по-ефективни, по икономични и обратно на всякаква логика (защото всяка нова технология тежи) са по-леки.

BMW 540i xDrive ме понася по скоростната лента на магистралата. Радостта от шофирането при натискане на газта е онова познато чувство на наслада, като да затваряш очи при хапване на любимия десерт. С тази разлика, че тук има и доза адреналин, която разтуптява сърцето ми. За минути „прелетях“ аутобана и търгвам по маршрута на теста по криволичещия път към Панагюрище. BMW 540i xDrive се държи перфектно. Сега разбирам, какво означава изречението „BMW 5 Серия продължава да пише правилата, що се касае до модерни системи в помощ  на водача“. Шофирам. Не ми се спира. Правя го за първите снимки.

Новото BMW Серия 5 е „пипнато“ до най-малкия детайл

Радикално обновено, новото BMW Серия 5 се отличава с невероятен дизайн, като акцента е върху  спортния дух и присъствието. Всичко е още по-изпипано, още по – луксозно, по-ефективно. Новости има в салона, в задвижването, в асистиращите системи, в управлението и така важната днес по време на пътуване свързаност.

Най-осезаема е промяната в екстериор в новото BMW Серия 5. Бъбрековидната решетка е с ново оформление, нови LED фарове, опционално се предлагат адаптивни LED фарове.  Допълнително могат да се поръчат и новите лазерни светлини. Задната част сега е подчертана с нови триизмерно оформени светлини, а в долната част са интегрирани трапецовидните ауспухови накрайници.И да си дойдем на думата, тъй като съм от Кюстендил, но и в Перник този елемент е на изключителна почит – джантите. Новото BMW Серия 5 грее с новите алуминиеви джанти с размер от 18 до 20 инча, като опция за първи път се предлагат 20-инчови алуминиеви спортни джанти с иновативна конструкция, която оптимизира теглото и въздушното съпротивление на автомобила. Предлагат се и опционални спортни спирачки с лакирани в син или червен цвят спирачни апарати. За новата Серия 5 са предвидени нови цветове на каросерията и опционални лакови покрития, спортен М-пакет с ярки дизайнерски елементи и още специфични акценти.

Отвътре малкото на брой промени ми отнемат секунди, за да открия разликите. Общо обновен салон, все така фини материи, супер луксозна атмосфера, нови технологии. Нова тапицерия за седалките с перфорации, нови спортни мултифункционални М-седалки с оптимизиран комфорт на седене, както и нови интериорни лайстни. Централната конзола е с опционалният 12,3-инчов контролен дисплей, като в серийното оборудване той е 10,25-инчов. Автоматичният климатик е получил разширени функции, а управлението се осъществява от спортен кожен волан с подредени по нов начин мултифункционални бутони. Бутоните за управление на средната конзола вече са в гланциран черен цвят.

Нови варианти на двигателите

За задвижването новото BMW Серия 5 разчита на добавени нови варианти на двигатели, а гамата на Plug-in хибридите е разширена до пет модела. Основната версия на седана 518d със 150 к.с. се предлага само със задно задвижване, а повечето модели са налични и с двойно предаване xDrive. Останалите модели са 520i, 530i, 540i и M550i xDrive, както и подобрените 520d, 530d, 540d xDrive и спортният M5. Всички турбодизелови двигатели за новото BMW Серия 5 вече са оборудвани с двустепенно каскадно пълнене, което подобрява значително реакцията на педала на газта. Германските инженери са усъвършенствали и 8-степенната автоматична трансмисия, която вече е по-лека, има по-добра ефективност и става стандартна за всички модификации. Добавени са и нови амортисьори за по-комфортно возене.

Всички модификации на BMW Серия 5 са оборудвани с 4- и 6-цилиндрови двигатели с  48-волтова технология Mild-Hybrid, която осигурява още по-спонтанни реакции и по-висока ефективност, благодарение на 48-волтовия стартер-генератор, който добавя 11 к.с. при ускорение и подпомага двигателя с вътрешно горене. В гамата са добавени общо пет Plug-in хибриди, които са 530e и 530e xDrive във версии седан и комби с мощен 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател, както и седана BMW 545e xDrive с 6-цилиндров редови двигател с вътрешно горене. За всички Plug-in хибридни модели серийна е новата функция eDrive Zone, при която хибридната система автоматично превключва в чисто електрически режим на шофиране при навлизане в екологични зони.

Връщам се към новото BMW Серия 5 и избраната модификация 540i xDrive

С нея си мечтая някой ден да спра на площада в Кюстендил. Готов съм с отговор на всички въпроси от местните „авторитети“ на тема бегачки. „Вдига“  250 км/ч максимална скорост.  „Изстрелва се“ от 0 до 100 км/ч. За 4,9 секунди. Максималната мощност от 333 к.с. се достига при 5500 об/мин. Задвижва се от 3-литров, 6-цилиндров редови бензинов двигател с двоен турбокомпресор и 48-волтова технология Mild-Hybrid, комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic.  Двигателят е супер еластичен и при рязко настъпване на газта високите обороти видими на таблото „излизат“ с гърлен звук навън от ауспуха.  Ще ме питат „Х-ова ли е „? Новото BMW 540i е оборудвано с опционалното задвижване на четирите колела от системата xDrive. Серия 5 е много стабилна на пътя. За по-голямо подпомагане при маневриране с ниска скорост, като опция се предлага интегрално активно кормилно управление. Режим Sport е за предпочитане, като грам от комфорта не се губи, благодарение на адаптивните амортисьори.Сетне ще отворим предния капак, за да видят всички мощния двигател и накрая ще си говорим за минималния разход на гориво, който на фона на 333 конски е уникален. При скоростно шофиране, разходът е около  10-11 л/100 км. В градска езда 540i xDrive харчи не повече от 9 л/100 км, а при равномерно извънградско движение и спазване на органиченията, разхода пада до 6 л/100 км. Така с един резервоар с обем 68 литра, могат да изминат около 1000 км. Новото BMW Серия 5 се предлага на българския пазар във версии седан и комби.

Технически характеристики

BMW 540i xDrive

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбодвигател с Mild-Hybrid
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 333 к.с. максимална мощност при 5500-6250 об/мин
  • 450 Нм максимален въртящ момент при 1600-4800 об/мин
  • 4,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 6,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 156 г/км емисии на СО2
  • 125 000 лева стартова цена на модела

И няколко думи за BMW 6 GRAN TURISMO. Тя също е обновена и е невероятно съчетание между  бизнес лимузина и семейна луксозна кола в премиум сегмента. Новото BMW Серия 6 Гран Туризмо стартира с продажбите си през лятото на тази година. Произвежда СЕ в завода на BMW в Динголфинг, успоредно с луксозните лимузини BMW Серия 7 и луксозните спортни автомобили на BMW Серия 8. Голямата гамата от двигатели на новото BMW Серия 6 Гран Туризмо включва два бензинови и три дизелови с актуалната технология BMW TwinPower Turbo и мощност между 140 кВт/190 к.с. и 250 кВт/340 к.с. Всички двигатели серийно са комбинирани с осемстепенна трансмисия Steptronic. BMW Серия 6 Gran Turismo е силно индивидуален автомобил създаден за много взискателни клиенти. Той съчетава спортните способности на BMW  и завладяващата функционалност за дълги пътешествия.

Текст и Видео: Ивайло Александров
Снимки: Ивайло Александров и BMW Group

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име