Забранява се премахването на осезателното окосмяване при спортните коне

0
1544

От 2021 год. Международната федерация по конен спорт забранява отстраняването на осезателите по муцуната на конете в спорта. Новото правило бе одобрено на 23 ноември по време на генералното събрание на федерацията, като част от ветеринарните правила, отнасящи се до спортните коне във всички дисциплини.

От юли месец догодина, конете чието осезателно окосмяване е отстранено (освен ако това не е по медицински причини) ще бъдат дисквалифицирани от спортни събития под шапката на FEI.

Становището на ветеринарната комисия е, че осезателите на конете не бива да се премахват, тъй като това намалява чувствителността на четириногите.

Немската федерация по конен спорт приветства решението на FEI и дори предлага въвеждането на по-строги мерки по въпроса.

Бръсненето или подрязваните на сензорното окосмяване при конете е забранено в Германия. Това правило би трябвало да се отнася и за космите в ушите, които имат защитна функция. Позволено е подрязването само на космите стърчащи извън ушите.“

Федерацията на САЩ, обаче, изказва някои притеснения относно ново въведената регулация и смята, че може да се стигне до неправилното приложение на правилото на различни състезания.

Щом подрязването на тези косми води до дисквалификация, трябва ли това да значи, че което и да е подстригване или подрязване или подкъсяване на тези косми ще бъде причина за дисквалификация? Изцяло подрязани или подрязани почти до кожа? Има много неизяснени положения, като например космите около очите, които оставени в естественото им състояние, могат да се оплетат в капаците използвани в дисциплината впряговете и да създадат дискомфорт у животното.“

От федерацията на САЩ съветват правилото да бъде отменено, докато не бъдат изяснени всички подробности. По този начин ветеринарните лекари и професионални ездачи ще имат възможност да дадат своето становище по въпроса, за да се избегнат бъдещи усложнения при приложение на правилото.

От ветеринарната комисия на FEI отговориха, че космите в ушите на конете не се считат за осезатели и че не е констатиран проблем със същите около очите на конете във впрегатните дисциплини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име