Гурме специалитети за коне, приготвени вкъщи

0
15407

Предлагаме ви няколко рецепти за приготвяне на храна за конете в домашни условия. Тези рецепти обикновено се препоръчват при болни, слаби, стари, възстановяващи се коне или за много, ама много глезени, на които искаме лично да им сготвим в знак на обич.

Няколко рецепти за приготвяне на храна за коне вкъщи.

  • Рядка каша.
  • Ярма.
  • Варен ечемик.
  • Варен овес.
  • Варено ленено семе.

Рядка каша :

Това е отличен начин да се захранва изморен кон. Широко използване преди появата на електролитите, тя все още върши работа след  дълга изтощителна тренировка или състезание, като предпазва коня от преумора и го подготвя за по-съществената храна после.

Сложете две шепи овесени ядки  в кофа с една чаена лъжичка сол. Смесете със студена вода,  докато се получи каша. Добавете до половината кофа леко затоплена вода и разбъркайте, докато сместа стане подобна на мляко и предложете на коня, когато му е време да пие вода. Когато той утоли жаждата си и първата половин кофа е изпита, може да се добави още хладка вода, докато в кофата не остане повече овесена каша; после конят минава на чиста вода.

Ярма

В наши дни ярмата рядко се използва като редовна храна, но често бива препоръчвана от ветеринарите след операции на червата, а с апетитни добавки в нея, може да подбуди болен или злояд кон да яде.

Сложете от 0.5 до 1 кг едри трици в кофа. Добавете супена лъжица сол и достатъчно вряла вода и забъркайте. Сипвайте водата постепенно и бъркайте добре. Готовата смес е добра, тогава, когато я стиснете в ръка и от нея не излиза вода. Покрийте така запарената смес с кърпа и изчакайте да изстине до телесна температура. Винаги проверявайте с гола ръка; конят няма да приеме твърде топла храна и ще я изплюе, ако му е гореща на езика. Винаги разбърквайте отново преди даване, за да се изравни температурата в цялата маса. Ако се остави ярмата да изстине, тя бързо се вкисва и става нежелана.

Ярмата може да се направи по-хранителна и апетитна, ако се използва нещо различно от чиста вода. Винаги се консултирайте с ветеринар, ако храненето е по негова препоръка. Възможни съставки са:

  • Топла меласа.
  • Много разводнено захарно цвекло.
  • Варен овес.
  • Варен ечемик.
  • Варено ленено семе.
  • Настъргани моркови или ябълки, но няма да са достатъчно влажни, за да се получи ярмата само чрез тях.

Варен ечемик или овес

Сваряването на ечемик или овес е начин да се разнообрази с вкусни и лесно смилаеми съставки бедната диета на някой кон. Може да се сготви смляно зърно, но се получава лепкава, клисава каша, която конете често не харесват. Цели зърна ечемик и овес може да се приготват по същия начин. Ако се вари голямо количество, ще е необходим казан и силен нагревател. За по-малки порции са достатъчни домашен котлон и голяма тенджера. Предвидете по 0.25-0.5 кг сухо зърно за кон. Добавете същото количесто вода (на обем) и поставете да ври. Ако количеството е голямо, ще отнеме време. Щом заври, оставете да къкри на слаб огън, докато зърното не стане крехко, та да можете да го прекършите с пръст. Процедуата е както се готви ориз и не бива да отнеме повече от половин час. Когато водата е абсорбирана, зъраната трябва да са меки; ако не – добавете малко вода и след няколко минути проверете пак. Внимавайте варивото да не  остане на сухо, докато ври. Около половин литър сварено зърно трябва да се добавя към всяка дажба. Може да се дава топло, но не горещо. Варено ленено семе 

Лененото семе е трудно за готвене; по-лесно е да се дава масло от ленено семе, а има и други масла с по-висока хранителна стойност. Конете, обаче, обикновено обичат кашата от варено ленено семе и тя често се използва за даване с нея на медикаменти. Мнозина собственици на коне за изложба я използват за подобряване на космената покривка и за придаване на тегло на техните коне, без да стават буйни. Прекаленото дозиране има слабителен ефект. Често се дава като първа храна след твърде напрегната работа. Лененото семе не бива никога да се дава цяло и сурово, защото в суровото семе се съдържа циановодорна киселина, която е отровна. Безопасно е, когато се дава веднага, след като е приготвено.

Дозата е две супени лъжици сурово семе и половин литър студена вода за кон.

Има три начина за приготовление на лененото семе:

  1. Накисване за 24 часа. Това е най-слабо ефективния метод.
  2. Кипване и варене на тих огън за 3 часа.
  3. Накисване през нощта, кипване и варене на тих огън за 1 час.

Последният метод е най-лесен и е за препоръчване. Трябва да се получи гъсто, сиво желе с равномерно разпределни в него семенца. До половин литър от тази смес трябва да се дава, но само венъж дневно и не повече от три пъти седмично, освен ако не се търси слабителен ефект. Може да се смесва с трици или плява, или да се добая към редовната дажба.Лененото семе е капризно при варене и трябва да се внимава – като кипне, да се продължи на съвсем лек огън, за да не загори.Може също да се дава като рядка каша, като желето се разреди с топла вода или подобно на чай, като семената се отцедят и желето се разводни още повече. И двата метода не са особено ефективни.

Добър апетит на вашите любимци.

В следващата статия очаквайте полезни подробности за така нашумелите  хранителни добавки за коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име