Защо ритат по стените на бокса, защо гризат оградата, защо яде тор, защо не желаят да лягат… ето на тези и други въпроси търсим отговорите тук …

0
3967

Защо ритат по стените на конюшнята ? Това понякога се случва, когато кобилите са раздразнени от коня в съседство. Също така може да бъде знак за проблеми с яйчниците. Преместването на коня в друг бокс би могло да помогне. Някои коне го правят, само когато са затворени сами, други – само когато за затворени в компания с други коне.Наличието на плъхове и мишки в конюшнята може да причини навика или да е признак за разстройство. Изглежда, че самият звук от ударите е пристрастяващ.

Причината може да бъде заразяване с паразити по четките, което по-често се получава при коне с ‘четки’ козина по краката. Те по-скоро тъпчат, отколкото да ритат. Ветеринарят ще препоръча необходимото средство. Веднъж изяснен, този проблем се решава с интензивно изчесване на ‘четките’ или остригване, ако конят не е за изложба.

Как да предотвратим всичко това ?

  • Гумена настилка в бокса, както и донякъде по стените.
  • Окачете чувал със слама от тавана, така че той да виси точно зад задницата на коня.
  • Окачете сноп метла по същия начин, както чувала със слама – въпреки че конят може да ги изяде.
  • Поставете букаи – макар че те могат да доведат до други проблеми и е необходимо да се използват от опитен човек като последно средство.

Опитайте се да осигурите на коня ежедневен няколкочасов престой в пасището.

Късане на попонатаКожата и гривата трябва да бъдат проверявани за кожни инфекции и/или паразити. При наличието на такива е необходимо третиране. Всичко може да започне, ако попоната е твърде малка, прекалено тясна около раменете или издърпана много назад. Попони, които натрупват статично електричество, особено при постригане (избръснати) коне могат да причинят неудобство, също и попони с набити в тях косми от постригване.

Този навик често е причинен от скука и осигуряването на играчки, като например топка в мрежа или окачени на връв пластмасови бутилки, често помагат. Подбрадник от парче здрава кожа, прикрепен към долната и страничните халки на оглавника,  възпира повечето коне. На тези, които упорстват, може да се постави намордник. Най-подходящ е решетъчен тип, който позволява на коня да си щипва сено.

Блъскане по вратата на боксаТова е дразнещ навик, който бързо може да разпространи, ако не се спре навреме. Той често се наблюдава при коне, нетърпеливи да бъдат нахранени, особено ако трябва да чакат. Все пак, това може да е прилепчиво, и конете да блъскат вратата с предното копито или коляно, проявявайки нервно поведение. Това може да причини контузии и набивки.

Мерки против навика

  • Закрепете решетка над вратата, така че конят да не може да я достигне с копитото или коляното.
  • Закрепете железен прът или верига на входа, за да може вратата да стои отворена по време на работа. Това обикновено е успешно, ако е осигурена необходимата безопасност.
  • Ако е необходимо вратата да е затворена, поставете прът под ъгъл на входа. Това също ще държи коня назад от нея.
  • Поставете дебела облицовка на вратата, защото конете харесват шума от блъскането. Това ще го заглуши и би могло да откаже коня да проявява навика.

Гризане на дърво

  • Намажете дървото в бокса с креозот или с друго силно ароматно вещество.
  • Покрийте всички достъпни повърхности с метал.
  • Проверете съдържанието на минерали и фибри в храната на коня, защото в някои случаи това може да е хранителен проблем.
  • Поставянето на лента за електропастир между колоните на оградата ще попречи на коня да я достигне и да я дъвче.

Ядене на торТова обикновено започва като хранителен проблем, но може да се превърне в пристрастеност.

  • Проверете съдържанието на витамини и минерали в храната на коня и регулирайте недостига им.
  • Сложете чим торф заедно с корените и пръстта в бокса.
  • Обезпаразитявайте коня редовно. Потърсете ветеринарен съвет за график на обезпаразитяването и хранителни добавки.

Ядене на сламения постел

Когато постелът в бокса е от слама, повечето коне изяждат известна част от него, но лакомият кон изяжда толкова много,че това повлиява на неговото състояние и дъх.

Мерки против навика

  • Направете постел от талаш, дървени стърготини или хартия
  • Ако трябва да се използва слама, напръскайте я с нетоксичен дезинфектант.
  • Поставете намордник.

Блъскане и тъпкане на земята с копитоПри този навик като че ли шумът, който се създава, е привлекателен за коня, но също може да е сигнал за вътрешен дискомфорт и /или болка. Поставянето на тежка, здрава гумена настилка в предната част на бокса около вратата може да помогне за прекратяването му. Бетонната основа под нея ще се запарва, затова е необходимо настилката да се измита ежедневно и, когато е възможно, да се проветрява.

Хапане

Когато конете хапят по време на манипулации и почистване, може да им бъде поставен намордник или да бъдат вързани на разтечки в бокса. Причината може да е грубо изчесване – някои коне са много чувствителни, лошо третиране в млада възраст, или храненето на малки порции.

Триене на опашкатаКонят може да си трие опашката поради наличието на глисти в областта на ануса и ректума или, през лятото, поради лятна екзема, причинен от ухапването на насекоми.

  • Ако триенето на опашката е причинено от глисти, необходимо е конят да бъде обезпаразитен с подходящ препарат. Поддържайте областта около и под опашката чиста, а самата опашка измивайте редовно с шампоан.
  • Ако причината е лятна екзема, трябва да се приложи специален лосион. Потърсете помощ от ветеринар.
  • Не разхождайте коня на зазоряване и по здрач.
  • Използвайте покривало срещу лятна екзема.

Нежелание за ляганеТова добавя допълнително и излишно натоварване върху краката на коня. Обикновено е причинено от следното:

  • Неподходящ или недостатъчен постел.
  • Ако конят преди е лягал и не е можел да стане, останал е блокиран.
  • Подхлъзване при ставане.
  • Безпокойство в новата конюшня, особено ако няма други коне.
  • Старост или скованост.

Мерки против този навик:

  • Направете дебел постел от талаш или слама.
  • Поставете пони или магаре в съседен бокс или в пасището за компания. Това често помага.
  • Поставете гумена настилка с добър постел отгоре.

Щом конят преодолее безпокойството си и легне, в случай че са изпълнени споменатите препоръки проблемът не би трябвало да се появи отново.

Късане на превръзкитеНай-ефективните мерки против това са поставянето на намордник, яка под шията или кръстосани странични поводи. В последния случай конят няма да е свободен да ляга, когато пожелае. Намордникът трябва да се сваля по време на хранене и поене.

Дърпане назад, когато конят е вързанТози навик произлиза от страх. Обикновено започва, когато конят за първи път е бил вързан в конюшнята вероятно с прекалено късо въже, дръпнал се е и се е изплашил. Затова винаги правете предпазна примка към халката и връзвайте коня за примката, никога за халката. За нещастие, веднъж усвоен, този навик трудно се изкоренява, и много мерки съдържат известен риск. Внимателното боравене  би могло евентуално да излекува коня. Докато го почиствате, опитайте да промушите въжето през халката, без да го връзвате. Проблемът често се изостря, когато конят се връзва в каравана и му се позволи  да се дръпне преди да е осигурен отзад, или преди да е затворена рампата на караваната.

Измъкване от оглавникаПридобиването на този навик често е резултат от дърпане, накланяне на главата и научаване, че оглавникът се изхлузва. При понита и по-ниски коне това може предотврати, като се постави дебел нашийник вместо оглавник. Този метод не е удачен при млади или много напрегнати коне, тъй като могат силно да се дръпнат, да загубят опора,  в следствие на което да се изплашат или наранят. Никога не оставяйте такива коне сами, когато са вързани. Ако не им се позволи да проявяват навика, може с времето да го забравят.

Съветите са извадка от книгата на Британското конно дружество – „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня”, която може да поръчате от редакцията на сп. Ezdapress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име