Мария, Ван Дам и Валвидия

0
3677

Всяка история е интересна, стига да е с тропот на копита, мирис на коне и устрем с поглед в бъдещето.

Константин Ван Дам! Няма как сте забравили това запомнящо се име досущ изписващо се, като това на белгийския спортист по бойни изкуства и актьор Жан-Клод Ван Дам. Преди около десетина години по състезанията в България, името и състезателя по конкур ипик будеха истински интерес. В старите броеве на списание ЕЗДА ще намерите доста снимки от награждавания и успешни участия на Константин Ван Дам.

Константин Ван Дам

Ето че сега, близо 10 години по-късно, именно той е треньор на младата и перспективна българска състезателка Мария Гъркова. Тандемът работи вече два месеца в базата на Константин, изградена в северна Германия, между Щутгарт и Мюнхен.

Мария Гъркова

28 – годишният Ван Дам е роден в Белгия, но говори отличен български, тъй като неговата майка е българка. Като дете всяко лято изкарва ваканциите при своята баба в Русе. Именно там за първи път яхва кон, когато е 8-годишен. Оттогава 20 години животът му е свързан само с конете.  Помни, че е бил на 11 години, когато стартира за първи път в състезание. Три години по-късно вече държи в ръцете си първа шампионска титла. Участва на Европейско в Турция, взима бронзов медал от Балканиадата през 2006 , а през 2007 става шампион на България.

От българските треньори е преминал през школата на Борис Павлов, а докато работи в Гърция, негов наставник е Джорджо Русиани. През 2009 година стига до Световно първенство, но живота му отрежда през следващите години да е конегледач в Белгия. Запознанството му с друг българин Константин Каланов, който сега е треньор в Америка, го извежда отново на спортната арена. Така Ван Дам се завръща, като състезател и треньор на манежа, но този път в Холандия. Казва, че винаги се състезава за България и под български флаг. Успява за известен период от време да бъде собственик на база и 20 коня в Гърция, но кризата в южната ни съседка го отвежда отново в странство, но този път избора е Германия. Оттогава насам започва и неговата стремглава успешна състезателна кариера. Очерци и репортажи пишат десетки вестници и медии в Германия. Покрай българският треньор Асен Векилски разбира, че се търси кон за наше момиче. Така се запознава със семейство Гъркови. Кобилата е 10-годишната Валвидия от Германия. Младата и щастлива собственичка Мария Гъркова започва тренировки с новата си партньорка в България, но усеща, че иска още.  Решението е взето и младата ездачка предприема крачката да тренира и живее в Германия под личното ръководство на Константин Ван Дам.

По 10 часа на ден язди, кордира и чисти боксове. Друг път към големите подиуми няма! Това казва Константин на най-новата си възпитаничка. Така сутрин от 8:00 до 18:00 Мария често язди до 7-8 коня. „Преди да стане състезател, гледам да изградя, преди всичко човека, личността“, споделя Константин.   

Самият той е лицензиран треньор в Германия, а сега вече и лиценза на Мария Гъркова е поискан от Германската федерация по конен спорт, за да бъде картотекирана там. Константин разказва, че израстването до треньор в Германия е дълъг и сериозен процес. Преминава се през курсове и тежки изпити. За да се придобие най-високата треньорска степен, трябва задължително да се спечелят 10 пъти състезания от така наречените „F1“ и „F2“. След което е необходимо да се спечели и „златна значка“, което е постоянно отличие и белег за авторитетен и опитен треньор.

Доста възпитаници на Константин Ван Дам са стигнали до престижни международни шампионати и са завоювали различни титли и постижения, но сега, както казва самият той „Изцяло съм концентриран върху работата ми с Мария, защото това е първата българка, която имам честта и предизвикателството да тренирам“. Времето ще покаже дали избора и комбинацията Мария – Ван Дам – Валвидия са верни и в двете посоки. За сега желаем на триото здраве, постоянство и успехи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име