Венцислав Изов – първият български ездач в Yong Riders Academy

0
3830

Yong Riders Academy (YRA- академия за млади ездачи), тази седмица представи на своя сайт в специалната си рубрика „Млади ездачи“ българина Венцислав Изов.Това е регулярна инициатива на академията,  която запознава широката публика със своите кадри.

В момента Венцислав е в базата на академията в Белгия, където ще остане до април догодина под прекия контрол и напътствия на световно известния холандски състезател и треньор Йос Лансинк. В последните си години на състезател той участва в шест Олимпийски игри, като се състезава под флага на Белгия, а днес вече е един от най-търсените треньори с частна конюшня.

Йос Лансинк

Да стигнеш до ниво в което да те тренира звезда от ранга на Лансинк, а теоретичните часове да са споделени лично с Йонс Фредериксон – брат на европейския шампион в прескачането на препятствия Педер Фредериксон, това е повече от шанс. До прага на YRA обаче не се стига лесно и препоръките не важат, от където и да са те.

Венци, напътстван от прозорливият си баща, първо се явява на контролно състезание 3 звезди по прескачане в чужбина, където трябва задължително да покрие височина от 1,45 см. След успешното му представяне специална комисия от академията го кани да стане един от младите европейски таланти в дисциплината.

При нашето момче, това се случва докато той е още ученик, затова учи дистанционно, като от време на време се изявява на турнири под шапката на академията. Тази година след завършването си на ветеринарния техникум в Костинброд, Венцислав Изов вече е ездач на академията с цялата пълнота на учебната програма. Друг представител на балканските страни в групата му няма. Сега язди със свои колеги от цяла Европа и гордо разказва за България. В базата на академията в Белгия ще остане до април догодина, като дните му минават в строги тренировки и широк обхват на теоретични познания. Споделя, че е безумно щастлив от тренировките си с Лансинк, а миналата седмица цели пет дни е бил в университета в Упсала, Швеция, където лекции изнасял прочутият Йонс Фредериксон.

Денят на талантливия ни ездач в Белгия започва в 6,30 и приключва късно вечерта, като минава в езда, кордиране и тренировки. „Лансинк е невероятен човек. Бях го виждал по състезания на живо, но никога не бях контактувал с него. Сега имам възможността да черпя с пълни шепи от богатия му опит. Той е гениален в работата и да попаднеш под треньорската му десница е истински шанс за всеки млад ездач. Има изключително отношение към конете, а самият той е истинска мотивация за всеки, който търси успехи в спорта. Сигурен съм, че това преживяване ще бъде от голяма важност за моята кариера. Имам големи очаквания за цялата програма на YRA и съм благодарен, че бях част от нея през отиващата си 2018 г.“ – разказва очарователеният състезател Венцислав Изов – наследник на известния у нас коневъд и треньор Мирослав Изов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име