Спортният арбитражен съд отсъди 10-годишно спиране за случай на малтретиране на кон с електрически шпори

0
819

След продължителни процедури по обжалване Спортният арбитражен съд (CAS) потвърди  решението на Трибунала на FEI по делото срещу състезателя Андрю Кохер, постановено през юни 2021 г., според което американският спортист беше отстранен за 10 години за използване на електрически шпори на няколко коне за продължителен период от време. С богат доказателствен материал е установено, че Кохер е използвал електрически шпори върху коне. Това ще струва на ездача  глоба от 10 000 швейцарски франка и съдебни разноски за сума от още 7 500 швейцарски франка. Решението на Трибунала на FEI беше резултат от продължително разследване, започнало през юни 2020 г. след твърдения за използване на електрически шпори, докладвани на независимото звено за почтеност на конната общност (ECIU)

Андрю Кохер

След приключване на разследването, FEI официално откри дисциплинарно производство срещу Kocher през октомври 2020 г.  Тогава стана ясно, че състезателят е инструктирал служителите си да използват електрически шпори, които сам сътворил на конкретни коне. За тази цел Кохер предоставя на служителите си няколко устройства, които подават електрически ток дистанционно спосредством ръката на ездача по време на тренировки и турнири по прескачане на препятствия.

В решението си CAS стигна до същото заключение като Трибунала на FEI, в смисъл че е оправдано десетгодишно отстраняване, през което Кохер няма право да участва или да присъства в каквото е и да качество, включително като зрител, на каквото и да е състезание или събитие, което е разрешено или организирано от FEI. Временното спиране, извършено от Кохер от 28 октомври 2020 г., ще бъде кредитирано към този период на спиране, който следователно ще приключи на 27 октомври 2030 г. Глобата от 10 000 CHF също беше потвърдена,  освен това „изобретателят“ е осъден да заплати разноски от 7 500 CHF.„Отне ни две години, за да завършим този процес. Няма място за снизходителност, когато става въпрос за случаи на малтретиране на коне. Имаме правила и разпоредби, за да защитим почтеността на нашите състезания и благосъстоянието на нашите коне. Когато правилата се нарушават, ние ще налагаме максимални наказания “, споделя по случая правният директор на FEI Микаел Ренч.

Трибуналът на FEI е създаден съгласно член 38 от Устава на Международната федерация и се състои от председател и минимум шест други членове, всеки с правен ценз и опит в конния спорт.

*Спортният арбитражен съд (CAS) е институция, независима от която и да е спортна организация, която предоставя услуги с цел улесняване на уреждането на свързани със спорта спорове чрез арбитраж или медиация посредством процедурни правила, адаптирани към специфичните нужди на спорта. CAS е създаден през 1984 г. и е под административния и финансов контрол на Международния съвет за спортен арбитраж (ICAS). CAS има близо 300 арбитри от 87 държави, избрани заради техните специализирани познания по арбитражно и спортно право. Всяка година CAS регистрира около 300 случая за разрешаване.Федерацията по конен спорт на Съединените щати (USEF) недвусмислено подкрепя решението на Трибунала на ФЕИ да спре атлета Андрю Кочер за 10 години и да дисквалифицира резултатите му от осем състезания между юни 2018 г. и ноември 2019 г. за използването на електрически шпори. „Отборът по скокове на САЩ не толерира никаква форма на измама или злоупотреба с коне и напълно застава зад резултата от решението на Трибунала на FEI. Конете са нашите доверени партньори в спорта и заслужават нашата изключителна грижа и уважение в стремежа към съвършенство. Наше задължение като спортисти и лидери в спорта е да поставим благосъстоянието на коня на първо място, като същевременно гарантираме честни и равни условия на игра по всяко време,” каза Робърт Ридланд, от щатската фередация по конен спорт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име