Втори български фурор в чужбина с кон от Плевенска порода. Павароти с лиценз за жребец – производител в Унгария

0
854

Преди броени дни в конното имение „Шарлошпуста“ на 40 км от румънската граница и на 230 км от Будапеща, с домикинството на „Кисбери Фелфер“ някога унгарски кралски конезавод, а днес коннен център с приоритет развъдна конна дейност се проведе национално конно изложение. Наречено „Дните на коневъдството“ събитието представи над 70 коня, разделени в категории от породите Кишбери, Гидран и Унгарски полукръвен кон.  

Програмата включваше оценяване и изпитания за млади подрастващи кончета, жребци и кобили от трите породи. Присъствието на нашият 4-годишен кон Павароти от Плевеска порода бе по покана от страна на домикините, които познават и са виждали жребеца на живо. Връзката е че генеалогичната структура на Плевенската порода е пряко свързана с тази на Гидрана. Годините назад свидетелстват за активен обмен на генетичен материал между двете страни, който в наши дни дава резултат. 

Алестият Павароти премина през всички етапи на оценяването пред унгарските специалисти в комисия от 5 хиполога и получи най-високите възможни оценки за ектериор, произход, движени, свободен скок и се превърна в голямата изненада на изложението.

По време на тестажа Павароти скача със стил и грация.  Вследствие на максималния бал от точки и придобитият лиценз за производител нашият плевенски кон за период от две години, става жребец производител в Унгария. Жребецът ще бъде стациониран в базата на Йозев Вьорьош, селекционер и собственик на най-голямата ферма за Гидрани в Унгария.

„ Надявам се на два ударни случни сезона. Максимално искаме да покриваме с него. Образно казано с внесената кръв от България  ще работим с идеята плевенска кръв да се влее в породата Гидран и по -конкретно Кобилите, които са от линиите на Гомул и Подбор, и на техните деца и внуци и т.н.  И това което се случи през тези два дни беше първата стъпка към процеса българският лиценз на Павароти да бъде регистриран и тук в Унгария. Комисията установи, че той е повече от  подходящ за жребец в Унгария. т.е получи официално разрешение да покрива кобили от породата Гидран. Благодаря за доверието и честта този кон да остане при мен.“ , споделя пред представители на НАК, коневъда Вьорьош. За отбелязвне е че Павароти е роден в държавния конезавод „Кабиюк“ от баща Пегас и майка Ваплатена. В момента е собственост на НАК, а  името на треньора, който подготви коня за представянето си в Унгария е Даниел Атмаджов от Стара Загора, наш състезател в класическите дисциплини обездка и прескачане на препятствия.

 

Фото: Zsuzsanna Haga

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име