Dacia Jogger Hybrid – автоматик, с батерия и спалня за двама

0
1845

Отпред е Dacia. Отзад е Tent. По средата е Hybrid. Отвътре е Jogger. Нивото е Extreme. Така забавно се шегуваме докато превръщаме просторния 7-местен семеен автомобил в най-приключенската спалня.

Благодарение на пакетът Sleep, който предлага дървена кутия, направена така, че да се побира в багажника на Jogger, двойното легло се разгръща за минути. Мястото за спане е особено щедро с дължина 190 см, широчина до 130 см и разстояние до тавана от минимум 60 см.

Какво още предлага „Колата на годината 2023” в България – Dacia Jogger

Най-очарователната триместна палатка. Идеална за къмпинг на море, планина или язовир. Палатката се „строи” бързо, като се прикрепя към вратата на багажника на Dacia Jogger и добавя голяма жилищна площ зад автомобила. При желание за бягство от околния свят, спалнята на Jogger има лесни за поставяне и сваляне щори, които са перфектно адаптирани към всичките 8 прозореца. Кутията за матрака и палатката, отнема от багажното пространство, но в самата нея могат да се поставят доста неща от личния багаж, както стори нашият екип от четирима души за четиридневно пътешествие.

За първи път Dacia представи Jogger с автоматична скоростна кутия без съединител в комбинация с новия хибриден двигател. Това е първият модел на марката с хибридна технология на Renault с която икономията на гориво е впечатляваща. Dacia Jogger Hybrid изминава 900 км без да се зарежда гориво.

Новата версия с хибридно задвижване е най-скъпата модификация в гамата на Dacia Jogger, тъй като се предлага само в най-високото ниво на оборудване Extreme и включва новата зелена кедрова боя. Добавени са детайли в медно кафяво, като например корпусите на външните огледала, централните капачки на колелата на 17-инчовите черни алуминиеви джанти, вложките в бронята и надписът Dacia отзад. Стикерите на предните калници и по дължината на праговете имат топографски дизайн, който се пренася и върху гумираните стелки на пода отвътре.

Просторната Dacia Jogger Hybrid предлага 7 удобни места без пакета за палатка и спалня. В нашия случай 5 места, като пасажерите на втори ред могат да ползват две подвижна сгъваеми масички за поставяне на книги, храна или дори чаши в поставките.

Специално за водача вече има нов напълно дигитален инструментален дисплей. В центъра на таблото е разположен 8-инчов сензорен екран. Новата съвременна информационно-развлекателна система е много лесна за употреба. Между предните седалки има удобен подлакътник с отделение за вещи и органайзер със стойка за чаши.

Новата Dacia Jogger Hybrid е въоръжена с 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател с мощност 90 к.с., работещ съвместно с електромотор с 50 к.с. и стартер-генератор с високо напрежение. Общата мощност на трите агрегата е 140 к.с. Енергията за електромотора идва от батерия с капацитет 1,2 кВтч в задната част на автомобила под седалките на третия ред.

Новият Jogger Hybrid има съществена разлика с другите хибриди поради използването на многорежимна автоматична скоростна кутия без съединители, която оптимизира смяната на предавките и я прави по-плавна и незабележима. Батерията разполага с достатъчно мощност, така че Dacia Jogger Hybrid потегля винаги използвайки само електромотора и се движи тихо и плавно. Напълно автоматично след електрическия режим Dacia сама включва и бензиновия двигател.

Силата на Dacia Jogger Hybrid е в градския трафик, при спазване на ограничения. В този случай бензиновият двигател почти не се включва и през 80% от времето движението се поема от електромотора и батерията. По този начин в градски цикъл се постига до 40% по-голяма икономия на гориво в сравнение с двигател с вътрешно горене.

С четирима души по маршрут София – Сливен – Русе – София с багаж, фото и видеотехника с шофиране по магистрали и междуселищни пътища, за 900 км автомобилът изразходва 4,9 л/100 км, което е повече от впечатляващо. Батерията на Dacia Jogger Hybrid се презарежда при спиране или намаляване на скоростта, което е приятна заигравка на моменти с педала на газта.

Високият просвет в комбинация с мекото окачване осигуряват в Dacia Jogger Hybrid супер комфорт и гладко возене. С най-високото ниво Extreme модела е измислен за семейство или професионален екип с активен начин на живот и въплъщава всичко за приключения, работа и ежедневие. Dacia Jogger Hybrid предлага различни транспортни решения, които са удобни за инсталиране и за употреба, като например фиксиран теглич от типа „Лебедова шия” или демонтируем без инструменти теглич.

Поразително стилен, комфортен и икономичен новият хибриден вариант е със забележително голямо вътрешно пространство и цената от почти 50 000 лева си заслужава във всяко едно отношение.  Сравнен с повечето нови кросоувъри и SUV на пазара Dacia Jogger Hybrid е много по-достъпен за покупка и по-евтин за поддръжка.

Технически характеристики:

Dacia Jogger Hybrid 140 Extreme

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател + два електромотора
  • Многорежимна автоматична скоростна кутия
  • 140 к.с. системна максимална мощност
  • 205 Нм системен въртящ момент
  • 9,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 167 км/ч максимална скорост
  • 4,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 108 г/км емисии на СО2
  • 49 990 лева цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и автора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име