Рекорден брой коне в деня на българския производител и подобаващо отбелязване на 70 години Чистокръвен Английски кон в България

0
902

Отдавна трибуните под козирката на стария хиподрум в Русе, не бяха прегръщали толкова много фенове на хиподрумните бегови гонки. Въпреки, че съоръжението почти се е задушило от растителност, пистата бе подготвена, така че на 8 октомври посрещна 4 гари с коне от породата Чистокръвна Английска (ЧАП), родени и отгледани в български ферми, а една гара бе предвидена и за коне внос от чужбина. По програма именно с последната гара на 2 400 метра се отбеляза и  70-годишнината на чистокръвното английско коневъдство в България.

В първа гара Приз „ Венко Венков“ гладко надпрепускане на 1200 метра за 2-годишни жребци и кобили от ЧАП стартовата решетка отброи 12 коня. Картина, която провокира въодушевени коментари сред зрителите с положителен акцент, че най-сетне се вижда ново поколение бегови коне. Много силна и емоционална гонка в коята първа финала пресече кобила  BRIANA със собственик Ивайло Стоилов, треньор Спас Спасов и жокей Радостин Иванов. Минути преди награждаването първите трима жокеи с най-добро време преминаха през кантар за собственост си тегло плюс седлото, както повелява правилника.

Във втора гара Приз „Проф. Иван Йоров“ за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАП на старт застанаха само 6 кончета на дистанция 1200 метра. Тук опита на жокей Нурай Хамил, рутината на треньора Ленет Незиров и добрата грижа на стопанина Мюреет Ахмед си казаха думата и жребец HERCEPTIN отвя останалите си конкуренти по пистата. В тази гара наградата за първо място в гарата връчи лично грандамата на класическия конен спорт, дългогодишен състезател и специалист по обездка Сийка Иванова.

Трета гара отново бе силна гледка за радост на зрители, фотографи и оператори. Приз „Проф. Цанко Цанков“ на дистанция 1600 метра отброи 11, 3-годишни коне от ЧАП. Супер оспорвана скоростна обиколка в която победата напълно заслужено взе жребец KOBI от конюшните на Тодор Панев и под треньорската десница на Иван Иванов.

Приз “ Приз Никола Страшимиров“ бе името на четвърта гара в деня на българския производител на дистанция 1600 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от ЧАП. На старт застанаха 5 жокея, но първото място отмъкна най-възрастния кон в гонката – 11-годишния кастрат HEAVEN KING собственост на Евгени Червеняшки, трениран от Иван Иванов и язден от Валентин Атанасов.

 

При обявяването на последната гара Приз  „ 70 години Чистокръвна Английска порода в България“ зрителите до един станаха на крака. Коментатора огласи „Гладко надпрепускване на 2400 м. за 3-годишни и по-възрастни (вносни) коне от ЧАП“, а стартовата машина даде началото на една от най-зрелищните гонки в неделния ден на хиподрума в Русе. Прах, високи, дървета, храсти….коне и жокеи решени на всичко. В дългата гонка на няколко пъти последва разместване в лидерските позиции, но пръв финала пресече 7-годишния кастрат FENJAL на Юнал Мехмед, трениран и язден от Валентин Атанасов.

Видеоматериал с всички гонки може да проследите тук.

Репортаж с интервюта от Деня на българския производител с коне от ЧАП, очаквайте в предаването „Конете на България“, което ще се излъчи на 15 октомври от 21:00 ч по Агро Тв.

Текст: ЕzdaPress
Фото: Иван Кисьов

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име