Над 10 000 посетители изпълниха алеите на тазгодишното национално животновъдно изложение 5 коня спечелиха специалните награди на организатора, 9 животни си избра публиката

0
744

Над 10 000 души дойдоха да видят първокласни животни от цялата страна на 17-ото Национално животновъдно изложение  в двата дни на 6 и 7 октомври край Сливен. Събитието от няколко години е с мотото „Среща на елита“ и събира на едно място над 500 животни, представени  от породни асоциации в сектор животновъдство. 

Лично земеделският министър Кирил Вътев и директора на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството  г-н Георги Йорданов откриха този най-голям животновъден форум провеждан у нас. Сред официалните гости бяха, доц. Д-р Деян Стратев – зам. министър МЗ, г-н Стефан Радев – кмет на община Сливен, д- р Светозар Патарински- изпълнителен директор на БАБХ и др.Изложението показа едни от най-добрите български екземпляри от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството.Минути след като преряза лентата за официалното откриване министър Вътев акцентира пред медиите важността да се стимулира производството на повече български продукти, които да стигат до пазара . Стана ясно, че земеделското министерство обсъжда  идеята за създаването на български магазини само с регионални продукти или т. нар. „свежи продукти“.  „Работим усилено за достъп на земеделските производители и животновъди до пазари, а на потребителите до родни продукти“, каза министърът.

Официалните гости посетиха всички павилиони и разгледаха представените различни породи животни, опитаха уникалното “зелено” овче сирене от село Черни Вит, което се произвежда освен у нас още само на две места на стария континент – във Франция и Швейцария, разговаряха със стопани и производители. По – късно след дефиле и оценяване от експерти на животните, най-добрите екземпляри бяха отличени с награди лично от министъра и придружаващите го официални гости.

В категория „Коне“, първи места спечелиха: Жребец Пикасо от Плевенска порода, собственост на НАК (Национална асоциация по коневъдство). Това е поредното отличие за жребеца, който през тази година завоюва и I място в Румъния на турнир по всестранна езда за 5-годишни коне, II място в състезание по прескачане на препятствия  и I място на Държавното първенство в Русе в турнир по всестранна езда.

Жребец Люляк от конюшните на Ирена Василева (гр. Перник, кв „Батановци“ ) от порода Дунавски кон, също грабна първа награда. Третият отличен кон бе 6- годишният жребец Игнат от порода Арабска Шагия, собственост на ДП „Кабиюк“ гр. Шумен. Комисията награди още две изключителни със своите качества животни: плевенската алеста кобила Прима, собственост на ДП „Кабиюк“ и тъмнокестенявата  дунавска кобила Казабланка от конефермата на Красимир Йорданов (село Боснек, пернишко).

Организатори на едно от най-значимите животновъдни изложения у нас по традиция са Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ )и МЗХ  с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

ИАСРЖ е изпълнителен орган в областта на животновъдството и подпомага провеждането на държавната политика в сферата на развъдната дейност, управлението и съхраняването на генетичните ресурси.

Подробни репортажи с развъдчици на различни породи животни, както и със собственици на коне, може да гледате в предаването „ Конете на България“ с премиера 18 октомври, от 21:00 ч по Агро Тв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име