Първото състезание от календара за конни надбягвания за 2023  

0
2473

Местният клуб по конен спорт в село Севар, община Кубрат и кметството на село Севар спретнаха с общи усилия първия състезателен ден от националния календар по конни надбягвания.

Гонките се проведоха навръх Гергьовден и съвпаднаха с местния празник на разградското село. В различните на дистанции гари на старт застанаха над 60 жребци, кобили и млади коне от Чистокръвна Английска порода. В края на деня по трасето преминаха и любители на хиподрумната дисциплина надпрепускане с двуколки с коне от Рисиста порода.

Спортното събитие, което бележи началото на хиподрумната дисциплина събра над 5 000 души зрители, а сред официалните гости бяха Народни представители, кметовe и общински съветници.  бяха сред множеството от жители и гости на традиционните конни състезания в село Севар. Минути преди стартовата решетка на трасето да се отвори за първо гонка, кметът на село Севар – Леман Сюлейманова и общинският кмет Алкин Неби отправиха сърцати послания за празника и пожелаха най-бързите да победят.  В първа гара на дистанция 1600 м. (за 3-годишни жребци и кобили от Чистокръвна Английска Порода (ЧАП)), като светкавица премина овалното трасе жребецът Атеш, следванн от кобила Низана и двата бегови коня се оказаха собственост на Туана Незирова от селото домакин. Третото място спечели кон Султан със собственик Мемур Омер от Румъния от общо стартирали в гонката 5 жокея.

10 расови 3-годишни и по-възрастни жребци и кобили се впуснаха в люта надпревара във втора гара на 1600 м. С отлично бягане се представи кон Олимпик на Валентин Минчев от село Юпер. Втори след него финала пресече кон от фермата на Назиф Шекер от село Гусла.

В трета гара на 1200 м за две годишни коне от ЧАП, шеста конкурента по пистата „отвя“ вихрената кобила Москва, Оникс Енджъл на Йосуф Касим стана втори и трети жребеца Каскадьор на Ебазер Алиев от Севар.

В четвърта гара на дистанция 1200 м. за 3+ жребци и кобили от ЧАП първото място отново грабна  Туана Незирова от Севар с кон на име „Момичето от острова“, следвана от кобилата Мини Лайт от село Искра със собственик Мюждат Изет. На трето място е кон Гато Пардо със собственик Алев Нургин. Това бе и гонката с най-много участници – общо 12 коня.

Петата гара се проведе с дистанция 2000 м за 4+ жребци и кобили от ЧАП и тове бе традиционния „Приз Встъпителен“ с 8 коня (приз, който указва, че конете встъпват в активен състезателен сезон). В тази силна гара най-много овации от пуликата спечели 54-годишния жокей Боби Иванов, прекосявайки първи финала с  „беговия англичанин“ Бордолино за радост на стопанина Тони Петров от Варна. Второто място спечели кон Хермиро на Туана Незирова, а третото жребец Торандот.

В последната, шеста гара на старта на дистанция 3200 м. (за 4+ годишни жребци и кобили от ЧАП), публиката отброи 7 ездачи. След супер оспорвано бягане купата спечели отново варненецът Тони Петров, но този път с кобилата Милимери. Второто място грабна Ситиспирит на Туана Незирова, а третото място кобила Дездемона на Нено Ненов от село Караманово. Най-много първи места в първия състезателен ден от Националния календар за конни надбягвания спечели жокеят Валентин Атанасов от село Севар.

 

Снмки: Иван Кисьов и Мехмед Азис

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име