Ковачица домаканства двудневен конен турнир с две дисциплини и представи за първи път състезание с двоен впряг в България

0
3041

Двудневните конни надпревари в ломското село Ковачица преминаха по ноти под изключителната организация на главният инициатор и спонсор Матей Боев, известен земеделец, животновъд и най-вече страстен любител на конете. Малкото ломско селце е мястото, където крупният предприемач развива част от своите бизнеси и земеделски дейности. Инвеститор с голям размах и и точен усет за успешни начинания, Боев спретна двудневни надпревари с любителската дисциплина надтегляне с коне от тежковозни породи и с класическата прескачане на препятствия.

Д-р Георги Гаврилов, кмет на община Лом

„ Благодарни сме за това оживление, за тази прекрасна инициатива за радост на населението и гостите от района. Позабравени традиции, които се заръщат по този край и най-вече истински спортни емоции.“, коментира кмета на община Лом д-р Георги Гаврилов, който и връчи и специалните награди в двете дисциплини.

През първия ден на надпреварите, специално за зрителите бяха подсигурени, стотици седящи места и зони за храни и напитки с поглед към арената. За повеждането на турнира по надтегляте трасето бе „опънато“, като петолиние, за да песрещне участиците в 4-те категори по надтегляне и една специална серия за коне в двоен впряг. Обособеното мято за измерване на животните, съдийския състав, стюардите, електронното табло за времеизмерване бяха само част от прецизната подгоговка и реализация на събитието.

Преди да се чуе първият съдийски сигнал за начало на надтеглянето на манежа стъпи лично главният организатор Матей Боев, като представи двойка впряг коне специално за зрителите.

Конното дефиле бе посрещнато с бурни аплодисменти с които бяха посрещнати и конете от първа категория със собствено тегло до 700 кг. Това бе първото, което отличи този турнир от останалите провеждани в страната, а именно отсъствето на леките коне с тегло до 500 и до 600 кг. След няколко дотоварвания конете на финала теглеха 1850 кг, като най-дълго разстояние изтегли тежковоза на стопанина Зарко Пеев от София  –  17,67 м. Втори се класира Дени Даскалов с кон Мартин с резултат от 16,72 и трети с 12,34 м стана Денис Босов с кон Буби.

В следващата по-тежка категория участваха 6 тежковоза ( до 800 кг ) които на финала си оспорваха първото място с товар от 2000 кг. Категорично тук опита на коневъда Калин Пешев от село Торос си каза думата и с изтеглени  29,40 м от кон Лоренцо, тандема грабна първото място. Втори стана Светлин Симеонов от Кнежа с кон Буби и трети Николай Андреев от Златица с кон Турбо.

Категория до 900 кг в Ковачица посрещна 9 участника и първоначален товар от 1300 кг и финален 2200 кг. Тук с 23,90 метра първенец стана Росен Иванов с кон Хектор. Втори Ники Кирилов с Хано Мак и трети Лоренцо на Калин Пешев.

При тежащите коне над 900 кг с хъс за победа се разписаха 5 участика. След няколко дотаварвания в край сметка младият фермер Мариян Алексов от Илиянци записа резултата 29,21 м със своя кон. Втори стана Николай Христов с тежковоз Амиго (29,89м) и трети остана кон Игор на Коце Пеев, които приключиха още на товар от 1800 кг.

Най – зрелищната битка бе състезанието по надтегляне с чифт коне. Пред публиката се представиха 3 двойки впрягове за теглене на товар, а тежестта надхвърли  4 000 кг. Шоуто бе невероятно, а на прицел по-скоро бе умението на водачите да управляват двоен пряг. И трите двойки коне в крайна сметка си разпределиха призовите места, а собственик на шестте коня се оказа именно домакина Матей Боев, който получи почетен плакет от кмета на община Лом д-р Георги Гаврилов.

Вторият ден от надпреварите в село Ковачица събраха над 40 ездачи от над 13 спортни клуба от цялата страна включително и столицата. Изпитанията започнаха от Х-паркури и стигнаха до 120 см. За организацията на турнира рамо даде екипа на конна база „Град Лом“ в село Долно Линево в лицето на Катрин Людмилова и нейният баща  – дългогодишен състезател и треньор по конен спорт. Към богатият награден фонд и в двата дни се присъединиха и партньорите от фуражи Геби.

Видео от турнира по надтегляне виж тук

Видео от състезанието по  прескачане на препятствия виж тук

Очаквайте и тв репортаж от двудневните конни надпревари в Ковачевица в предаването „Конете на България“, което ще се излъчи на 10 май, от 21:00 ч по Агро Тв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име