Ездата без седло e въпрос на баланс и усет 

0
11981

Мнозина опитни ездачи искрено споделят, че няма по – голямо вълшебно реене от ездата без седло. Други пък споделят, че не искат и да опитват въобще от това натурално приключение.  Специалистите твърдят, че ездата без седло е най-ефективния начин да се развие балансът.  Межу всички тези мнения е много важно да се уточни първо какво е ездата без седло ? Липсата на седло! Определението допуска различни подложки и одеяла, които могат да се използват, за да се омекоти гръбнака и холката на коня. Това е и първата препоръка, ако ще яздите без седло за първи път. Подложете си нещо меко. 

Сега магазините за конна амуниция предлагат вълнени, памучни и микрофибърните подложки, които плътно прилепват. Запомнете: Не възсядайте неоседлан кон извън падока или манежа, докато вие и самият кон, не сте напълно уверени в този вид езда на всички ходове! За да се научите да яздите без седло определено трябва смелост, търпение и в никакъв случай сила. Грешите, ако си мислите, че трябват здрави мускули на краката. Колкото повече стискате, за да компенсирате липсата на седло, особено с долната част на краката, толкова по-бързо ще се движи конят ви. А, това за начало, не е добре! Ключът към ездата без седло е баланс, усет и движение заедно с коня. Седнете на седалищните си част и не накланяйте тялото си по-напред от таза. Естествено, това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но с практика всичко се получава! Отпуснете краката да висят по естествен начин, около тялото на коня. Ако сте отпуснати, ще може да се движите заедно с него. Ако сте вдървени, когато той направи движение, ще бъде много по-трудно да останете отгоре! 

Без седло ще може да усетите всяко движение, което конят прави под вас. Разбира се, че трябва да сте готови конят по всяко време да направи движение, което не очаквате!

Качването без седло. За какво да се хвана ? 

Ако конят е достатъчно нисък, стълбичка или повдигане от приятел ще свърши работа. Друг използван вариант е да се хванете на гривата на коня и с подскок, когато коремът ви застане на гръбнака на коня, да преметнете крак от другата страна на коня. Слизането става, като държие юздите здраво в една ръка, достатъчно късо, за да попречите на коня да тръгне. Ако слизате от лявата страна, се наклонете напред достатъчно (без да стискате с крака) така, че да преметнете крака си от другата страна като е насочен към опашката. Подпрете корема си на гърба на коня и се плъзнете или скочете надолу. Ще установите, че слизането от коня е много по-лесно без седло, отколкото със.  Някои коне никога не са били яздени неоседлани и може би ще имат нужда да посвикнат с това чувство. Имайте този факт предвид и подхождайте бавно.  В повечето случаи на конете не им пречи да бъдат яздени неоседлани, особено ако прекарате повече време потърквайки ги  и надвесвайки се над  тях докато стоите на стълбичка за качване. Добро упражнение, което може да ви помогне при ездата без седло, е да яздите без стремена. Ходомът и лекият галоп са два лесни алюра за езда без седло. Започнете с ходом, и то в ограждение – в кръгове и на фигури. Упражнявайте ходом и спиране, а след това отново ходом.

Когато сте достатъчно сигурни на ходом, може да опитате тръс. Колкото по-добри сте на ходом, тръс и смяна на алюри, толкова по-лесно ще ви е да останете на коня по време на лек галоп. Отпуснете се, когато галопирате и позволете на тялото ви да поеме движението на коня. Естествено походките на всеки кон са различни. Един може да има бавен, плавен тръс, а друг – доста подскачащ. Колкото по-бавен е тръсът, толкова по лесно е да се язди. Запомнете това, когато се опитате да яздите неоседлан кон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име