Приз в памет на Панайот Карамилев и неговият син организираха в крайморското градче Шабла

0
1595

На 8-ми октомври на специално изградено хипордрумно трасе гадчето, което се слави с най – високия и най-стария черноморски фар посрещна състезание по надпрепускане с бегови коне в четири гари. Събитито бе в памет на един от първите дербисти на България Панайот Карамилев и неговият син Константин. Паметния ден стартира с приветствени слова и празнична фолклорна програма и 4 емоционални гонки с коне от Чистокръвна Английска Порода.

Перфектната организация поднесе много адреналин за жокеи, треньори, публика и медии, както и сърцати моменти със споделени спомени за спортистите с фамилия Карамилеви.

„ Идеята за провеждане на надпреварата е не само да съхраним паметта на този известен спортист родом от Шабла, но и да възродим традицията на конния спорт в нашата община“, отбеляза по време на откриването кмета на община Шабла Мариян Жечев.

Мариян Жечев                                                  Живко Янев

Панайот Карамилев е известно име от историята на хиподрумния спорт у нас, а синът му Константин се е изявявал в класическата дисциплина прескачане на препятствия, разказва специално за ЕzdaPress Живко Янев – старши експерт „Младежки дейност и и спорт“ в общинската администрация: „ През юни месец, точно за денят на Шабла бяхме домакини на състезание по прескачане на препятствия, което премина с голям интерес. Именно тогава се роди идеята да организираме и втора конна надпревара, но с хиподрумни коне. Мисля, че имаме перфектни условия за изява на всички конни дисциплини на наш терен. Със внукът на „бат Пано“, така го наричаха всички, с приятелят ни Иван Николов, с кмета и още неколцина радетели на конния спорт, решихме да си имаме наше състезание на наше хиподрумно трасе“

Така отряда по организацията плануват и реализират надбягванията до последния детайл от отличното трасе, до наградния фонд и силното медийно присъствие. Коментатор на гонките бе известният спикър Георги Жеков, а сред официалните гости бяха доайена в дисциплината стипълчейз – Недялко Милев, известния собственик на коне и хиподрумна писта в Сандрово Иван Йорданов, десетки приятели на Панайот и Константин Карамилеви. Всички призове в гарите носеха имената на конете с които Панайот е жънел своите победи прeз годините. Днес и общината в Шабла и внукът на Панайот – Преслав пазят, като скъпо наследство отличията на двамата състезатели. Силно развълнуван по време на награждаването в приза на името на дядо му , Преслав Карамилев сподели: „ Естествено, че съм развълнуван. Загубих и двамата в разстояние на по-малко от година. И сега когато виждам, толкова много хора от цялата страна, жители на нашият град, гости и приятели, които се включиха безрезервно в организацията … и всичко това в памет на татко и дядо! Сърцето ми тупти учестено, но щастливо. Сигурен съм, че няма да бъдат забравени и че това състезание ще се превърне в традиция“.

Преслав Карамилев

Така денят посветен на Панайот и Константин Карамилеви стартира с Приз „Демон“ на дистанция 1300 метра за 3-годишни и по-възрастни коне, където с пълна победа се наложи кобила Оникс Анджел, пришпорвана от жокея Нурай Хамил. Втора финала пресече кобила Ена, собственост на Драгомир Димитров, а трети остана кон Господар на стопанина Юсуф Касим. Наградите връчи дългогодишния приятел на Константин – Иван Николов. Втората гонка Приз „Джамайка“ се проведе на дистанция 1600 метра, отново за 3-годишни и по-възрастни коне от ЧАП. Тук за да уважи своя колега и приятел бе дошъл известният наш състезател и треньор в стийпълзейза Недялко Милев, който и връчи наградите на победителите. Първото място тук, грабна треньора и собственик Левент Незиров с кон Дресьор. Втори стана кастрата Моланд с жокей Любчо Златев и трети жребец Рибел с жокей Валентин Атанасов, който припомняме стана Дирбист на 2022 г преди броени дни на Дербито проведено на хиподрума в село Стражица.  

В изпитанието на  2 100 метра, зрителите разпознаха в старт машината все опитни бегови коне, но на финала най-бърза се оказа кобила Ема от конефермата отново на  Драгомир Димитров. Втори след нея финала прекоси кон Канди Строн на популярния коневъд от Лудогорието Иван Йорданов, а с трето място се разписа жокея Борислав Иванов яздейки кастрата Конти Шоу. Лично внукът на Панайот Карамилев – Преслав връчи отличията на победителите и не може да скрие вълнението си. На финала на състезанието зрителите се насладиха на дългите скоростни прави по трасето с дължина на дистанцията 2 400 метра. Тази четвърта гара, бе приз на името на Панайот Карамилев, а наградите на най-бързите жокеи връчи лично кмета Мариян Жечев. Начело на класирането бе чистокръвния англиски кон Фейнджъл с жокей Валентин Атанасов от стопанството на държавният ни конезавод Кабиюк. Втори стана кастрата Лък Нау със жокей Борислав Иванов и трети – кон Джуни Сой със собственик Тансер Басри.

Така след близо 33 години затишие от последното конно състезание в крайморския град, традицията на препускащите спортове се възкреси, благодарение на организаторите на първия турнир по конни надбягвания в лицето на община Шабла, семейство Карамилеви и на големия приятел на Константин Карамилев – Иван Николов. Приятелска десница подадоха в подготовката на беговите гонки и фирмите: кооперация „Изток“ – Шабла, „Овчарови агро“, „Агротранс“ и ПГ Николови. За доброто настроение на празника се погрижиха невероятните танцьори от детски танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова. Денят се превърна в празник на духа и традицията.

 

За Панайот Карамилев, като един от първите дербисти у нас, за 19-те му републикански приза в гладкото бягане, за годините му, като треньор в дисциплината стипълчейз, за победите му и за  неговия живот, почитателите на конните надбягвания могат да научат повече в репортаж, който ще се излъчи в предаването „Конете на България“ на 26 октомври от 21:00 ч по Агро тв. Разширен видеоматериал с всички гонки, участници, победители и наградени от състезанието в Шабла, очаквайте скоро в специализирания ютюб канал horsemeiabg.

 

 

Снимки: Иван Кисьов

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име