Иновации в Хипотерапията – епизод Кападокия

0
2892
Кападокия – земя на красивите коне

Третата поредна среща по проект Иновации в Хипотерапията се проведе през последните дни на септември месец. Този път домакини бяха колегите от турския университет в Невшехир, а срещата се проведе в приказната Кападокия, която случайно или не в превод означава земя на красивите коне. Точното място!

Основният фокус на тази трета среща по проекта бе представянето и обсъждането на работните варианти на обучителните курсове, които България и Турция създават в момента, опирайки се на опита и знанията на чешките си партньори. Чехия е страна с дългогодишни традиции в областта и с добре структурирана обучителна система, която функционира вече повече от 20 години и обучава специалисти от цял свят.

В Кападокия Веселина Фелдман, председател на Сдружение Конна Терапия, представи в дълбочина структурата на бъдещия български курс, който бе одобрен от чешката организация. Курсът ще включва няколко направления за различни специалисти, направление за психолози и психиатри и направление за логопеди, социални работници, специални педагози. Все още в България нямаме подготвени кадри, които да развият и направление физиотерапия с помощта на коне, но и тук нещата са в развитие и към момента се обучават български специалисти в Чехия, които някой ден на свой ред да бъдат обучители в България.

Обсъдиха се подробно следващите стъпки, които предстоят да бъдат направени, а именно създаването на национално сдружение по терапии с помощта на коне – Bulgarian Equine Facilitated Therapy Association (BEFTA). Тази крачка е планирана за 2020 г., след което ще стартира и процедура по лицензиране на обучителния курс към МОН. „При добро стечение на обстоятелствата, септември 2020 г. Националното сдружение би трябвало да стартира обучителните курсове по терапии с помощта на коне за специалисти. Все още предстои да се уточнят какви опции могат да се предложат и за неспециалисти (хора с професии, извън здравния сектор), които искат да имат по-структурирани познания за това как могат да подкрепят развитието на хора със специфични нужди, чрез различни активности с коне. Добрата новина е, че очевидно в България почвата вече е подготвена и могат да се посеят първите семена“, споделя Веселина Фелдман, която през последната една година получава чести запитвания относно възможностите за обучение в България. Този интерес говори и за осъзнаването на хората, че това не е просто форма на забавление, а терапия, чието практикуване изисква сериозна подготовка на специалистите, професионална етика и отговорност, неща които тепърва има да се утвърждават в тази нова за България терапевтична област.

Срещата в Турция се състоя в университета в Невшехир, а участниците по проекта имаха честта да посетят и кабинета на ректора – проф. д-р Маджар Багли, който ги приветства с почитания и разбира се с чай и турско кафе, както повеляват традициите. Тема на разговора беше напредъка по проекта, както и културните ценности на региона на Кападокия.

Университетът впечатли участниците от Чехия и България с лабораториите си по биомеханика и двигателен контрол. „Бяха демонстрирани част от методите, апаратурите и анализите за прецизно измерване на различни движения и двигателни програми. Апаратурата позволява чрез сложни анализи на данни, получени едновременно от много и различни източници на запис и измерване, да се види цялостния модел на походката. Например може да се анализира всеки един детайл поотделно, обхват на движение на ставите, отклонения и асиметричности.

Уникалното в случая е приложението на тези методи за измерване на ефекта от Хипотерапията при деца с двигателни нарушения. Нещо, което не се прави почти никъде другаде, тъй като изисква огромен човешки и финансов ресурс. Така че пожелаваме на колегите успех и чакаме интересни резултати и измервания от тяхната работа!“ – сподели Фелдман.

От скоро Университетът в Невшехир разполага със собствена конна база, със закрит манеж със над 200 седящи места, външен манеж и конюшня с 20 бокса. Обитатели на конюшнята са 10 коня от породата Хафлингер, които ще са и основните участници в бъдещите занимания по Equine Assisted Activities, които ще се развиват там и свързаните с тях физиологични и двигателни изследвания, които преподавателите от университета имат за цел да развиват. Там ще се провежда и бъдещия обучителен курс по Equine Assisted Activities, който се разработва момент.

Следващата и последна среща по проект Иновации в Хипотерапията ще се проведе лятото на 2020 г. в Прага, Чехия, където българският и турският екип ще представят вече завършените си курсове, структурата и съдържанието на различните направления и модули, изискванията към кандидатите и въобще всички обучително-административни подробности. Това ще са първите по рода си курсове за Турция и България, които ще дадат възможност на различни специалисти да включат в работата си един уникален и изключително ефективен метод за работа с хора със специфични нужди.

А ако още не сте стъпвали в Кападокия, сложете го в списъка си с неща, които трябва да направите и задължително да летите с балон и да яздите кон из вековните скали на земя с хилядолетна история!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име