Полковник Даков на 90

0
3209

Живата легенда на българския конен спорт – Лазар Даков, днес тържествено отбеляза своя 90-годишен юбилей. Майсторът на спорта, полковник от запаса, национален състезател, треньор, автор на книги, баща и дядо – Лазар Даков посрещна скъпи гости в изключителната обстановка в музея на спорта в Националния стадион “Васил Левски”.

Лазар Даков

Празненството бе открито от очарователната водеща и главен уредник на музея Катя Иванова, която припомни накратко дългата и пълна с паметни събития биография на полковник Даков. Роден на 4 октомври 1929 г. в с. Щръклево, окръг Русенски, днес малцина знаят, че той е първия студент, а после и първия преподавател по конен спорт на НСА. В столицата живее от 1955 г. до ден днешен, като се радва на две внучки и трима правнука.

док. на науките Красимир Петков

По патриархална, офицерска и спортна традиция, пръв поздрави към своя баща поднесе големият син на Лазар – Йодран Даков, бивш състезател по колоездене. Сетне по – малкият, но изключително ерудиран доктор на науките Красимир Петков, понастоящем декан на „факултет спорт“ в НСА, който връчи специален подарък на своя баща с думи на благодарност.

д-р Крум Рашков

„Като възпитаник на три поколения кавалерийски офицери в конния спорт, имам честта и удоволствието да познавам Лазар Даков още от далечната 1955 година, когото с кобила Наплив жънеше успех, след успех. Помня и зная причините да не отиде на олимпиада в Рим, но най-вече зная, че той е от поколението, което постави основите на конния спорт. Помня, че преди да бъдат на служба и конкуренти, личности като Лекарски, Стойчев и Даков бяха приятели. Хора на честта. Даков е последният командир на кавалерийски полк в България. След това става състезател, когато закриват кавалерията. Той е един от легендарните началници на спортната школа на ЦСКА. Той е автор и съавтор на единствените книги с историческа насоченост за конния спорт. Той е истинска легенда.“ Това сподели пред гостите на празненството зам. председателя на БФКС – др-р Крум Рашков.

След прочувствената реч на Рашков, президентът на БФКС Тодор Гергов връчи отличителен плакет на полковника, а залата гръмна в аплодисменти.

Тодор Гергов връчва плакет на Лазар Даков

За това, че Даков е един от „железните“ началници в спортната школа на ЦСКА говори и факта, че на 90-годишният юбилей на Даков присъстваха войници, били под негово командване, които и сега са на високи държавни постове в държавата и спорта: футболния треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев, шефа на тотото Дамян Дамянов, екс зам. министъра на спорта Валентин Заеков и много други. Сред гостите бяха настоящи треньори, състезатели и журналисти, които познават Лазар Даков от десетилетия.

„До миналата година присъстваше на изпитите в НСА и не пропускаше състезание в столицата. Самият той е абсолютен републикански шампион с 4-то място на турнир в Будапеща с височина на препятствията 160 см“, коментира за юбиляра Юри Вълев, треньор, преподавател и втория след Даков човек у нас, който пише книги на тема конен спорт.

Рожденикът, Дамян Дамянов, Димитър Пенев

В периода 1985-86 г. Лазар Даков е треньор на националния отбор в дисциплината прескачане на препятствия, освен това е многогодишен съдия по конен спорт – международна и републиканска категория, дългогодишен преподавател по теория и практика към Тракийския университет в Стара Загора. В тези редове е и разковничето днес на годишнината му да присъстват редица звездни имена от конният ни спорт, които днес се изявяват на родна и международна сцена, попили опита на треньорската му заръка.

Всички гости на обща снимка с рожденика

Лазар Даков е и един от малкото в българската конна история, който освен юздите, държи здраво и перото. Съвместно с Рашко Фратев и Генко Рашков написват учебник по езда за студентите по конен спорт. Със друг свой съратник Стоя Гетов написват книгите „Коне, конница, конен спорт“ (обхваща периода 1914 – 1945 ), сетне сам продължава история на конния спорт у нас с още две книги под заглавия : „Българския конен спорт 1945 -1989“ г и последната под същото заглавие, но за годините от 1989 до 2014. Кариерата си на творец увенчава с луксозен албум, отново под негова редакция и заглавие „100 години конен спорт“. “Това е най –скъпата ми на сърцето книга. Тези 100 години коне, състезания, емоции, трябва да се съхранят. Трябва да се предаде на идните поколения“, коментира за творчеството си юбиляра Даков.

За своята 90-годишнина, рожденикът си пожела да доживее да види конния спорт на по-високо равнище и да зарадва сърцето си с български шампиони на световно ниво.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име