Да изчистим конюшните за един ден

0
3001

Ако така можем да адаптираме известният слоган и национална кампания, която всяка година през април ни приканва да почистим родината, то ние ви каним на пролетно почистване в конните бази!

След като снеговете са се стопили, а пролетните дъждове отмили и калта, собствениците на коне щастливо се подготвят за топло време и твърда земя. Идва момента за разчистване на бъркотията настъпила около хамбарите и конюшните  по време на неактивния сезон. Всеки собственик и ездач трябва да участва в пролетно почистване. Заемете се да „зазимите” бързоварите, като преди това ги почистите от натрупаният варовик. Полезен съвет как да го премахнете: накиснете в бял оцет или калций и по този начин ще се освободите от нежеланото покритие. След като сте почистили и организирали цялата конюшня и двор, помислете за измиването на прозорците.

Почистването на сеното е голяма част от пролетно почистване. Отделете доброто от лошото, сортирайте, така че да си направите място за новата реколта. Ако е възможно, изметете сеновала, така ще елиминирате мръсотията, прахта и плявата. Качеството на въздуха в плевнята също ще се подобри. След това идва тежката работа по отстраняване на най-лошото зимно натрупване – купчината с тор. Той всъщност не е „отпадъчен“ продукт. Стойността му е огромна, така че намирането на място да го използвате е от основно значение за вас. Ако нямате нужда наторяване, може би съседите ви ще се зарадват като подсилят собствените си площи.

Освен конюшнята и двора нашите четирикраки любимци също ще имат нужда от пролетно „почистване”. Подрязването на гривата, ресането, основно почистване на козината на коня е задължителна задача през пролетта. Отстраняване на зимната коса е процес, който изисква повече време и търпение и ако трябва – повторение. За стопанина процеса е наслада, а за коня истинско олекване, като след дълго чакана баня.

Конните ремаркета и каравани също се нуждаят почистване дори и ако са съхранявани на закрито. Листа, миши гнезда, старо сено и боклуци намират своето място в ремаркета. Ако притежавате дървени подови ремаркета, извадете гумени постелки и инспектирайте дъските за щети от вода, дупки и течове. В допълнение, вашето ремарке ще бъде по-приятно за ушите на всички, дори и за конете, ако смажете всички метални, ръждясали метални връзки или почистите гумените уплътнения. Пролетното време е много капризно, но ако сте разпределите времето си оптимално за да свършите „мръсната” работа в началото на пролетта, то лятото и есента ще поддържате цялото си стопанство лесно и бързо и ще имате повече свободно време.

Помислете за техническото състояние, както на конната каравана, така и на автомобила с който я теглите. Освен задължителната смяна на гумите и на двете превозни средства, проверете светлините и изправността на спирачната система. Обърнете повече внимание на ходовата част. При по-новите каравани тегличите са снабдени с т.нар. „инерционна спирачка”, проверете състоянието й. Погледнете и ръчната!

След добре свършената работа се наградете с една разходка сред природата с любимите си коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име