Ирина Николова  – звездата на всестранната езда

0
4547

Никога не се отказвай, това е мотото на Ирина Николова, която много от вас вероятно познават от редицата й призови места в състезания по всестранна езда. За тези, които сега се запознават с нея, ще кажем че тя е на 19 год., родом от с. Арбанаси и се занимава с конен спорт вече 7 години на конна база Арбанаси, в клуб Калоян-92, а тази нейна страст по конете споделя и малката й сестра, която на състезанието на конна база „Фригопан“, Царацово (7-9 юни), покри квалификация за Европейско първенство в дисциплината обездка.

Множеството розетки и статуетки сами говорят за успехите на Ирина в конния спорт, но ето какво казва и самата тя, като редовен участник в лагерите за млади ездачи Young Riders Academy.

Много съм благодарна, че участвам във лагерите на Young Riders Academy. За мен те са изключително полезни. Винаги научавам нови неща и то доста интересни. На конна база „Тракиец“ има всички удобства за провеждането на такъв тип лагери. Идват участници от Румъния, Турция и Сърбия. В лагера съм заедно с Ванеса Атанасова, Сияна Базотева и Вероника Миланова. Лекциите ни води Jean-Maurice Bonnеаu, който дълго време е бил селекционер на националния отбор на Франция. Работил е с едни от най-добрите в спорта и все още продължава да го прави.  

През изминалата година имахме 4 лагера. Треньорът избра 3-мата най-добри да отидат да гледат състезание в Германия, на което участваха по голямата част от състезателите на YRA (тези които са в пълната програма на академията). Аз бях една от щастливките, заедно с една други две момичета от Сърбия и Румъния. За мен беше едно невероятно изживяване. Не можех да повярвам, че е истина. Състезанието беше по повод 5 години от създаването на академията. Наблюдавахме тренировките и на Йос Лансик. Венцислав Изов също участва в състезанието. Вечерта бяхме поканени на специална вечеря. Никога не съм си представяла, че ще седна на една маса с толкова добри състезатели. Лаура Клапаке също беше сред нас, както и други много добри състезатели. За мен изживяването беше незабравимо.

Разкажи ни за последния си успех в спорта.

През изминалата седмица се класирах трета на Държавното първенство за млади ездачи по обездка с кон Камикадзе на конна база „Фригопан“.

Освен обездка тренираш и крос и прескачане на препятствия. Как успяваш да организираш времето си?

Понякога ми е много трудно. Почти всяка седмица съм на състезание. Трудно е да се подготвиш добре за всяко едно от тях, когато се състезаваш и в трите дисциплини.

Кое е следващото голямо състезание, в което ще участваш? 

В момента се готвя за международния турнир по всестранна езда, който тази година ще се проведе при нас, на конната база в Арбанаси, от 20 до 23 юни. Готвя се с 5 коня и всеки старт е важен за мен. Надявам се времето да е хубаво, за да може да имаме пълноценни тренировки.

Скъпо ли е да си състезател по езда и какво ти коства на теб?

Всички знаем, че конния спорт е много скъп спорт. Амуницията на коня, екипировката на ездача, самият кон, неговата издръжка и грижи. В конната база на Арбанаси децата могат да тренират безплатно, което е един огромен плюс, защото не всеки може да си го позволи. Повечето от нас учим в Спортното училище, което разполага с безплатен пансион на гърба на училището. Транспортът от Велико Търново до Арбанаси също ни е уреден. Разполагаме също така с много коне (около 60).

Кои държави си посещавала като състезател?

Не знам дали ще се сетя за всички, но съм посещавала Гърция, Турция, Сърбия, Русия, Египет, ЮАР, Германия, Унгария, Румъния, Хърватия.

Изброй най-значимите си титли?

Още през първата година, когато бях в категория деца, с кон Арго станахме Държавни шампиони в дисциплината прескачане на препятствия. Отново с него имам първо място във всестранната езда, категория деца и 2-ро място в обездката. С него имам над 5 Балканиади и много участия в лагери. Той е конят, който ме научи на много. Имам много призови места и с младите коне.

Станах държавен шампион с Конан по всестранна езда за 4год.коне. Спечелих бронзов медал с Контеса за 4-год. коне в обездка и всестранна езда. Участвала съм на Балканиади в обездката с 5 различни коня и в клас Л взех сребърен медал. Последната ми победа за миналата година беше държавната ми титла с кобила Кристин. Това беше една от най-важните ми победи.

Какво е усещането да си върху това впечатляващо със силата и размерите си животно и да сте тандем?

По време на тренировки не мислиш за никакви проблеми. Действа много разтоварващо. Чувствам се прекрасно. Понякога ми е много трудно, но никога не се отказвам. Чувството да си тандем с коня е равносилно на 100 процентово доверие един към друг.

Имаш ли си любим кон?

Арго и Кристин.

А свой собствен?

Кристин, тя е порода Български спортен кон и е на 7 години.

С какво искаш да се занимаваш за в бъдеще?

Със сигурност конен спорт.

снимки: Владимир Габровкси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име