Наградиха най-добрите „работни коне“ при автомобилите

0
1919
Ford F-MAX

На тържествена церемония с гала-вечеря бяха връчени престижните отличия за Камион на годината, Иновация при камионите, Ван на годината, Автобус на годината и Иновации при ремаркетата за 2019 година.

Церемония по награждаване

Международните награди „Автомобили за работа“ се провеждат у нас за втора поредна година и се връчват на българските представители и вносители на отличените марки. Домакините на проявата са колегите от Българска транспортна преса, част от които са и българските членове на журитата в отделните категории – Снежина Баджева и Лъчезар Апостолов.

Пресконференция с представители на наградените марки

За Международен камион на годината 2019 бе отличен изцяло новият влекач Ford F-MAX, които след тестове е събрал най-висок сбор оценки. Ефективната силова линия на новия влекач, функциите Eco-Roll, ACC, системата за управление на двигателния тракт според терена MAXCruise, донесоха на  гиганта  голямата награда. Оборудван с 12,7-литров редови 6-цилиндров дизелов двигател Ecotorq Евро 6 с мощност от 500 к.с. е разработка на Ford Trucks и работи в отличен синхрон с 12-степенна автоматизирана скоростна кутия ZF Traxon.

За отличните оценки са допринесли  комфортът и удобството на изцяло новата кабина, предназначена за транспорт на дълги разстояния. Тя е с ширина 2,5 м, равен под, а вътрешната й височина е 2,16 м.

MAN Truck

Новоучредената награда Иновации при камионите грабна MAN Truck & Bus , който посредством  автономната си система aFAS, изградена на базата на камион MAN TGM 18.340, се движи без водач и е предназначен за обезопасяване на дейности по магистрали или затворени терени като мини и пристанища.  Системата при зададена дистанция следва автоматично превозното средство отпред , а за да не влиза друго превозно средство между двата камиона, дистанцията между тях се скъсява до 10-12 метра.  Двете превозни средства комуникират с радиовръзка.

Всички членовете на международното жури са проследили пряко работата на обезопасяващия камион, който предлага най-високото ниво 4 на автономно управление в тест над 400 км. Оценката за  първия автономен камион по публичните пътища на Европа, донесе и голямото отличие за MAN Truck & Bus.

Mercedes-Benz Citaro Hybrid

За Автобус на годината 2019 бе отличен Mercedes-Benz Citaro Hybrid. Иновативният градски модел предлага множество модерни решения, както за пътниците така и за водача. Оказва се, че победителят е събрал най-много точки от гласовете на международното жури след тест в реални условия и при оспорвана конкуренция на два електрически автобуса. Citaro Hybrid  е надделял с  високо качество на материалите, ергономия, високо ниво на оборудване, съвременни системи за сигурност и безопасност и екологичност. Автобусът е олекотен със 156 кг. Снабден е с дизелов двигател, а в силовата линия е вграден електрически модул (електродвигател-генератор) с мощност 14 кВт и максимален въртящ момент от 220 Нм. В различните си режими на работа модулът подпомага и разтоварва дизеловия двигател или зарежда блок от ултра кондензатори с енергия, която се използва за захранване на допълнителните системи в автобуса. Чрез хибридното задвижване консумацията на гориво се намалява с до 8,5%.

Peugeot Partner

В категория Ван на годината спечели триото – Peugeot Partner, Citroen Berlingo и Opel Combo. Трите компактни вана споделят общата олекотена платформа на групата PSA – EMP2 и са резултат от  съвместната работа на трите марки – Peugeot, Citroen и Opel/Vauxhall. Новите модели се открояват с високо ниво на оборудване и  ефективност. Вановете се предлагат в две дължини с товарен обем от 3,8 до 4,4 куб. м и товароносимост от 650 до 1000 кг. Бензиновите версии са с турбиниран двигател със 110 или 130 к.с. Предлага се и новият 1,5-литров турбодизел на Groupe PSA с работен обем 1,5 л и мощност 75, 102 и 130 к.с. Голямата новост за сегмента е визуалната система Surround Rear View, даваща реална картина за случващото се около автомобила и системата за предупреждение при претоварване. Сред ключовите предимства на триото са интегрирането на различни системи за сигурност и мултифункционалността. Пътническите версии могат да са с пет или седем места. И трите версии на вана се предлагат в България, като цените тръгват от  28 000 лв.

Статистиката отчита, че през изминалата 2018 г. пазарът на автомобилите за работа е с ръст от 33,7% и почти  всяка фирма вносител на товарни автомобили у нас може да се похвали с разкриването на нови продажбено сервизни центрове.

В денят на годишните международни награди при автомобилите за работа дойде и новината за  голямото TRUCK EXPO, което ще се проведе от 6 до 8 юни на  летище Лесново. През тази година организаторът на  експото – Асоциация на автомобилните производители и техните представители в България, ще постави акцента върху потребителското изживяване. С тест драйв на най-новите модели, нови услуги за професионалната публика и атракции за семейства и фенове на тежките машини, събитието ще предложи и шоу, в което  водещи марки ще покажат  уникални тунинговани влекачи.

TRUCK EXPO, Лесново 2018

Там ще видим новите тенденции в подобренията на двигателите, производителността, емисиите и външния вид на камионите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име