Финалистите в конкурса „Автомобил на годината“ България 2019

0
1573

На пресконференция днес, станаха ясни финалистите в конкурса „Автомобил на годината“ България за 2019 година. От всички общо участващи 55 модела до финалните петици в шестте категории, за голямата награда членовете на журито избраха 24 претенденти . При леките ще се конкурират: Audi A6, BMW 8, Ford Focus, Kia Ceed и Peugeot 508. За най-многофункционален автомобил претенденти са: Citroen Berlingo, Opel Combo, Peugeot Rifter, Mercedes X-клас и Ssangyong Musso.

В най-бурният и бързо развиващ се сегмент на Кросоувър автомобилите на високи оценки ще разчитат: Suzuki Jimni, BMW X5, Citroen C5 Aircross, Honda CR-V и VW Touareg.  В ЕКО категорията се разписват: Hyundai Kona Electric, Lexus LS, Mitsubishi Outlander PHEV и Nissan Leaf.  В луксозният премиум  клас за отличителната статуетка, дело на скулптора Валентин Савчев, ще се съревновават Audi Q8, BMW 8, BMW X5, Volvo V60 и VW Touareg. В последната серия при градските автомобили конкурса ще излъчи победил измежду BMW X2, Hyundai Kona Electric, Nissan Leaf, Mahindra KUV 100 и Volvo XC40.

Членовете на журито стигнаха до определяне на финалистите, след като проведоха заключителен общ тест драйв на всички претенденти, проведен тази събота в градско и извънградско движение. Домакин на проявата бе фирма „Лазурит“, която тази година отбелязва 25 години лидерство на пазара на автобоите у нас.

В сряда (06.02) от 19:00 ч., на официална церемония в столичния Естерхази бар ще бъде обявен и големият победител от общо 5-те излъчени в отделните категории. Гостите ще се насладят на френските вина Laroche и  ирландското Tullamore Dew. Тази година в конкурсът ще гласуват 32 автомобилни журналисти от общо 38 членове на сдружение Прес Авто Клуб България, което организира проявата за 22 пореден път. През 2019 г. като верни партньори в реализацията на конкурса се включиха веригата бензиностанции OMV с висококачествените си горива MAXX MOTION.

За радост на вносителите на автомобили и в полза на подновяването на автопарка в страната ни, пазарът на нови автомобили у нас за поредна година бележи сериозен ръст. Продадени са 39 984 леки и лекотоварни коли до 3,5 тона. С най-много продажби за поредна година заслужено се хвалят от Dacia – с 4 666 продадени бройки. На  второ място по продажби се нарежда френската марка Renault – с 4 030 продажби и третата позиция държи Skoda – с 3 752. От премиум марките най-продавана е BMW – 1 110. Интересното е, че луксозните возила са над 10% от общата бройка.

Има и редица собственици, които са се сдобили с доста нетипични за нашия пазар марки, като Tesla (4 броя),  Ferrari – (7), по една бройка Rolls Royce и Lamborghini и др. От средата на годината у нас има и една съвсем нова марка на пазара – индийската Mahindra, от която вече са продадени 8. При употребяваните автомобили класацията съвсем очаквано се оглавява от VW – 36 000 броя.

Снимки: Прес Авто Клуб България – номинираните автомобили по време на общия финален тест

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име