Легендата Рашко Фрaтев води 24 години националния отбор

0
3459

Роден е 23-ти януари, 1925 година в град Русе. Там учи в местната гимназия. Следва във военното училище „Цар Борис III” в София. През 1941-43 година полага първия си успешен изпит по езда. Печели конкурс и постъпва в ездитна школа. През 1944 г. завършва Военната школа и е приет в Гвардейския полк. а по –късно вече е в 8-ми конен полк в Силистра. От тогава до ден днешен конят е вечен спътник в живота му.

Рашко Фратев е емблематична фигура в българския конен спорт. С тези животни е свързан целият му живот. Първоначално състезател, постигнал множество успехи на различни състезания, а по-късно и виден треньор, на него дължим голяма част от успехите на България в спорта. Спортните му трофеи с коне са многобройни: 1-во място на Републиканско първенство през 1948 година, 1-во място на същото първенство през 1951 година, както и през 1953-а. Той е първият ездач получил звание Майстор на спорта, първият български участник с конен спорт в Олимпиадата през 1952 в Хелзинки. Списъка е дълъг. Обучавал се е при един от най-добрите ездачи в България по онова време – ротмистър Мостров, след това при Христо Малакчиев, минава през школата на Дограмаджиев, Стойчов, Лекарски – големи ездчи – все военни, кавалеристи. През 1946, когато става офицер, започва да се явява на различни състезания. През 1948 печели Републиканското първенство в София- по всестранна езда. Година по–късно вече е в Националния отбор по всестранна езда. През 1950 го приемат в Националната академия в София. Участва в Олимпиадата в Хелзинки, като се готви с един от най-хубавите коне на България по това време. Заминава с 2 коня – кобила Габра и кон Сталинград (първоначално името му било Творпинкс). На Олимпиадата Габра получава травма и не може да участва, затова се състезава със Сталинград. След олимпиадата тренира с много хубав бегови кон на име Контрабандист. Майката била Брава, а бащата Ключ.

38 спортни коня са минали през ръцете му за 20 години. Все български коне от конезавода в Шумен. Виабец Каратер е Съветска порода. Това е една от най-хубавите вносни породи в България по онова време. Борис Павлов с такъв кон, на име Кратер,
печели най-много международни награди. През1953-а година получава званието майстор на спорта. Това е всъщност първият български ездач, спечелил такава титла. Любимите му коне са: Контрабандист и Кратер. С тези два коня Фратев е имал най-много успехи. Кратер бил закупен от СССР. Той се състезавал и в трита дисциплини.

Цели 24 години Фратев е треньор на Националния отбор – от 1960 до 1977 г. През цялото това време конете му помагат да си изгради изключителни качества като човек и най—вече го учат на дисциплина и упоритост. За него конят е много благородно, паметливо и чувствително животно. Казва, че в онези времена са тренирали по различен начин от днешните методи. Твърди, че единствено треньорите, обучени от нашето поколение, все още пазят школата на тренировките от миналото. Но по-младите търсят по-лекото, повече стоене в кафето и по-малко тренировки. Имена на които Фратев се е възхищавал в ездата са живеещите в Германия Росен Райчев и Ангел Няков. Те са ездачите, които придават сериозен облик на българския конен спорт в момента. Но най-много уважава Борис Павлов, който е негов възпитаник. Живата легенда Рашко Фратев не е ритан и не е хапан от кон, но е падал от седлото стотици пъти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име