Коне пенсионери

0
2041

Не ги пращайте в старчески дом! Не ги изоставяйте!

Индивидуална тренировка

Индивидуална тренировка и езда, съобразени с възрастта на коня са най-доброто за старите коне. И двете са добри както за тялото, така и за психиката на коня. Конят се променя с времето от само себе си. Задачата на ездача или собственика е да придобие чувството да разбира своя кон и да знае кога той се чувства добре или зле. Трябва да бъде готов да реагира спонтанно на състоянието на коня и даже ако е нужно да не го язди. Все пак, здравето на коня е от голямо значение и отсега нататък ще заема още по-важна роля в ежедневието. С напредването на възрастта се проявяват и болежки, на които трябва да се отдаде внимание по време на тренировка.

Внимание: ставите!

Един от най-големите проблеми са ставите. Когато движенията са сковани, времето за загрявка трябва да се удължи. Много коне страдат от артроза. Да ги оставиш на мира в обора, без да се движат, надявайки се така да им мине, е много погрешно. Редовното движение забавя тоталното „ръждясване”, но има и няколко неща, с които човек трябва да се съобразява по време на тренировка, като това конят задължително да се загрява преди да се язди. Ако за целта преди са били достатъчни 10 мин, то сега са нужни около 20. Ако навън е студено и влажно, фазата на загряване трябва да е още по-подробна.

Внимателно яздене

При наличието на напреднала артроза има специални правила. Тесните и остри завъртания са враг номер едно на наранените стави. Още по-неприятна за коня е комбинацията от натиск и завъртане, която се среща при Рол-Бек, Спин или Галоп-пирует. Подобни упражнения трябва да се премахнат от плана за тренировка, а вместо това да се язди на големи и полегати линии. Препоръчва се ездачите на болни коне да заобикалят препятствията и да не правят скокове. При скачането се изискват огромни сили в областта на ставите, което за кон с артроза е много болезнено. Това важи и за бързото яздене на твърда и мека почва. Като алтернатива се препоръчват разходки в гората.

Втора проблемна зона – гърбът

Свива ли ушите си конят, когато ездачът се качва върху него?  Реагира ли странно при докосване на определени места по гърба?

Ако е така, най-вероятно конят ви е един от многото с проблеми в гърба. За откриване на причината се препоръчват консултации със специалист за седла, ветеринар и ортопед. Най-често седларят помага пръв. При старите коне се променя горната линия на гърба, защото мускулите намаляват. Като следствие от това старото седло не ляга оптимално върху гърба на коня и му убива. Ако причината е намерена и ветеринарят даде зелена светлина за езда, то планът за тренировки трябва да се съобрази с наранения гръб. Този план започва още по време на чистенето. Схванати и болни гърбове могат да бъдат отпуснати като се повдигне гърбът. Това става чрез стягане на коремните мускули. Така гърбът се облекчава и се повдига нагоре.

Как можем да го направим сами?

Заставаме до коня, докосваме го (за да не се уплаши), с пръстите на ръцете натискаме внимателно средната линия на корема му и той си повдига гърба. Ако не стане толкова лесно, можете да си помогнете с нокът за постигне на желаната реакция.

Третият проблем при старите коне е сърдечно-съдовата система

Когато ние хората остареем, се изморяваме сравнително по-бързо. Така е и с конете. Но това не е причина да изоставим своя стар кон. Съобразената с възрастта на коня тренировка е по-добра за него, отколкото това да бъде оставен на спокойствие. От изключително значение е измерването на пулса.  Средният такт на сърцето при конете в спокойно състояние е 32 до 40 удара в минута. При добре тренирани коне тези стойности са много по-ниски. При максимално натоварване пулсът се вдига до 200 удара в минута. Колкото по-бързо пулсът се успокои след натоварването, толкова по-трениран е конят.

Как да намерим пулса на коня? Има няколко начина. Пулсът се мери или по вътрешната страна на долните кътници или странично по продължението на гръбнака, около една педя разстояние надолу от опашката. Сърцето се преслушва вляво от лакътя на гръдния кош. С уред за мерене на пулса всичко става много бързо и точно. При старите коне пулсът трябва да е в средния диапазон и екстремни натоварвания трябва да се избягват. По време на горещини и задушно време старите коне трябва да се пазят.

Четвърта причина за проблеми е психиката

Как би се чувствал един топ-мениджър, ако след дългогодишен успех изведнъж седне в мазето и започне да сортира пощенски марки. Със сигурност зле и потиснат. Така е и с конете. Досега са стояли в центъра на вниманието, били са шампиони и изведнъж стават никому ненужни. Това създава стрес у тях. Типичните последици са страх, неориентираност, намаляване на теглото и повишен риск от заболявания. Колкото по-плавен е преходът от активен начин на живот към този на пенсиониран кон, толкова по-лесно той би бил приет от коня. Колкото по-добре е бил трениран конят, толкова по-дълга би трябвало да бъде тази фаза на адаптация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име