10 хитринки за любимите ни красавци

0
2331

Отстраняване на дефекти по копитата

След всяко едно ново подковаване, следите от предишното могат лесно да бъдат видяни. Те често стават входна врата за проникване на вода и бактерии в копитото. За да отстраните този проблем, използвайте восък, като по този начин малките на места дефекти се заличават за 2-3 дни.

Отстраняване на мъртвия материал

Периодично трябва да се отстранява мъртвия тъканен материал, наслоил се по задната повърхност на копитата. За да не прибягваме до ножици, клещи или едри пили, е необходимо наслоените участъци първо да се намажат обилно с бебешко олио. Оставете няколко минути да подейства и след това той може да бъде отстранен без проблем.

Блестящи копита

Омасляването на копитата на коня преди езда изглежда от една страна красиво, но също води и до полепване на зрънца пясък по тях. Ако все пак държите копитата на вашия любимец да блестят, натрийте ги с току-що разрязана на две половини глава лук.

Кожа и козина

Много коне реагират страхливо на шума от машинката за подстригване. За целта, след къпане изсушете козината на животното си със сешоар. Повечето коне обичат топлата въздушна струя и свързват шума от мотора на сешоара с нещо положително, като постепенно загубват страха си и от машинката за подстригване.

Премахване на петна от животинска тор

Тези петна попаднали веднъж върху козината на животното не се отстраняват лесно. Изчеткването само по себе си не помага, а конете се препоръчва да се къпят само в топлите дни. Опитайте се да натриете въглен на замърсеното място, като по този начин урината от торта бива неутрализирана и се улеснява почистването на петното.

Отстраняване на петна по козината

Замърсените места първоначално се навлажняват с вода, като същевременно се посипват с картофено брашно. След като замърсеният участък засъхне, петното се отстранява, като мястото се изчетква интензивно. 

Опашка и грива

Израстването на нови на мястото на откъснати от опашката на коня косъмчета може да продължи с години. Поради това ще ви предложим една хитринка, с която да избегнете неприятните ситуации: за целта разделете опашката на животното на няколко сектора. Разресването става като започнете от края на дадения участък и достигнете до основата на опашката.

Красива опашка

Ако желаете да придадете на опашката на коня повече обем, опитайте се след всяко къпане да я сплетете на малки плитчици. Оставете ги да изсъхнат, разплетете ги и леко ги разрешете.

Обемна грива

Чудесен начин да придадете повече плътност и обем на гривата на коня си е чрез използването на бира. Втрийте добре половината от количеството в гривата и основата на опашката, оставете да подейства 15 мин., след което обилно изплакнете с вода. След това втрийте и останалото количество от напитката, срешете добре и оставете да изсъхне.

Подрязване на опашката

Често, ако опашката на коня е прекалено дълга, той неволно я настъпва, с което допринася за загрозяването на вида й. Оптималната дължина на опашката е тази, при която тя достига на педя разстояние над бабковата кост. При подрязването й поставете рамото си под основата на опашката, като по този начин се симулира позицията й по време на движение. Препоръчително е този начин на подрязване да се прилага само при кротки и послушни коне, в позната за тях обстановка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име