ПЪРВИ ТУРНИР в подножието на ТРИ ПЛАНИНИ с приз в памет на коневъда ПЕТЪР ЦОЛЕВ

0
1581

Точно след дългата поредица дъждовни дни, слънцето сякаш искаше да стане свидетел на всичко, което трябваше да се случи на тучните поляни в местността „ Байова Борика“ и елегантно  разпръсна облаците над Разлог и Банско. Организаторите на предстоящите надпревари с коне от тежковозни породи, разчетоха слънчевите лъчи, като благословен знак за добро начинание. Денят се разгърна в цялата си прелест с мощта на най-силните коне в България в битка за общ награден фонд от 12 000 лв. Перфектно разграфено 30 -метрово трасе с отделни коридори, очертани с дървени литровици прилепнали към земята, класически дървени трупи за товар, съдии на терен, стюарди и безпощадна дисциплина. Специални гости на изданието бяха кметът на община Разлог  – инж. Красимир Герчев и зам.кметовете инж. Гергана Костова, Славчо Фарфаров и Христо Зайков, както и общинския съветник и кандидат за народен представител Марио Терзиев.

Преди да старта публиката и стопаните на големите коне с очарование и възхита се насладиха на изпълнениеята на детска фолклорна група „Мехумийчета“ и юношески танцов състав „Разложенче“.

Състезателния ден в рамките на двудневното събитие „ Три планини“ започна с коне със собствено тегло от до 700 кг и първоначален товар от 1300 кг. Изтеглени по жребии в битка се впуснаха 8 супер подготвени силови атлети. На финала товарната шейна вече бе приютила 1900 кг и бе изтеглена по цялата дължина на трасето единствено от кон Зоро от конюшните на Славчо Радев от разложкото село Бачево.  Второ място постигна тандема кон Буби и Ахмед Ахмед от село Конарско, които регистрираха 6,96 м. Трето място постигна кон Пламен със стопанин Димитър Стойлов, но още на товар 1600, когато всъщност си осигури сигурното трето място на стълбицата.

Втора категория с обявен приз в памет на коневъда от Разлог Петър Цолев, започна от страна на спикъра с възпоменателни слова за заслугата за развитието на родното коневъдство и по-конкретно развъждането на тежковозни породи коне у нас, което накара публиката да се изправи на крака и да посрещне наследника и продължител на делото на Петър, а именно Владимир Цолев – негов син. В тази серия Цолев постигна трето място със своя кон Живайс, като с товар от 1800 кг изтегли разстояние от 16,47 см. В конкуренция от 7 тежковози, тежащи от  до 800 кг победител стана кон Лео, който успя да изтегли 22,93 м. С 2 метра по-малко изтегли кон Боби на Атанас Петлов – 20,97 см и така спечели почетното второ място.

В третата група коне от  до 900 кг в състезанието „Три планини“ на старт застанаха 7 участника, като на финала се разигра оспорвано дотоварване от 2 тона.  С 18,09 м тук се наложи кон Амет на Симано Сашева от Сталийска Махала. Втари на стълбицата стъпи стопанин Дани Алексиев от столицата с кон Диор и трети – кон Зико на Боби Радулов.

В категорията на коне със собствено тегло над 900 кг, земята се разтресе по тропота на 3 исполина. В развилнялата се надпревара гените на легендарния и непобедим кон Скот, който феновете помнят от близкото минало се проявиха в неговия наследник кон скот младши, собственост на Николай Кирилов. Скот доказа таланта си и с товар от 2 тона изтегли 30 метра. С  5 метра по-малко изтегли кон Ханомак на Николай Хистов и с 23,39 на трето място остана кон Кензо на Коста Атанасов.

Преди да стартират атрактивните двойни впрягове при тежковозите, на трасето с дефиле за радост на публиката стъпиха магаретата използвани за превоз на товар в планините в демонстрация със самари.

Три чифта впрягове се надпреварваха за разпределение на челните места на почетната стълбица с товар от 2 300 кг. Работните коне от Родопите и Костандово обаче си казаха тежката дума със своя натрупан опит в планината – конете Тарзан и Пламен съответно на стопаните Ради Кейбашиев и Димитър Стоилов завоюваха трето място. Второто грабнаха тежквозите Живайс и Принц на Влади Цолев и Влади Бъсин, а третото спечели впряга на стопанина Матей Боев, който представи истински двоен впряг на един стопанин с конете си Аркан и Ахил.

След награждаването на победителите в надпреварата, за радост на публиката се изтегли и голямата награда в обявената томбола – автомобил Smart Forfour. Печелившия билет се оказа притежание на Мустафа Ходжа от село Горно Крайще, община Белица.

Разширено видео от състезанието „Три планини“ виж тук:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име