Три български планини сляха рамене в името на родното животновъдство

0
500

Двудневно събитие под надслов „Три планини“ превърна местността „Байова борика“, край Разлог и Банско във внушителна животновъдна арена обградена от планините Рила, Пирин и Родопите. Мащабния проект посрещна над 200 селскостопански животни по идея на новоучреденото сдружение „Три планини 2024“ с председател Владимир Цолев. Така в дните 11 и 12 май среща си дадоха над 100 фермери, за да представят най-елитните си екземпляри от своите животновъдни обекти. На обща изложбена площ от 120 декара територията на събора представи история чрез древния поминък – скотовъдство и традиции, съвременни тенденции в развъждането и бъдеще чрез младите специалисти поели по пътя на модерното животновъдство и ветеринарно обслужване с помощта на научните среди и постижения. Над 2500 посетители преминаха по алеите и изложбените площи участвайки в атракциони и аплодирайки богатата фолклорна програма. Освен многобройната публика, на изложението имаше фермери от Гърция и Македония с нескрити бизнес интереси.

В първия ден на проявата на зелената морава стъпиха най-силните коне от порода Тежковоз в обявен турнир по надтегляне и двоен впряг за общ награден фонд от 12 000 лв и специална награда за един от зрителите – автомобил в разигралата се томбола. През втория ден домакините представиха различни породи овце, кози, говеда, коне и магарета и съпътстващи събития пряко кореспондиращи с идеята на изложението, а именно обединение на сектора, чрез история, настояще и бъдеще.

Първото издание на фермерската среща под надслов „Три планини“  откриха изпълнителния директор на ИАСРЖ (Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството) Георги Йорданов и кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев. Сред официалните гости бяха още кметовете на община Банско Стойчо Баненски и на община Белица Радаслов Ревански.

С пъстра фолклорна програма в изпълнение на местни певчески групи и танцови ансамбли  започна празничния 12 май, а с кукерско шествие от чауши домакините прогониха злите сили и изпълниха ритуал за здраве и берекет.

Неделния ден бе истински събор на животновъдите с различни атракциони за малки и големи, с присъствие на различни породни асоциации, организации, институции и учебни заведения и най-вече приятелски срещи за обмен на опит. Изградените мобилни боксове и кошари представиха над 90 коне от породите:  Български тежковозен кон, Дунавски кон, Източно българска, Булонски кон, Норикер, Першерон, Сю Дойч и Тинкер. Над 200 еднокопитни и двукопитни допълниха палитрата на изложението с овце от породите – Вакла Маришка, Бяла синтетична млечна, Старозагорска, Каракачанска, Старопланински цигай, както и камерунски овце. При козите гордо рога извиваха Дългокосместа калоферска и Българска бяла млечна. Като живи картини в пейзажа на фона на Пирин се вписаха и говедата от породите Българско сиво, Френски лимузин, Джерсей, Абърдийн-ангъс, Симентал , както и домашни биволи, биволици и малачета. За радост на децата в кошарите игриво цвилеха магарета и понита.

В рамките на изложението гостите имаха удоволствието да разгледат сбирка предоставена от Историческия музей в Разлог с местни носии и така да видят връзката между отглежданите животни и приложението им в бита и облеклото на местното население. Друга специална шатра онагледяваше как се правят кукерските костюми от козя кожа и косъм. Истинска атракция бяха гласовете на чановете, подредени за деня от колекционерската сбирка от на  семейство Дамянови от Благоевград. Шатри с предложения за фуражи, електропастири, животински кантари, оборудване за ферми, селскостопанска техника и конна амуниция бяха подредени, като мъниста за радост и в услуга на посетители и фермери.

С грейнали лица и стилни униформа сред изложителите се открояваха младите възпитаници на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ в град Гоце Делчев. Учениците представяха отглеждани от тях каракачански овце и представяха с гордост биопродукти от училищната ферма. Редом до тях бе обявеният за „Директор на годината“ –  Ангел Живков, директор на гимназията, който заслужава поклон и адмирации за инициативата да мотивира младите с участие по подобни изложения.

12-ти май дълго ще отеква в спомените на участници и зрители и ще нашепва за изживяното между трите планини: езда с коне, стрелба с лък, детски кът, сламени игрушки, снимки със животни, томбола с награда истинско породисто конче. Програмата включваше и образователни беседи от специалисти, като една от тях бе поднесена увлекателно и интересно от гл. ас. Д-р Станислав Карамфилов от Аграрния университет в Пловдив, който говорейки от сцената за месодайното говедовъдство накара публиката да затаи дъх.

За двата дни на събитието, организаторите раздадоха рекордните 5 тона фуражи „Ирем“ като награди и подарък към фермерите – участници. Генерален спонсор но проявата бе фирма „Рашев и Ко“  – Проектиране и изграждане на фотоволтаични централи. Приятелска десница на организаторите за реализация на  проявата подадоха още фирмите: Лесър – дърводобив, търговия и земеделие, „Аутобокс“ – Борис Рачев, Македонска кръчма – Добринище, „Енергийни системи“ – Петър Крапчев, „Агри Топ“ – изграждане и поддръжка на животновъдни ферми и Цветан Шаламанов.

Първото издание на изложението „Три планини“ завърши с връчване на отличителни купи, грамоти и фуражи „Ирем“ за различни животни за всеки един участник. На финала на празничния ден бе изтеглен и печелившия билет от томболата, който зарадва 12-годишната Елена Петрова Галчева от Добринище, притежател на билет № 200 със 7-месечно жребче порода Норикер.

„ Доволен съм. Доста труд ни костваше, но важното е, че събитието премина повече от успешно, като сътворено за първи път, дори надмина очакванията ми.“, сподели Владимир Цолев, председател на сдружението организатор на изложението „ Три планини“ и допълни:

„ И сдружението и изложението носят едно и също име. С тази разлика, че юридически ще останем винаги „ Три планини 2024“, но като събитието, това е първото от поредицата, което предстои. Защото днешният ден ще се превърне в традиция. Това са начините да уважим българския стопанин, българския развъдчик. Решихме, че за да покажем елитните ни животни не е нужно да чакаме организираните от държавата национални изложения. Имаме толкова много стока и добитък в Рила, Пирин и Родопите, че както видяхте може сами да си спретнем регионално животновъдно изложение. За мен е важното, че участниците, моите колеги – животновъди са доволни и щастливи.“

 

Телевизионен репортаж от събитието виж тук: https://agrotv.bg/

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име