Конния празник в Лесново по традиция с дефиле, гонки и тежки товари

0
525

Навръх празника на труда в Лесново спретнаха поредната конна фиеста, която започна от площада в селото с водосвет, дефиле от ездачи и впрягове с каруци и завърши с лудни надпревари с бегови коне и надтегляне с тежковозни породи.

В първа гара за „Чистокръвни коне“ победата грабна кобила Мис Сабрин на стопанин Бисер Петров. Втори след нея финала пресече кобила Аманта Фокс със собственик Йвайло Минков и трети – кон Версай на Антон Янков. Втора гара за полукръвни коне първа финала пресече кобила Кадилак на Петър Тошков, втора стана отново кобила на Тошков – Магер и трети стана кон Катран на Пламен Генов. Трета гара за местни коне излъчи кобила Рая за победител на Кристиян Цветков, втори – кон Ромео на Венци Иванов и трета стана кобила Феа на Боби Илиев.

Веднага след беговите вихрогони на терена стъпиха конете от тежковозни породи. Първи на старт се представиха „леките“ със собствено тегло до 500 кг, които стартираха на 1000 кг, а на финала теглиха 1500 кг. С резултат от 26,85 м победител стана кон Реал на стопанин Денис Фотенлев, следван от кон Боран с 19,75 м на Иво Жечев, и трети кон Хектор с 16,97 м  на Бисер Заиров.

В категория до 600 кг товара на финала отново отбеляза 1500 кг, като най-силен се оказа кон Макс на Исмаил Николов и в тази многобройна група от 11 тежковоза, това бе определено изненадващ резултат – 30 метра. Втори се класира кон Тарзан (22,36 м) на Ради Кейбашиев  и трети с 14,72 кон Руди на Ахмед Ахмед.

До 700 кг сбствено тегло се представиха 6 коня, като тук голямата изненада бе кон Бари на Георги Димитров от Ихтиман, който преодоля с товар 2000 кг, цялата дължина на трасето в рамките на контролното време. С 22,10 м втори стана тандема Денис Иванов с кон Румънец и трети с 14,20 кон Макс на същия стопанин.

В категорията до 800 кг, четири коня мериха сили по 30 -метровото трасе, като тук се разгърна истинската сила на тежковоза Бари (30,00 м) от конюшнята на Ахмед Ахмед, който победи и в тази и следващата категория, а в групата на тежащите над 900 кг, стана трети. Втора място взе отново кон на Ахмед – Лео, а трети стана кон Хари на стопанин Алекс Асенов от Перник, който изтегли 27,60 м.

В категорията до 900 кг, втори след Бари (30, 00 м ), стана кон Мейс (18,67 м) на Влади Ружински и трети младият тежковоз Зико на Боби Радулов.

Над 900 кг, три коня се впуснаха в надпревара, като с товар от 2,5 това най-дълго разстояние изтегли кон Кензо (7,39 м) на Коста Атанасов, второ място грабна кон Скот на Николай Кирилов и трети категоричният шампион на деня – кон Бари.

Разширено видео от празника на коня в Лесново виж тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име