Злато за невероятните индийски „танци“ в обездката

0
642

Индия си осигури първото злато в конния спорт на Азиатските игри след пауза от над 40 години. Индийците спечелиха отборното състезание по обездка в Ханджоу. След като пребориха домакините от Китай, които спечелиха среброто, индийският тим припомни 1986 г., когато страната успя да грабне единственият им медал по обездка на състезание от подобен ранг. Индивидуалното състезание в Ханджоу започва в сряда с участници, които се надяваха да осигурят класиране сред топ 15 и да стигнат за финалния кръг свободен стил в четвъртък. Малайзия спечели първото си злато на игрите, след като състезателят Кабил Амбак стана новият азиатски шампион по обездка в Ханджоу. 43-годишният ездач получи най-висок резултат от 75.780 с кон Rosenstolz. „ Сбъднах моя 25-гоидшна мечта“, заяви Амбак след награждаването. Сребърният и бронзовият медал бяха спечелени съответно от Жаклин Винг Инг Сиу от Хонконг и Ануш Агарвала от Индия.

„Какъв ден, всички състезатели са съгласни, че днес спортът е феноменален. Всички дадоха максимума от себе си за постигането на тези резултати просто демонстрирайки таланта, който има Азия в обездката. Дисциплината се разраства в страните от Азия и аз съм щастлив да видя това с очите си“, заяви гордо президента на ФЕИ Де Вос.

С индивидуалното и отборно класиране приключи фазата на обездка на 19-те Азиатски игри. От днес започват другите две дисциплини във всестранната езда: крос кънтри и прескачане на препятствия, които ще продължат до 2 октомври в центърът за конна езда Tonglu в Ханджоу, югоизточна провинция Джъдзян и на 180 км от Шанхай.

В игрите участват 17 национални федерации – Китай, Хонконг, Индонезия, Индия, Иран, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, Кувейт, Малайзия, Катар, Сингапур, Сирия, Тайланд, Китайско Тайпе, ОАЕ и Узбекистан с над 100 професионални спортисти и коне.  Само Китай, Хонг Конг, Индия и Япония представят отбори и в трите конни дисциплини – обездка, всестранна езда и прескачане. Състезанието по всестранна езда, по-конкретно, може да се похвали с пет отбора, които се борят в трите фази, докато състезанието по прескачане на препятствия е в стабилен състав от 12 отбора, а в обездката се бориха 10 отбора. Екшънът във всестранната езда продължава. На 1 октомври стартира кроса,  на 3 октомври са прескоците. Конните празненства приключват в петък, 6 октомври. Виж галерия със снимки на ФЕИ от обездката в Ханджоу тук:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име