Традиционен пролетен преглед на породата Плевенски кон с мониторинг на генетичните ресурси  

0
948

Събитието проведено на 10 април в столицата по обща инициатива на ИАСРЖ (Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на животновъдството) към МЗ, НАК и Унгарската асоциация на породата Гидран представи общо 27 екземпляра от породата Плевенски кон.Сред 5 жребци в категорията за отбелязване е Quinola De Ceran англо-арабин, който присъстваше в каталога на прегледа поради факта, че породата се използва като подобрител за работоспособността на Плевенската порода. В списъка бе и жребец Вирус порода Тракенер от българската линия на породата, която също е на изчезване. Той е включен в развъдния план за 2023 година по същите причини, като Quinola De Ceran.  Идеята на домакините бе да се покаже с какви жребци разполагаме тук в България. Останалите плевески жребци бяха: известния и пожънал десетки престижни отличия и призове за „типичност“ в Европа кон Марк Аврелий (продукт между плевенска кобила и баща от Арабска Шагия) и жребец Бохем, който веднага след прегледа отпътува за родината си, за да продължи със случният си сезон. Бохем бе за кратък престой у нас, по силата на споразумение между НАК и унгарската асоциация. Време през което покри три кобили и най-важното за което беше в София,  от него бе замразена семенна течност. (За мисията на унгарския жребец Бохем, порода Гидран и съществената му роля за възстановяваве на някои от линиите в Плевенската порода, можете да видите и чуете тук : https://agrotv.bg/subcategory42.html

В

Категория Кобили 8 истински грации с имена: Амелия, Дама, Дарма, Диадора, Дъга, Маркиза, Медея и Нева демонстрираха потенциала на породата. Като тук стопани, гости и присъстващи за пореден път изразиха възхищението си от вече популярната не само у нас, но и в чужбина 7-годишна кобила Медея.

7 подрастващи кончета от едно и двегодишни изпълниха зеленият терен за дефиле на конете, а веднага след тях на моравата пристъпиха спортните коне от Плевенска порода на клуб по конен спорт „Калоян 92“ в Арбанаси. Генезис, Паганини, Павароти, Кофцуци и Пикасо (който преди броени дни стана първи на турнир по всестранна езда, проведен в Русе). „Впечатлен съм от това което видях. Ако това е останало от Плевеската порода в България, то мога да си представя какво е имало. Бихме купили коне от Плевенска порода, ако това е възможно. Лично аз съм заинтересуван. Като частен стопанин отглеждам най-голямата популация на коне от породата Гидран в Унгария. Стадото ми наброява 60 кобили, 25 женски кончета и 20 мъжки. Пристигането ни за пролетния преглед  на конете от Плевенски кон съвпада със задачата ни да си вземем обратно жребец Бохем, като успоредно с това ще оставим две гидрански кобили. Специалистите от ИАСРЖ и НАК ще преценят с какви жребци ще ги покрият. Бих искал да отбележа, че без подобен международен обмен не може да съществува нито едно национално коневъдство във време в което искаме да възстановяваме изгубени линии. Доволните сме от това наше съвместно сътрудничество между България и Унгария в името на двете породи Гидран и Плевенски кон.“, сподели по време на събитието Йозев Ворош от Унгарската коневъдна асоциация специално за предаването „ Конете на България“.

Цялото интервю и репортаж от събитето с всички представени коне може да видите днес, сряда (19 април) от 21:00 ч по Агро Тв.

 

В края на прегледа от ИАСРЖ поясниха, че с проведеното събитие нагледно показва мониторингът, който се извършва на генетичните ресурси и мерките, които се се прилагат за породите които са в риск, не само за коне. Особени грижи в тази посока се полагат например за Източно -балканската свиня и Плевенския кон. След проведения преглед най-малко един жребец ще тръгне за Унгария през септември месец с цел участие в развъдния процес на породата Гидран. Избора ще бъде между Павароти и Пигмент, уточняват от ИАСРЖ и НАК. Пълен видеоматериал с представените животни в събитието може да видите в ютюб канала horsemediabg

Репортаж от събитието може да гледате тази вечер в предаването „Конете на България“, от 21:00 ч по Агро нв.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име