Ще вземе ли десетата си титла брилянтния Бойд ? Кръг от световна купа по впрягове в Лион, Франция

0
692

През изминалия уикенд (29  и 30 .10) десетте най-добри пилоти по управление на впрягове с четири коня, се впуснаха в люта надпревара по изпитанията на осемте етапа за финал. Състезанието се проведе в Лион, Франция на трасе с 13 елемента. След два много напрегнати сезона, дължащи се на Covid-19, феновете очакваха с нетърпение пълната програма от FEI Driving World Cup™. Състезанието изискващо бързина, точност и смелост както от конете, така и светкавични реакции от водачите, поднесе свръх емоция. Току-що след като спечели своя 6-ти Световен шампионат преди месец, австралиецът Бойд Ексъл се зае да спечели 10-та титла на FEI Driving World Cup™, като категорично, за да спечели първия етап в конкуренция с младия  Ийсбранд Шардън (Холандия ) ) втори и Кос де Ронде (Холандия) трети.След сериите във Франция започва преброяването кой ще отиде на финала през февруари в Бордо. 

През 2001 г. форматът „Driving World Cup“ официално бе вписан в календара на FEI и така гениалната формула (управление на четворка впряг) стигна до нова аудитория през есенно-зимния сезон и дори се превърна в хит. Първият шампион бе германската легенда Михаел Фройнд, който взе титлата пет пъти и само веднъж я през 2005 г. с великия Ийсбранд Шардон от Холандия, който също е коронован за шампион три пъти. Настоящият притежател на титлата е синът на Ийсбранд – Брам, който грабна короната за втори път в Лайпциг (Германия) през април 2022 г. по време на състезанието, което беше домакин и на финалите на Световната купа™ по обездка, прескачане, волтижировка и впрягове.

Въпреки това, човекът, който доминира през последните години на подиумите, откакто спечели първата си титла в Гьотеборг (Швеция), за да завърши сезон 2008-2009, е настоящият световен шампион ( четворка  впряг ) австралиеца Бойд Ексел. Току- що взел рекордната си шеста победа в Пратони дел Виваро (Италия) през септември, той наистина иска десета титла от Световната купа. Решен да се конкурира със състезател от следващо поколение в лицето на младия Ийсбран, австралиецът даде всичко от себе си този сезон. По време на пресконференцията в края на състезанието в Лион, Бойд заяви, че е готов на всичко за победа.  

Фото : FEI 

  • На снимката Ийсбран Шардон по време на финалите FEI Driving World Cup™ Final, в Лайпциг, септември 2022. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име