Новият Range Rover – чудовищно луксозен, брутално проходим

0
1994

Шанса да си партнираш, да се довериш и да почувстваш увереността на един модел е повече от шофиране и пътуване. Това е преживяване, което само интелигентно замислен, уникално проектиран и прецизно изработен автомобил може смело да поднесе в днешните конкурентно непредсказуеми времена. Имахме реален шанс да се уверим в мисията на новия Range Rover – чудовищно луксозен и брутално проходим.

След 51 години петото поколение на Range Rover стъпва стремглаво на пазара с уникални технологии, несравним лукс, ненадмината проходимост и свързаност, които не са заложени просто от днес до утре, а вече са бъдещето. На световната си премиера модела не случайно беше представен в Кралската опера в Лондон, пред водещи личности от света на изкуството, културата, бизнеса и спорта.

Изцяло новият във всеки един аспект Range Rover е разработен и конструиран от британските инженери в историческия дом на Range Rover – завода на Land Rover в Солихъл, където се намира най-съвременна производствена линия на марката. Моделът е със 125 патента за иновации, внедрени в екстериора, интериора, задвижването и в системите за безопасност. У нас новият Range Rover напълно заслужено беше избран за „Високопроходим автомобил на годината“ за 2022 г.

Не към лукса на оперното изкуство, а към тематичната за изданието ни „Конявска планина“ „впрягаме“ наличните 530 к.с. на 4,4-литровия V-образен 8-цилиндров бензинов турбодвигател с въртящ момент от 750 Нм на новия Range Rover. В района на Перник не пропускаме да направим „тур за овации“. Това определено не е най-екологичният вариант, но пък ускорява от 0 до 100 км/ч за феноменалните 4,6 секунди.

Много по-интересно е трасето за тест, което се отбива от пътя София – Кюстендил и води до връх „Вида“ на 1500 метра надморска височина по криволичещ стар път. Първите 1,8 км са с асфалт, но след това до върха остават 4 км с огромни дупки и изровени кални коловози. И тук обаче новият Range Rover е в свои води.

Възпитан да не губи комфорт по всякакви терени, той вози меко, като платноход, тягата е точна, а проходимостта – безкомпромисна. При първите скали, точно там на високо, където му е мястото, правим и първите екстериорни снимки с фотографа Ивелин Солаков.

Кадрите запечатват и проследяват плавно изравнените елементи на модела, като снижаващият се покрив, силната средна линия с хоризонтален акцент и по-ниските издигащи се прагове. Силното излъчване на Range Rover е несравнимо. Внушителната предна част с характерният къс преден надвес продължава към отвесното предно стъкло. Дръжките на вратите са скрити и излизат при приближаване към автомобила с ключа в джоба или в чантата. Отличителната задна част се стеснява при изглед отгоре.

Посочен за най-желания, най-способния и най-могъщия премиум SUV в света, новият Range Rover за първи път в историята идва с предложение със 7 места и в още две познати конфигурации на седалките – с 4 или 5 места в зависимост от класа. На третия ред седалки пространството е гарантирано комфортно, като мястото за краката на пода е цели 864 мм, т.е. няма компромис. Третият ред седалки се сгъват за секунди чрез бутон в багажника. Както и досега, новият Range Rover се предлага в два варианта на междуосие – стандартна и удължена база. Нивата на оборудване са четири – SE, HSE и върховите изпълнение Autobiography и First Edition.

Покоряващият интериор на новия Range Rover е следващата тема пред обектива, с която се захващаме. Едно от най-тихите автомобилни купета не „може“ само да се щракне, трябва да се опише. Кадрите не стигат, за да разкрият света на лукса и удобствата. Предните седалки са с електрическо регулиране в 24 посоки, с подгряване, охлаждане и функция за масаж.

Пред погледа на шофьора са поставени 13,7-инчовият интерактивен дисплей и 13,1-инчов сензорен екран на централното табло. Интересно е, че в подглавниците също има говорители на аудиосистемата Meridian Signature, която е с мощност 1600 Вата. Материалите за ексклузивните дизайнерски елементи на Range Rover включват блестящи метални плочки, гладка керамика, както и избор от висококачествени кожи или устойчива некожена материя Ultraafabrics.

А великолепният четириместен пакет SV Signature Suite предлага функционални подобрения, включително електрически разгръщаща се клубна масичка и хладилно отделение. Има функция за професионално пречистване на въздуха в купето, която съчетава двойна нанотехнология  за намаляване на алергените и отстраняване на патогените. Абсолютен гъдел са осветените алуминиеви протектори на праговете с надпис Autobiography.

Новият Range Rover предлага интуитивен гласов контрол с вградена функционалност Amazon Alexa. Използването на гласови команди позволява различни „поръчки“ от функциите за информационно-развлекателни услуги, навигация или телефонни контакти – ръцете остават на волана, а погледа на водача на пътя.

На върха на нашето пътешествие изпробваме легендарната проходимост и стабилност на Range Rover, които се осигуряват от новаторската интегрирана система на Land Rover за управление на шасито, която контролира богатия набор от шаси технологии. Кормилното управление на всички колела осигурява по-голяма стабилност при висока скорост и най-малкия диаметър на завой от всички автомобили Land Rover, докато усъвършенстваното електронно въздушно окачване реагира превантивно спрямо пътя отпред, използвайки навигационни данни eHorizon.

Новата технология за динамични реакции Dynamic Response Pro осигурява бързо реагиращ електронен контрол на накланянето с цел повишена стабилност и пъргавина във всяка среда. Има и функция, която чрез камера прави предната част невидима и можете да наблюдавате терена за да избегнете големи камъни отдолу. Повече от удобни са страничните камери при минавате през коловози. Различните режими за кал, сняг, скали позволяват повдигане на шасито.

Системата 4х4 следи нивото на сцепление и действията на водача 100 пъти в секунда, за да предвиди разпределението на въртящия момент между предната и задната ос с цел оптимална тяга на пътя и извън него. Задните колела също завиват, което се предлага за пръв път в модела. Диаметърът на завиване е 11 метра, а при по-висока скорост задните гуми завиват в същата посока като предните и така Range Rover гарантира още по-голяма стабилност.

Допълнително спомага системата Dynamic Response Pro, която ползва активна 48-волтова електроника за контрол на наклоняването, която е много по-бърза и по-ефективна от хидравлична система, генерирайки до 1400 Нм въртящ момент за контрол на страничните движения на шасито. Новият Range Rover може да гази до 900 мм във вода.

Но това, което интересува нашата конна аудитория, е тегличът и теглителната сила на модела. Новият Range Rover може да тегли до 3,5 тона прикачен товар с ремарке, така че каравана с два коня е абсолютно ежедневие за кралския SUV. Тегличът с електрическо изваждане е свързан с асистент за теглене, асистент за закачване и за стабилност на ремаркето, така автомобилът демонстрира усъвършенствано теглене и проходимост.

Цената на тествания Range Rover P530 в ниво на оборудване Autobiography стартира от 301 070 лева.

Технически характеристики:

Range Rover P530 Autobiography

  • 4,4-литров V8-цилиндров битурбо бензинов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 530 к.с. максимална мощност при 5500-6000 об/мин
  • 750 Нм максимален въртящ момент при 1800-4600 об/мин
  • 4,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 11,6 л/100 км среден разход на бензин
  • 263 г/км емисии на СО2
  • 301 070 лева цена на тествания модел

Тест: EzdaPress

Снимки: Ивелин Солаков и Range Rover press

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име