Кампанията #steniskanabala рестартира с нови сили през 2022 година

0
573

Кампанията #steniskanabala, стартирала преди 8 години, ще продължи да осигурява стипендии за абитуриенти сираци, които продължават образованието си във висши учебни заведения през 2022 година. Това обявиха инициаторите от „Мото-Пфое” на провелото се вчера събитие в Националния дворец на културата в София. За випуск 2022 инициаторите са подготвили тениска със стилизирана дружелюбна ръка и призива „Остави своя отпечатък“. И тази година кампанията #steniskanabala се осъществява с подкрепата на Български Червен кръст и логистичното партньорство на DHL Express България.

Абитуриентите са хората, които гледат най-оптимистично на предстоящото и тепърва ще оставят своята следа върху бъдещето. Ръката е символ на всичко това – уникалност, бъдеще, дейност и помощ. През 2022 година всеки зрелостник ще може да запечата върху самата тениска част от себе си, от разбиранията си за живота или посланията към съучениците си и така да създаде своя вечен спомен от последния ден в училище. Тениските на програмата могат да се поръчат на едноименния сайт steniskanabala.bg, както и през профила на кампанията в Инстаграм @s.teniskanabala.

Образованието е най-ценният капитал за всеки човек – колкото по-висока е квалификацията, толкова по-сигурни са успехът и бъдещата му реализация. Затова от 8 години кампанията #steniskanabala помага на зрелостници без родители да продължат обучението си във висши учебни заведения и да получат равен шанс в живота. За изминалото време инициативата осигури 259 стипендии за висше учебно заведение на абитуриенти в неравностойно положение и 98 финансови поощрения за тези от тях, които имаха отличен и много добър успех във втори и трети курс.

Предизвикателството към всеки завършващ средно образование випуск е да се включи в каузата, да избере #steniskanabala и така да подпомогне връстници в нужда. Хиляди се отзоваха и доказаха, че зрелостниците са отговорни и мислещи млади хора, подкрепящи полезните начинания. 

Пандемията от COVID-19 повлия на броя на участниците и събраните суми през последните две години. Випуск 2020 и 2021 учиха онлайн и тяхната класна стая беше екранът. Така зрелостниците престанаха да общуват пряко и се промениха. Целият им XII клас минаваше някак виртуално, а абитуриентските балове не бяха същите, като преди пандемията. Ако до 2019 г. броят на участващите във всяка кампания с тениски ежегодно растеше, то с напредването на COVID-кризата се включваха все по-малко абитуриенти. Но каузата си струва и затова организаторите са оптимисти, че със завръщането трайно в училище учениците от XII клас ще възстановят своята общност в класа и випуска, и отново заразно ще е доброто.

До момента участието си в #steniskanabala 2022 са потвърдили няколко випуска – ЧПГЧИ Челопеч, гимназията в Шабла, СУ „Иван Вазов“ във Вършец, СУ „Саво Савов“ в Пирдоп и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ в София. По традиция в последния момент се получават най-много заявки, така че организаторите са готови да приемат всички поръчки.

В каузата могат да се включат и пораснали абитуриенти. На сайта на кампанията вече се поръчват тениски с кауза и за випуските от декадите на 80-те и 90-те години на XX век и 00-те и 10-те години на XXI век.

Кампанията #steniskanabala през 2022 г. отново подканя хилядите абитуриенти да се сбогуват с училището с тениска, вместо скъп тоалет и да дарят средства за ученолюбивите си връстници сираци, които ще станат студенти. Програмата благодари на своите верни съмишленици и партньори от самото нейно начало – Български Червен кръст, които разпределят стипендиите и DHL Express България, които благотворително доставят тениските до дарителите. Заедно те продължават да помагат и поощряват младите хора да продължават образованието си. Дарения и поръчки на тениски се осъществяват през сайта на програмата. Информация за инициативата и правилата за кандидатстване за стипендии също са на сайта steniskanabala.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име