ИзпращаМ старата с BMW 4 Coupe и посрещаМ 2022 с новото BMW Серия 4 Gran Coupe

0
2443

Впрягам 510 коня от Серия 4 на BMW и с 2022 км/ ч ще пришпоря Новата, за да ми тръгне на скорост, здравина и лукс.  

И нали с всяка следваща година, трябва да растем нагоре. От двуврато BMW, ще „скачам“ на  четириврато . Да е ново, да е спортно, да не струва много, да харчи малко и да има го-о-оля-яям багажник, че съм поръчала много нови задачи, планове и мечти за догодина.

Новото BMW Серия 4 Gran Coupe

Четири врати, голям багажник, роден като мен за дълги пътешествия и внезапни посоки. Модела е с  осезаемо повишена динамика на управлението, по-ярък дизайн с новия език на формите на марката, по-изискана премиум атмосфера в интериора и множество иновации при управлението и свързаността. Новото BMW Серия 4 Gran Coupe ме посреща с  типичната си изискана и луксозна атмосфера, както и цял чувал иновации. Подобно на купето с две врати, новото Gran Coupe ми обещава типичната радост от шофирането.

Видимо предимство на новия модел спрямо купето с 2 врати е функционалността на каросерията с 4 врати без рамки на стъклата. Петте пълноценни места, големият заден капак и гъвкавата структура на багажника осигуряват на BMW Серия 4 Gran Coupe повишена практичност в ежедневието и при дълги пътувания. Модела е „пораснал“ на размери и вече достига дължина от 4783 мм, широчина 1852 мм, височина 1442 мм и междуосие от 2856 мм. Подобно на купето и кабриолета, новото Gran Coupe стои много помпозно с огромната бъбрековидна решетка, от двете страни на която се простират наклонените LED фарове. Профилът на колата е елегантен, с прецизно извита линия на покрива. Дръжките на вратите са вдлъбнати в каросерията. Задната част е повдигната и заострена, а раздутите калници са подчертани от продълговатите светлини. Версиите M Performance се разпознават по аеродинамичните детайли по каросерията, задния спойлер и 18-инчовите лети джанти вместо стандартните 17-инчови.

Естествено, че седалките и кожения волан са спортни и с възможност за регулиране. На таблото пред водача има 12,3-инчов дигитален дисплей с оборотомер, скоростомер и карта на навигацията, който може да променя конфигурацията на данните. Най-важните показатели се проектират холограмно на предното стъкло. На централната конзола е поставен 10,25-инчов сензорен екран, който традиционно е леко обърнат към водача. Удобна на централния тунел са позиционирани бутонът Star/Stop, селекторът на автоматичната трансмисия, въртящият се контролер, както и бутоните за различните режими на шофирането и за ръчната спирачка. Специфичната каросерията на BMW Серия 4 Gran Coupe осигурява гъвкав багажник и разточително голяма място за пътниците отзад.

На задната седалка има три места със сгъваеми подглавници, което автоматично позволява монтирането на три детски столчета.  Вместимостта на багажника е 470 литра, а при сгъване на серийно разделената облегалка на задната седалка в съотношение 40:20:40, вместимостта се увеличава до 1290 литра.

Свръхбогатото стандартно оборудване на BMW Серия 4 Gran Coupe включва тризонов автоматичен климатик, сензори за дъжд и светлина, адаптивен круиз контрол, автоматично спиране, контрол на лентата в платното и разпознаване на пътните знаци. Като опции се предлагат лазерна оптика, полуавтономна система за движение и много други.

Новото BMW Серия 4 Gran Coupe се предлага на пазара у нас с два варианта на 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател във версиите 420i (184 к.с.) и 430i (245 к.с.), както и с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат при модела 420d (190 к.с.). Върховият модел в гамата се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов двигател с двоен турбокомпресор с мощност от 374 к.с. За по-спонтанни реакции и ефективност на задвижването, агрегатът е оборудван с технологията Mild-Hybrid, при която 48-волтов стартер-генератор подпомага двигателя с вътрешно горене с допълнителна мощност от 11 к.с. Благодарение на максималния въртящ момент от 500 Нм, наличен в широкия интервал от 1900 до 5000 об/мин, новото BMW M440i xDrive Gran Coupe ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,7 секунди. За този резултата помага новата функция Sprint, а двигателят предава тягата към колелата чрез 8-степенната спортна автоматична скоростна кутия, която превключва светкавично предавките. Навръх този лукс и динамика, автомобила харчи харчи средно 8,5 л/100 км.

Стандартно новото BMW M440i xDrive Gran Coupe е оборудвано със система за задвижване на четирите колела, която повишава стабилността при вземането на завои. Впечатляващите мощност и тяга се контролират чрез спортен диференциал с променлив блокаж на задната ос. За стабилното пътно поведение на модела допринася и М-спортното окачване  и новото променливо кормилно управление. Новото Gran Coupe може да се използва и за ежедневен автомобил, благодарение на режима Comfort, в който колата вози доста меко, плавно, а скоростта не се усеща.

Новото BMW Серия 4 Gran Coupe се продава в България със стартова цена от 90 600 лева за варианта 420i. Топмоделът в гамата на BMW Серия 4 Gran Coupe – M440i xDrive струва от 132 200 лева.

Технически характеристики:

  • BMW M440i xDrive Gran Coupe
  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport
  • 374 к.с. максимална мощност при 5500-6500 об/мин
  • 500 Нм максимален въртящ момент при 1900-5000 об/мин
  • 4,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 8,5 л/100 км среден разход на бензин
  • 194 г/км емисии на СО2
  • 132 200 лева цена на модела

Снимки:  Автора и BMW Group България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име