Първите официални гонки дадоха старт на общо 30 коня от календара на  БНАКН

0
1895

На 17 юли, пистата на хиподрум „Стефан Караджа“ край Балчик даде началото на първото за годината официално състезание организирано от Българската Национална Асоциация за Конни Надбягвания (БНАКН ). Денят бе дългоочаквано събитие за жокеи, треньори и собственици на бегови коне от Чистокръвна Английска (ЧАП ) и Чистокръвна Арабска породи (ЧАрП), които не проведоха състезания и Дерби през 2020.  Първият от общо пет състезатели съботни дни посрещна 4 от обявени 5 гари (отпаднаха гонките за ЧАрП 3 – годишни на 1 600 м, поради липса на повече от три коня за гара ).  Оказва се, че към днешна дата няма коне от  ЧАрП в трениг. За да се организира сезон за тях са необходими мининум 10-15 жребци и икобили, които от своята страна да са в топ състезателна форма и минимум 3-4 в гара и в различни дистанции. Моменти от четирите гонки проведени в съботния ден на 17 юли, може да видите тук.

За желаещите да получат пълен видеоматериал с всички гари, моля да се обърнат към  Драгомир Карагеоргиев на телефон 0898 798 317

В рамките на първия състезателен ден от официални сезон за бегови коне на хиподрум „Стефан Караджа“ се проведе и една гара за коне от Рисиста порода на дистанция 1800 метра за награда приз „Литекс“. В надпревара се впуснаха  5 запрежчика. В самото начало на гонката поведе тандема Делалуш със запрежчик Севдим Амдиев, но на 800-я метър след завоя Тошко Желязков направи зрелища атака със своя  кален шампион Диабло Джет. Желязков и 8-годишен опитен жребец удържаха докрай темпото и прекосиха първи финала, като във врата му дишаше 5-годишната рисиста кобила Газела Лигериенне, която за радост на Тошко Желязков също е негово притежание, но в състезанието се управляваше от Стоян Радев. Трети в класирането станаха кастрата Ежер Де Жема със собственик, треньор и запрежчик Георги Илиев.  Цялото видео от гарата с рисаци може да проследите тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име