V Национално изложение на коне от породата Български тежковозен събира над 30 коня в Троян

0
3130

Коне, занаяти, билки, религия, розово масло и чакан призник в Троян

Поредното пето изложение на най-силната ни родна порода коне, ще се проведе на 26 юни, събота  2021г. на откритите зелени площи в центъра за занаяти и изкуствата – „Орешак“, край Троян. Вече са записани по десет екземпляра в трите категории – жребци, кобили и подрастващи кончета, като последните са раздeлени на мъжки и женски. Събитието организирано от Националната асоциация по коневъдство (НАК) ще съблюдава задължителните дисциплина и дистанция предвид големия интерес от страна на участници и зрители. Официалното откриване ще се състои от 11:00 ч като се очаква сред скъпите гости освен представители на местната общинска власт в Троян да бъдат експерти от ИАСРЖ и коневъди от цялата страна.

Програмата ще предложи оценяване на конете по 5 показателя от експертно жури, което ще дава оценки  по десетобалната система за екстериор, ход, произход, типичност и темперамент. За зрителите, които ще посетят изложението съчетавайки почивния ден с посещение до Троянската Света Обител, домакините са подготвили и различни атракциони: езда на коне от тежковозната порода, демонстрация на теглителните умения на конете, изложение на файтони и разбира се разходка из залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Това е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни ръчно изработени творби. За зрителите ще бъде интересно да посетят „Къщата на билките Майра“ която е точно на паркинга на манастира, където ги очакват чайна, фирмен магазин за натурална козметика, прочутото българско розово масло и дестилерия за диворастящи билки.

Последно през 2019 година жребецът Рамбо Ел, собственост на Държавно стопанство „Росица“ събра най-висок бал оценки от тричленното международно жури и стана шампион на породата. През 2020 изложение не се проведе поради усложнената от Сovid-19 здравна обстановка. Събитието се  подпомага с европейско финансиране по програма „Агроекология“, като най-добрите екземпляри се насочват към развъдна дейност с цел съхранение на породата и генетичното й разнообразие.

Повече снимки в галерията:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име