Бягащият кон на Ford вече изцяло електрически

0
1089

Ford представи изцяло електрическия Mustang Mach-E 1400 – единствен по рода си прототип, разработен в сътрудничество с американското тунинг студио RTR Vehicles, за да демонстрира състезателните възможности на електрическото задвижване Ураганият Mustang Mach-E е с мощност над 1400 конски сили (1419 к.с.) и аеродинамично притискане от над 1000 кг при 257 км/ч, доставяни от седем електромотора и ултра високопроизводителна електрическа батерия. С първата си скорошна поява на състезание в NASCAR, Mustang Mach-E 1400 хвърля ръкавица към обичайните представи за това, какво могат да постигнат електрическите автомобили благодарение на модерните технологии и тунинговане на динамичността.

1400 електрически коне

Изцяло електрическия пършинг демонстрира мощ без капка гориво. Специализираният електрически кросоувър Mustang Mach-E, със своите седем електродвигателя и върхово аеродинамично притискане, е готов за писта, драг или гимкхана – всяка форма на моторен спорт, при която може да се демонстрира как електрическото задвижване постига екстремно, типично за Mustang състезателно изпълнение. Прототипът разгръща пикова мощност над 1400 конски сили (1419 к.с.), а шасито и двигателите работят в тандем за постигането на множество настройки, невъзможни за който и да е друг автомобил.

Изцяло луд автомобил„Сядайки зад волана на Mustang Mach-E 1400 напълно промених разбирането си за мощност и въртящ момент“, каза известния шампион по дрифт Вон Гитин младши, собственик на RTR Vehicles. „Това е преживяване, което не сте изпитвали и не сте си представяли, че е възможно, освен може би на скоростните магнитни влакчета в лунапарк.“

Mustang Mach-E 1400 има седем мотора – пет повече дори от Mustang Mach-E GT.

Три са прикрепени към предния диференциал, а четири са прикрепени отзад, като един задвижващ вал ги свързва с диференциалите, които имат огромен диапазон на регулиране, за да настроят колата за всичко – от дрифт до високоскоростни състезания на писта.Настройките за дрифт и писта имат напълно различни конфигурации на контролни рамена и смяна на кормилното управление, позволяващи необходимото екстремно поведение. Подаването на мощност може да се раздели равномерно между предно и задно предаване или изцяло към едното, или към другото. Аеродинамичното притискане е насочено над 1000 кг при 257 км/ч (160 мили/ч). 56,8-киловатчасова инсталирана батерия е съставена от никел манганови кобалтови клетки с ултра-висока производителност и висока скорост на разреждане. Акумулаторните батерии се охлаждат от диелектрична течност по време на зареждане. Електронният усилвател на спирачките е интегриран, за да позволи серийно регенеративно спиране в комбинация с ABS и контрол на стабилността за оптимизиране на спирачната система. Mustang Mach-E 1400 разполага със спирачки Brembo™, като състезателния автомобил Mustang GT4. Хидравличната ръчна спирачка е проектирана за дрифт и е интегрирана към управлението, за да може да се прекъсне предаването на мощност към задните мотори.

Ford инвестира по целия свят повече от 11,5 милиарда долара в електрически автомобили, като вече се приемат поръчки за първия му такъв глобален автомобил, електрическия кросоувър Mustang Mach-E. Първите изцяло електрически представители на модела за клиенти в Европа ще пристигнат в началото на следващата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име