Зорничко Попов отбеляза 88 – ми рожден ден.

0
2586

С мило тържество и сърцато внимание приятели, състезатели и треньори отбелязаха 88-я рожден ден на любимия за поколения наред треньор Зорничко Попов. Роден на 4 март 1932 г в град Шумен и днес името му остава едно от най-големите имена в българския конен спорт. Име което буди уважение и респект. Тържеството се състоя на конно – спортна база „Хан Аспарух“ в столицата, като през целя ден Попов не спря да получава поздравления и подаръци.В добра форма и кондиция и сега, ако отидете на базата днес ще видите обожаващият конете треньор да смъмри някой и друг ездач в манежа за неправилна стойка или лош прескок. Прави го от добро сърце и с голяма любов към младите в спорта, защото иска още да е полезен и да предаде отпита и знанията си. Десетки, стотици са шампионите „минали“ през ръцете му. Малцина от тях обаче знаят, че когато е 18-годишен именно генерал Крум Лекарски му предлага да постъпи в  треньорската школа. „Детството ми е минало в конезавода в Шумен. Бяха силните години на ездовата школа у нас. Казвам ви, че българската ездова доктрина е изключително добра. Тогава отборите бяха от по 50-100 коня. Българската ездова доктрина е конгломерат от ездовите умения на много кавалерийски школи, в които са били обучавани българските офицери.“,  разказва в интервю за списание Езда, преди години Зорничко Попов.

Бил е студент по зоотехника в Селскостопанския институт, сетне състезател в “Спартак”и едновременно с това язди в националния отбор.

„Правихме конете, както казва Генов, с конци да ги управляваш. Не си жалех труда. Седмици, месеци, години можех да яздя кон, но да стане това което трябва да бъде един спортен кон. Бях усвоил много поуки и от един бивш кавалерийски офицер Стефан Златев, изключителен познавач.“, споделя още опитния треньор. Всъщност друго голямо име в спорта ни – Димитър Генов, го посочва, като най-добрия обездач.

Защо Попов нарича обездката „правописът“ в конния спорт, защо той стига до Олимпиада в Рим, но не отива ? Всичко това може да прочетете с подробности, както и да откриете златни правила и болезнени истини за конният ни спорт от интервюто на Попов, дадено преди 13 години за списание ЕЗДА. От позицията на времето, колкото и странно да звучи, интервюто е изключително актуално и днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име