SKODA SKALA – попитахме 100 човека ?

0
2619

Наследника на Rapid  се оказва известен играч и логичен отговор сред търсещите най-разумното предложение за практичен нов автомобил на пазара.  Като в крайъгълен камък в  хода на Skala ясно се виждат  амбициите за превъзходство в играта наречена автомобилен пазар. Модела смело вади коз, след коз в полза на своите продажби.

Чешкият производител Skoda демонстрира през 2019 истинско нашествие с нови модели и отбеляза изминала година с водещи позиции по реализирани продажби в различни държави, включително и у нас. Факт е, че Skoda, под шапката на Volkswagen Group, прави  автомобили, които дават най-много ползи на потребителите спрямо цената си.

В началото на януари цялата гама от модели бе предоставена от официалният вносител на марката Еуратек на българските автомобилни журналисти в двудневно тестово шофиране по родните ни пътища.

 

Skoda Scala – разумният избор за нова кола

 

Сочен за сигурен финалист в голямата битка „Автомобил на годината в България“ компактният модел сътворен в Млада Болеслав, демонстрира безспорните си предимства спрямо конкурентите: емоционален дизайн, практичност, пространство, голяма гама двигатели и перфектно съотношение цена-качества.

Skala напълно оправдава името си, което от латински означава „стълба“ и показва една голяма стъпка нагоре в компактния клас.

С атрактивната си стартова цена от 28 980 лева с ДДС за модела с 1,0-литров бензинов турбодвигател 1.0 TSI с мощност 95 к.с., новият компактен хечбек има всички предимства над конкурентите си, за да се превърне в истински победил в С-сегмента. Пространство, богата гама икономични двигатели, поведение на пътя, системи за безопасност и комфорт и накрая топ цена.

Хечбекът е първият модел на Skoda, построен върху модулната платформа MQB-A0. С параметри: дължина 4362 мм, широчина 1793 мм, височина 1471 мм и междуосие 2649 мм. Широката радиаторна решетка е комбинирана със стреловидни фарове, които вече са LED дори в базовата версия. Въздухозаборникът в бронята е направен под формата на усмивка. Предният капак и профилните стени са релефни, а задното стъкло е покрито с остър спойлер. В двата края на каросерията са монтирани извитите задни светлини, а между тях е черната вложка на капака на багажника. Като опция се предлага спортен пакет с 18-инчови алуминиеви джанти вместо стандартните 16-инчови колела.

 

Модерен, просторен, комуникативен интериор

Материалите в салона са изключително качествени. В базовата версия са поставени обичайните циферблати и прибори, а в най-скъпата версия Style е поставен 10,25-инчов цифров приборен панел. Компактния централен панел е в съчетание със сензорният екран на мултимедийната система. В зависимост от нивото на оборудването може да бъде  6,5, 8,0 или 9,2 инча.

В салона има много отделения за малки предмети, ниши във вратите, джобове в гърбовете на предните седалки и 6-литрова жабка. Кормилната колона се регулира в дълбочина и височина, а седалката на водача се регулира на височина още в базовия вариант. Предните седалки са невероятно удобни. Като опция се  предлага подлакътник с вътрешна кутия. Под шофьорската седалка има ниша, в която е скрита светлоотразителната жилетка. На втория ред има много щедро пространство както за краката, така и за главите на пътниците. Отзад седят удобно, както двама така и трима пътници. Багажникът е с обем 467 литра и е най-големият в сегмента, а със сгънати задни седалки достига 1410 литра. Срещу доплащане се предлага сензорно електрическо задвижване на капака на багажника.

Пет двигателя с турбокомпресор и директно впръскване на горивото

Новата Skoda Scala ще се предлага с базовият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност от 95 к.с. и ще е наличен от втората половина на годината. Засега моделът се предлага със същия 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател 1.0 TSI с мощност 115 к.с. и въртящ момент 200 Нм, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. С по-голяма тяга е новият 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.5 TSI със 150 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,2 секунди, а максималната скорост е 220 км/ч. Опционалната 7-степенна роботизирана автоматична трансмисия DSG с два съединителя сменя предавките бързо и услужливо от седма до трета скорост. Благодарение на системата за изключване на част от цилиндрите, разходът на гориво е 6,4 л/100 км в града и 4,2 л/100 км в извънградски цикъл.

В предложенията от двигатели има и един 1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател със 115 к.с. и 250 Нм при 1500 об/мин, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Тук мотора ускорява  0 до 100 км/ч за 10,3 секунди и развива 200 км/ч. Със серийната 6-степенната механична кутия скоростите се сменят точно, а педалът на съединителя е много информативен. Дизеловият мотор е по-икономичен от бензиновия и харчи 5,1 л/100 км в града и 3,6 л/100 км на междуселищен път.

Всички агрегати за Scala са оборудвани със система за старт/стоп и рекуперация на спирачната енергия. На пътя Skoda Scala демонстрира отлично поведение с перфектна шумоизолация при високи скорости. Scala  има и над 30 интелигентни решения от фирмената гама Simply Clever, като чадър във вратата на шофьора, двоен гумиран под на багажника, подвижни маси в облегалките на предните седалки, мрежи и куки за закрепване на багажи, джобове, ниши и USB портове за пътниците отпред и отзад. На гърба на капака на резервоара за гориво е закрепена стъргалка за лед.

6 въздушни възглавници са в обсега на безопасността, а към тях се добавят: стабилизираща система, технология за автоматично намаляване на скоростта и контрол на лентата. В най-високата версия Style има система за безконтактен достъп, двузонов климатроник, сензори за паркиране, светлина и дъжд, круиз контрол, Bluetooth комуникация и др. Списъкът с опции е богат и включва сателитна навигация, камера за обратно виждане, Wi-Fi, електрическа седалка за водача, отопляеми предни седалки и предно стъкло, отопляем волан, автопилот за паркиране, технология за проследяване за слепите зони, напълно LED фарове, адаптивен круиз контрол и много други.

Новата Skoda Scala вече е налична в дилърските центрове на „Еуратек”.

Технически характеристики

Skoda Scala 1.5 TSI 7DSG Style

1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

7-степенна автоматична скоростна кутия DSG

150 к.с. макс. мощност при 5000-6000 об/мин

250 Нм въртящ момент при 1500-3500 об/мин

8,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

220 км/ч максимална скорост

5,0 л/100 км среден разход на бензин

113 г/км емисии на СО2

41 260 лева цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име