Suzuki Jimny – за мераклии коняри и щури тийнейджъри

0
2151

Четвъртото поколение на японския всъдеход се оказа супер силен мъник с изкушаващи предложения за стопани на ранчо, горски рейнджъри и щурави младежи. Независимо от социалният ви статус обаче, ще трябва да почакате, защото в момента Jimny е серийният автомобил, за който се „редят“ на дълга опашка. А, чакането си заслужава.

Suzuki Jimny  –  модерен, лек, чевръст и икономичен

Какво ни трябва, за да сме често сред конете в планината и още по-често в градския трафик ? Едно Suzuki в цвят резеда! Отлична проходимост,  компактен модел с носеща каросерия, леко и лесно управление.

Suzuki Jimny като модел, може свойски да го нарека „наборе“, се пръква на пазара през 1970 г., с първото си поколение под името LJ10 (Light Jeep, а сетне като Samurai. Забележително е, че третото поколение Jimny се произвежда цели 20 години  до 2018 г. Факт, който говори красноречиво за пазарният му успех и предпочитания сред клиентите търсещи компактни всъдеходи.

Най-верните фенове на Jimny с нетърпение очакваха четвъртото поколение на модела и ето, че през 2019 поръчките отново надминаха очакванията.

Последният модел Suzuki Jimny е малко по-голямо от своя предшественик, рамата е сериозно подсилена, а  теглото на автомобила е само 1090 кг.

Култов модел за поколения наред

Jimny участва в атрактивни офроуд състезания, търсен е за работа в съчетание с делнични задължения. Изключително компактен модела и сега „намига“ с познатите си предни кръгли фарове и е разпознаваем с класическия си дизайн. Вертикални стойки на покрива, висок преден капак и ясно изразени брони. Линията на предния прозорец е извита, за да се подобри видимостта, а долната част на каросерията е покрита със защитни панели. Резервната гума е все така прикрепена към багажната врата, а характерните задни светлини са вградени ниско в бронята. По-високата версия GLX включва LED светлини и 15-инчови алуминиеви джанти.

Отвътре Suzuki Jimny разкрива целия си забавен и практичен свят, който предлага. Воланът с три спици, може по поръчка да бъде обшит с кожа. Във версията GLX на централния панел е инсталиран 7-инчов сензорен екран на мултимедийната система. Бутоните на аудиосистемата и климатичната инсталация са големи и удобни. Кормилната колона на Suzuki Jimny се регулира по височина.

Suzuki Jimny може да се похвали с богато оборудване дори в базовата версия GL: предни електрически прозорци, климатик, отопляеми предни седалки, аудиосистема с управление от волана, круиз контрол с ограничител на скоростта, Bluetooth комуникация, автоматични светлини, USB порт в централната конзола и много други. 6 въздушни възглавници и електронна стабилизираща система, система за автоматично спиране, разпознаване на пътни знаци, предупреждение за напускане на лентата, асистент при стръмно спускане, откриване на умората на водача и автоматично превключване на фаровете. В по-високата версия GLX са добавени климатроник, навигационна система, отопляеми външни огледала, 7-инчов сензорен екран с връзка към смартфон и др.

Предните седалки са прецизно достатъчни, дори и за хора с по-голям ръст и тегло и се регулират за по-голямо удобство.  Достъпът до втория ред седалки, за деца и фини тийнейджъри е без проблем. За задните седалки важи същото условие, въпреки, че и възрастни биха се настанили, като пасажери. Благодарение на голямото пространство за краката и порасналият салон, който е с  40 мм по-широк в областта на раменете, имаме по-голям комфорт.

Багажникът на симпатичното Jimny е много малък – 85 литра,  но когато се сгънат задните седалки то 377 литра са много добър обем за багаж, още повече, че под пода има допълнително отделение. Вратата на багажника все така се  отваря настрани.

 

Безапелативен победител извън пътя

Произведен в завода Косаи в Япония, миньонът се предлага с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател, който развива максимална мощност 102 к.с. при 6000 об/мин. Той е със 17 к.с. по-мощен от мотора на предходния модел  и с по-голяма тяга. От 0 до 100 км/ч, Jimny ускорява за 12,6 секунди. Максималната скорост е 145 км/ч, но това определено не е автомобил за скоростната лента по автомагистрала.

Предназначението на  четвъртото поколение на Suzuki Jimny е да подчини, да покори планината. Няма път по който да не премине и да не се справи, дори и с тежък офроуд терен. В градски условия разхода на горива е 7,7 л/100 км, а на междуселищен път пада на 6,2 л/100 км. Механичната скоростна кутия е 5-степенната, като алтернатива се предлага и 4-степенна автоматична трансмисия.

 

Suzuki Jimny е оборудвано със система за задвижване на четирите колела AllGrip Pro AWD, която наследява и усъвършенства над 50-годишните традиции на японците в разработката на автомобили с двойно предаване. Малкият всъдеход като опция предлага и механична блокировка между колелата за шофиране в дълбока кал и коловози.

Suzuki Jimny е стандартно оборудвано със система за задвижване на всички колела с понижаваща предавка, като има и асистент за помощ при стръмно спускане. Пътният просвет е увеличен до 210 мм, предният ъгъл на преодоляване е 37 градуса, задният – 49 градуса, а ъгълът на рампата между осите е 28 градуса.

Компактният всъдеход се ползва с голям успех на европейския пазар.  У нас цената и качествата го правят много желан, но трябва да се чака за бройки от завода. Търсенето е по-голямо в момента от предлагането.

 

Технически характеристики

Suzuki Jimny 1.5 VVT 4WD

1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател

5-степенна механична скоростна кутия

102 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин

130 Нм максимален въртящ момент при 4000 об/мин

12,6 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

145 км/ч максимална скорост

6,8 л/100 км среден разход на бензин

154 г/км емисии на СО2

Базова цена на модела с ДДС: 34 990 лв

Цена на тествания модел с ДДС: 39 990 лв

 

Снимки и Текст: Иван Кисьов

Коне: Ранчо „Мечата стъпка“ Плана планина

FB: https://www.facebook.com/bearfootranchbg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име