RENAUIL CLIO – успешна история с продължение

0
1672

Три са новините около четирибуквения модел на групата Renault: петото поколение на емблематичния модел идва на българския пазар с революционни промени във външния вид, в интериора и двигателите, с ново ниво на оборудване R.S. Line, вдъхновена от Renault Sport, а догодина и със смелото предложение да зарадва своите клиенти с хибриден задвижващ агрегат E-Tech.

Най-желаният модел на Renault, от който са продадени около 15 милиона броя в световен мащаб, по статистика е не просто любимец на французите. Clio, се оказва и най-предпочатания автомобил в “B” сегмента в Европа от 2013 г. насам, който освен това е и 22-я автомобил на групата Renault, който получава максимален резултат от 5 звезди по Euro NCAP.
Петото поколение на модела се изправя с нов ръст, с нова визия и от градски шампион вече е готов медалист на спортния терен, като надгражда силните страни от почти 30-годишния си успех на всяко от четирите предходни поколения, отваряйки нова страница в своята история.
Няма нищо общо с CLIO – то, което познаваме.
Обикалям отвън! Отбелязвам! По-голяма радиаторна решетка, по-издадена предна броня. Новото Renault CLIO определено е по-късо, но установявам, че в същото време е с по-просторно купе. Ах тези 17-инчови джанти (в зависимост от версията), как умело подчертават спортно насочения цялостен външен вид. Детайли като антената тип „перка на акула“, Full LED светлините, изравнената с каросерията задна врата и хромираните рамки на страничните стъкла, елегантно намекват за модерния екстериор и усещането за качество.

Бързо се настанявам вътре, защото навън е студено! В салона ме посреща топлина, комфорт, напълно променен интериор с нови технологии за по-голяма практичност и лесна употреба. Фини материали, меко покритие на арматурното табло, панели на вратите и кант на централната конзола, прецизно обработени облицовки и покрития. Волана е компактен, оборудван с нови бутони за повече функции. Изцяло новият „Интелигентен кокпит“ е фокусиран върху водача, а акцента е върху вертикалния 9,3-инчов цветен дисплей на мултимедийната система, който е най-големият досега в модел на Renault.

Със своя леко извит екран, визуално увеличава арматурното табло, придава на купето по-съвременен вид и подобрява видимостта на екрана. За първи път новото Clio е оборудвано с цифров екран, заменящ традиционния аналогов дисплей. С размер от 7 до 10 инча, екранът може да се използва за персонализация на усещането при шофиране по много интуитивен начин. С двата си 9,3- и 10-инчови екрана новото Renault CLIO може да се похвали с най-големите екрани в своя клас.
Централната конзола също крие своите приятни изненади. Разположена по-високо за подобрена ергономичност, тя съдържа по-къс скоростен лост, предлагащ естествен и удобен захват. Изключително практичните отделения за съхранение на малки вещи, включително зона за безжично зареждане на смартфон, вградени в долната част на конзолата, са част от улесненията в купето. Новото Clio е оборудвано с електрическа ръчна спирачка – много полезна при градско шофиране. По-ергономични и по-лесни за употреба са и новите седалки на френския шампион по продажби, а задните могат да се сгънат до равен под за по-обемисти товари. Обемът на станалия по–квадратен багажник е нараснал до 391 литра и е най-големият в класа, като предлага и практичния двоен под.

Направи си свое CLIO

Всеки собственик на новото Renault CLIO може да създаде автомобил по свой образ, благодарение на богатата гама пакети за персонализация, като избере външния вид на централната конзола, арматурното табло, панелите на вратите, волана и подлакътниците.

Клиентите могат да избират от 8 цветови комбинации за амбиентно осветление и да се възползват от иновативното предложение за персонализация със специални цветове за линията, формирана от въздуховодите, простираща се по цялата ширина на арматурното табло. Що се касае до външната му премяна, Renault CLIO може да изпъкне в общо 11 цвята на каросерията и с три пакета за персонализация на екстериора (червен, оранжев и черен цвят). За силните индивидуалисти е новият цвят Valencia Orange, който се използва за първи път в автомобилната индустрия.
Френският шедьовър от групата на Renault се предлага с голям избор от нови бензинови и дизелови двигатели с мощност от 65 до 130 к.с. Моторите са конструирани от свръхмодерни технологии, отговарящи на най-новите стандарти, които могат да се похвалят с най-ниските стойности на разход на гориво и емисии в сегмента. 9 са комбинациите от двигатели и трансмисии.
Базовият двигател за новото Renault Clio е атмосферен 1.0-литров 3-цилиндров мотор с мощност от 65 к.с. и 75 к.с. и въртящ момент от 95 Нм. Двигателят е компилиран с 5-степенна механична скоростна кутия. Следващият бензинов двигател, който „отприщтва“ 100 к.с е 1,0-литровия, 3-цилиндров мотор с турбокомпресор. Този мотор се предлага с 5-степенна механична скоростна кутия и безстепенна автоматична тип X-Tronic.
Най-мощният бензинов двигател е 1.3-литровият турбомотор TCe GPF. Наличен във версия със 130 к.с., той се комбинира с 6-степенна механична или 7-степенна автоматична скоростна кутия EDC с двоен съединител, оборудвана с бутони за смяна на предавките от волана.

Новото Renault Clio ще зарадва привържениците на дизела с 1.5 литров двигател Blue dCi, адаптиран за интензивна употреба и корпоративни клиенти. Усъвършенстваният агрегат отговаря на новите стандарти за контрол на замърсяването с въвеждането на системата за селективна каталитична редукция, считана за най-ефективното решение за последващо третиране на азотен оксид. Налични са две версии на двигателя – с мощност 85 к.с. и 220 Нм за икономично шофиране и със 115 к.с. и 260 Нм за по-висока динамика. В комбинация с 6-степенната механична скоростна кутия, новото Renault Clio 1.5 Blue dCi ще бъде особено икономично на дълъг път извън града.

Догодина новото Renault Clio ще блесне и с изцяло хибриден агрегат

наречен E-Tech и с нов 1.6-литров бензинов двигател, преработен специално за случая. Той е придружен от два електрически мотора, иновативна скоростна кутия с множество режими и батерия с капацитет 1.2 кВтч. С новата хибридна технология, автомобилът Renault E-Tech стартира в изцяло електрически режим. Високият капацитет на зареждане на батерията при намаляване на скоростта ще помогне на клиентите да шофират до 80% от времето в изцяло електрически режим в града.

За финал – френският десерт наречен Renault CLIO R.S. Line

CLIO вдъхновено от подразделението Renault Sport и Формула 1. Спортната версия R.S. Line е с дозирани атлетични екстериорни линии и спортен интериорен дизайн. Външно новото Clio R.S. Line се отличава с клетъчна решетка, спортни брони и джанти, както и сплитер за насочване на въздушния поток и атлетичната задна част. Спортните седалки са с подсилени странични опори, карбонови вложки, волан, облицован с перфорирана кожа с двойно лого R.S. във формата на диамант, и с типичните алуминиеви педали. Renault Sport въвежда своето ниво на оборудване R.S. Line в новото Renault CLIO, което постепенно ще замести настоящото GT-Line.
В неделя, на 8 – ми декември очаквайте и пълно видео от теста на модела.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име