С нощно светлинно шоу завърши първият състезателен ден от Европейската джет ски купа, София 2019

0
2889

Представители на Столичната община наградиха първите победители в битката от 67 участници от шест държави.

В съботната утрин наблюдавахме два манша – Мото 1 и Мото 2, в които последователно стартираха клас „Деца“, „Жени“, „Експерт до 230 к.с., “Екперт“ до 300 к.с., „Про Ам“ и кралския Про Джи Пи клас с позволен тунинг над 500 к.с. съответно с по 4, 6 и 10 обиколки на водното трасе.

Коментатор и директор на джет купа София е известният в миналото състезател Кристиян Киров носител на републикански, балкански, европейски титли и едно бронзово отличие от Световно първенство.

В конкуренцията на отлично подготвени състезатели от 5 държави (Гърция, Турция, Сърбия, Унгария Румъния и Кипър) нашите очаквания за победа се свързват с имената на Марио Михалев (прав джет) и Христо Щърбанов в Про Ам класа (седнал джет), както и с 16-годишния Алекс Петров, който вече се състезава при мъжете и има зад гърба си участие на Европейско и Световно първенство.

Сред участниците в клас „Експерт“ в кат. От 300 до 500 к.с. е Енрико Дунев, син на известният ни състезател по автомобилизъм Румен Дунев и на шампионката по конен спорт Катя Дунева. Енрико сподели, че при свободните тренировки неговия джет го е предал и е получил техническа повреда, но след намесата на механиците му, той отново ще стартира с надеждата за добро класиране.

Програмата следобед продължи с квалификации в отделните маншове и за стартово подреждане за втория състезателен ден. В 18:00 ч започнаха сериите с директно елиминиране на слалом. Победителите бяха наградени в края на състезателния ден от Анатоли Илиев, в качеството си на представител на Столична голяма община и организационен секретар на съорганизатора на събитието- „София – Европейска столица на спорта“ –. След като тъмнината покри водите на язовир Искър, започна и уникалното светлинно и майсторско шоу с джетове и флйтбордъри под съпровода на пищна заря.

Класиране I ден:

Категория „Жени Експерт“ в Мото1 и Мото 2 победи Теа Щърбанова. Тя събра 120 т, следвана от Магдалена Щърбанова 106 т. и Ива Найденова – 91 т.

Категория „Жени“ до  1100 куб. см “ победи Димана Михалева и в Мото 1, и в Мото 2. Така от двата манша активът й е 120 т. След нея се нареди Божолина Христова – 106 т. и Маги Щърбанова – 96 т.

Категория „ Джуниър до 1100 куб. см“ шампион е Антон Горещилов – със 120 т. и две победи в Мото 1 и Мото 2. След него, след двата манша се нареди Томас Владимиров – 96 т., а третото място разделиха Сотир Велчев и Димана Михалева с по 92 т.

При „правите джетове“ към архива си от точки за деня се разписаха Александър Петров – 120 т., Христо Вълков – 106 т. и Антонио Гатсула – 96 т. В категорията до 300 коня, победили в двата манша с разменени първо и второ място са Валери Михалев и Валентин Захариев – 113 т., трети остана Йордан Йорданов. В категорията „ Експерт“ – 180 к.с. победител стана Никос Мезитис от Гърция със 120 т., следван от Георги Георгиев и Огнян Георгиев по 101 т.

В свободния стил се разписаха чуждите състезатели Дени Делиман – 60 т, следван от Прокопис Казакиоис – 53 и Антонио Гатсула 48 т.

В неделя състезанието на територията на Иструм парк, язовир Искър продължава от 10:00 ч., награждаването е предвидено за 14 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име