Община Челопеч за пореден път изригна с конни надпревари

0
6039

На 10 март, стратегически, за да не се разсейват по другите райони, проведе събра на едно място всички влюбени в конете на свой традиционен празник. По традиция, за да отбележат Тодоровден общинарите от Челопеч изчакаха по-добро време и дни след официалният празник си спретнаха честване посветено на Тудорица с щедро

Сашка Вътева

слънце, многобройни участници и още по-многобройна публика. Местността „Маята“, както винаги в месеца на жените, бе гостоприемната арена, където среща си дадоха бегови и тежковозни коне. Строен и многолик спектакъл, в който като организатори отново се разписаха дамите от общинската администрация на община „Челопеч“, водени от г-жа Сашка Вътева.

Николай Николов
Празникът подобаващо откри председателя на общинския съвет г-н Николай Николов, който приветства участници и зрители. След ранното замерване на конете на височина при беговите и на килограми при тежковозите, празничният ден стартира с малка и голяма кушия. От общо четирима стартирали жокея при конете от първа гара на дистанция 1200 м убедително се наложи в своите две обиколки на трасето Иван Стойнов с кон Гари , втори след него финишира Петър Ивтиминов с кон Бойкот, а трети остана Иван Чернев с кон Вихър.

В наричаната „Голяма гара“, единствената жена – жокей Наталия Ангелова разби конкуренцията от седемте мъже – ездачи, които през цялото време й дишаха във врата. След две гари на принципа на елиминацията в последната –отново победи Ангелова с кон Маскарад, като на секунди след нея финишира Антон Янков със кобила Сорела Дай, а трети се класира Петър Костадинов със Загреб.

Миг след награждаването специално за публиката се разигра и игра за наградите на фирма „Art 93“, като тук най-младите приятели на конните състезания трябваше да пробягат трасето на тежковозните коне и да се докажат като атлети.

Без миг отдих за публиката, стройната организация на състезателния ден продължи с очаквания турнир по надтегляне.

В категория до 500 кг собствено тегло се представиха 20 коня. Първоначалният товар от 1250 кг отся половината от участниците и финалните 1750 кг очертаха крайното класиране. Така с първо място се разписа кон Реал с резултата от 8,10 м (водач Станислав Михайлов). Втори стана тандема кон Ерос – Иво Мечев с 4,30 м, и трети още на 1500 приключи кон Папан на Георги Стойков с 27,70 м.

В категория до 600 кг се представиха 9 коня, като на последното изпитание вече теглеха 1750 кг. В битката се наложи легендарния победител на Николай Васков – кон Армандо (30, 00 м ), втори с 11,60 м стана кон Кубрат на Недялко Градинаров и трети кон Торо на Николай Андреев, той приключи още на 1500 с най-добър резултат от 26, 80 м.

До 700 кг. четири тежковоза се бориха за призовата тройка, като най-силен се оказа кон Вихър на Цанко Василев, който измина 30 метра с 2000 кг, втори с 28, 00 м на същият товар стана кон Армандо на Николай Васков (победител в предходната категория), а трети стана кон Вито на Станислав Михайлов (27,40 м).

При тежащите до 800 кг коне се представиха петима участника, кой от кой по напети, но в крайна сметка доказаният шампион Лорд на Калин Пешев успя единствен да премине цялото трасе от 30 м с товар от 2250 кг, в рамките на контролното време. С 2,30 см по-малко се разписа кон Норбис на Петър Славков, а с 24,00 м трети остана кон Хари на Росен Иванов.

В последната категория до 900 кг, само три коня решиха „да си ги мерят“, като бизнесмена Калин Пешев пресметливо заложи на два свои коня. С победителя от предходната категория, едно от призовите места му беше вързано в кърпа, а то се оказа второ. Макар и със 100 кг по-лек от конкурентите си, Лорд успя да надтегли третия в класирането кон Амиго на Филип Кирилов. Другият кон на Пешев – Нико,

Победителят от томболата

както се и очакваше, стана безапелативен победител в най-тежката група на исполините.

Празникът завърши със всенародно веселие и поредната награда за публиката. Добрия шанс се падна на Николай Руманов от Копривщица, който си тръгна с 8-месечно жребче след разигралата се томбола.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име