15-то Животновъдно изложение, Сливен

0
1678

15-тото Националното животновъдно изложение Сливен 2019, което ще се проведе на 11 и 12 октомври, се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерство на земеделието, храните и горите. Участие в него ще вземат над 600 елитни български животни, представляващи говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството. На изложението ще могат да бъдат видени още българско овчарско куче, както и представители на зайците и домашните птици.

Националното животновъдно изложение ще бъде официално открито на 12 октомври от министъра на земеделието, храните и горите – г-жа Десислава Танева.
През тази година Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) – организатор на изложението, иска да отдели специално внимание на най-малките. За целта експерти на ИАСРЖ ще запознаят малчуганите с различните видове и породи, като им разкажат любопитни факти за живота и отглеждането им.

Специални оценителни комисии, съставени от ученици от 1 до 4 клас от различни училища в Сливен, ще изберат своите шампиони от различните видове и породи по време на юбилейното животновъдно изложение. Детското жури ще даде своите оценки в първия ден на изложението – 11 октомври. Шампиони ще бъдат излъчени в пет категории – говеда, биволи, овце, кози и коне, които ще получат специални грамоти. И през двата дни на изложението (11-12 октомври) гостите ще могат да разгледат и специалната детска изложба „Животните на България“, в която се включиха над 50 ученици от сливенски училища.

За първи път на изложението, а и в страната ни, ще сформира национален отбор по транжиране на месо, който да участва на Световното първенство по транжиране и обезкостяване в Сакраменто, САЩ през 2020 г. Над 17 участника ще се борят за едно от шестте места за влизане в националния отбор. Състезанието ще се проведе в четири категории: транжиране и обезкостяване на агнешко, пилешко, говеждо и свинско месо. За целта организаторите от Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ) ще изградят специална шатра, която да осигури необходимите хигиенни и ветеринарно-санитарни условия за провеждане на надпреварата.

Състезанието ще може да се наблюдава от 10,30 ч. на 12 октомври, а зрителите ще имат възможността да опитат от вече транжираното месо, приготвено от майстор-готвача на отбора.
АМБ ще зарадва посетителите с детско кулинарно шоу „Детска фантазия“, в което над 20 четвъртокласници от училище „Васил Левски“ в Сливен ще приготвят сандвичи от 10:30 до 12:30 ч. Гимназисти от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ ще премерят сили в конкурса „Да сготвим заедно“, а гостите на животновъдното изложение ще могат да дегустират кулинарните им изкушения на тема „Сините камъни“.

По време на изложението ще бъдат организиран и голям фермерски пазар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име