Ендюрънс вълнения в Разлог

0
2274

На 13 юли се проведе състезание по ендюрънс, кръг от Национален турнир в местността „Катарино“, Община Разлог. Организатори на събитието бяха Клуб по конен спорт „ХЕК“ със съдействието на Българска федерация по конен спорт.

За това как премина съревнованието и кое е най-важното при организацията на ендюранс изпитанията и кое е следващото важно състезание разказва Националния селекционер на българския отбор  -Жанина Иванова:

Участие в провелото се състезание взеха 12 тандема. В 7:00 сутринта бе даден старт на изпитанието на 80 км и 60 км. На 80 км имаше само един участник, който завърши успешно своето участие около 16:00 следобед.

Терените бяха два, едната обиколка беше с дължина 30 км, а другата 20 км. 30-километровия участък слизаше към Разлог, докато 20-километрвия се извиваше към планината. Той бе по-техничен, с повече изкачвания и слизания и на места леко изровен, поради дъждовете, което го направи и по-труден за участниците, които сами потвърдиха това.

На 80 км успешно завърши Калояна Борисова с кон Мефист, която вече има право да се яви на състезание 1*. Първи на дистанция 60 км завърши Мирослав Боршуш с кон Приам. На 40 км първи беше Николай Николов с кон Санта Сузана. Втори на дистанцията от 40 км, която се радваше на най-много участници, беше Петко Колев с кон Табиш. Трета стана Димана Донковска със кон Заим.

От отборът на организаторите – клуб по конен спорт ХЕК, на дистанция 40 км участваха Георги Праматаров, Кирил Чапов, който стана 5-ти и в детския клас се отличи Александра Алексова с кон Шахиб.

Конете, които се състезаваха на дистанция от 40 км са млади коне, които трябва задължително да завършат успешно две състезания на тази дистанция, за да минат на по-високо ниво – 60 км и в последствие да участват на 80 км. За тях е важно да завършат.

В организацията на едно състезание по издръжливост най-важната и най-трудна задача е да се подсигури подходящо трасе. То трябва да е безопасно за конете и ездачите и да дава възможност за добра скорост. В конкретния случай, техничното трасе не позволява постигането на много голяма скорост. Добре е да са подсигурени разнообразни участъци, гористи местности, пътища покрай обработваеми земи, горски пътеки, като винаги се следи първо за безопасността. Друг важен момент е измерването, което трябва да е точно и правилно за всяка дистанция.

Следващото важно състезание по издръжливост е Европейското първенство в дисциплината, което ще се проведе от 16 до 18 август в Англия. За нас е радост, че България ще бъде представена с отбор в състав Мирослав Боршуш, Йордан Иванов, Денис Фурлански и Николай Николов.“

Инфо и снимки: Жанина Иванова и клуб по езда ХЕК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име