Дербистът на България за 2019 е кобила Профит

1
4814

3-годишната Профит е кон № 1 на страната ни, след като пребори конкуренция от 6 чистокръвни свои събратя от Английска порода, на Дерби-то проведено вчера на хиподрума в град Балчик.

 

Финалната гара бе за най-добрите 3-годишни коне в България, които спретнаха супер адреналинен екшън на дистанция 2 400 м. Дербистката на България за 2019 година, яздена от жокея Нурхай Хамил, е собственост на Юсуф Касим, който работи и живее в чужбина и нямаше шанса лично да присъства на гонките на хиподрумното трасе на „Стефан Караджа“.

Профит е закупена от Кисим за € 9,000 на търг в Баден-Баден, Германия през май тази година и е поверена в ръцете на талантливия треньор на бегови коне от Севар – Левент Незиров. Това е пета титла, която Незиров прибавя в колекцията си от коне – дербисти на България. Левент има и една победа, като жокей на кон-дебрист. Към момента той е най-успешният треньор на бегови коне у нас и сам признава, че е далеч от постижението на живата легенда в тази област, а именно Жеко Василев, който има своите 19 титли на коне дербисти за България. След тази невероятна победа на Профит се очаква нейната цена да скочи до над € 20 000 първоначална сума, ако въобще нейният стопанин реши да я изтъргува.

Левент Незиров споделя, че за първи път в неговата кариера на жокей и треньор стъпва на отлично подготвено трасе на хиподрума в Балчик. „Откакто се помня се занимавам с коне, но не помня такова трасе, на което днес конете се раздадоха. Пистата се обработваше през ден, независимо дали бе пек или подгизваше от обилни дъждове. За първи път, не само моята душа на стопанин и треньор се възрадва на отлична настилка и много добра организация. Поздравления към домакините.“
Освен с трасето и възходящото ниво на организация с всяко следващо бягане, сезонът ще се запомни и с поредното успешно участие на изключителната кобила Мини Лайт. 8-годишната Чистoкръвна англичанка има десетки победи в различни бегови гари, а днес подобри рекорда на 1 200 метра.
След разгорещилите се страсти на хиподрума край Балчик, очаквайте в предстоящото затишие специално интервю с представител на Българската национална асоциация за конни надбягвания – равносметката за отминалия сезон, за инвазията от коне закупени от чужбина, за издаване на паспорти на коне от ЧАП и за предстоящите нови предизвикателства пред асоциацията.
Текст: Катя Иванова
Снимки: Елисе Незирова

1 коментар

  1. Какъв дербист.. един дрогиран кон. Ама той няма вина. Треньора иска 20 купи. 😁

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име