Горещо лято за Националната асоциация по коневъдство

0
3250

Казва в специално интервю за EzdaPress Изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство (НАК) – Пламен Левков.

-Горещо е на всички фронтове, в които се разпростира дейността на НАК чрез различните породни организации, които развиваме под шапката на асоциацията. В момента сме потънали в организацията на четвъртото изложение за коне от породата Български тежковозен кон. Събитие в което с всяка изминала година конете – участници стават все повече. 32 коня от породата не е малко постижение, когато говорим за сравнително младо изложение, което има само три издания досега. Мястото на което представяме конете от тази порода е изключително удобно и удачно.

До Троянския манастир, на зелените площи на Националното изложение за художествени занаяти – Орешак и съботния ден, са все чудесни предпоствки на събитието освен коневъди и фенове на породата да присъстват и по- широк кръг зрители, които да се запознаят с Българския тежковозен кон. Тази година очакваме голяма делегация от Унгария, все изтъкнати специалисти в коневъдството, като част от тях дори ще вземат участие в оценяването на конете.
Наскоро имахте и друго постижение в областта на международното ви сътрудничество, но под знака на френското знаме. Разкажете повече.

– Конете с които работим от породата Френски Рисак вече надграждат положената основа с френската организация Льо Трьо от преди три години. На 20-ти юли предстои провеждане на поредното изложение за коне от породата отглеждани и развъждани у нас.  То ще е различно от това за което ме питате и което проведохме преди седмица. В началото на юни месец в Сливен се проведе изложение на френските породи животни в България, в рамките на което ние представихме коне от порода Френски рисак. Така отчетохме и отразихме дейността ни само по направление Френски рисак. За целта у нас пристигна ръководителя на международния отдел на френската асоцияция за насърчаване на коневъдството и конния спорт „Льо Трьо“ – г-жа Емануел Морвил. С нея договорихме нови коне, които ще бъдат представени на нашите треньори и запрежчици с цел закупуване. Това ще се случи през септември, когато с така важния списък подбрани коне, малка група специалисти ще отидем на оглед и ще закупим десетина Рисака от Франция. Схемата на заплащане отново ще бъде същата, както отпреди три години, българските стопани заплащат по-голямата част от цената на конете, а останалата я поемат от „Льо Трьо“, като спазваме условия по договор. От първите закупени коне преди години, една част остават в тренинг и активна състезателна дейност, но повечето от кобилите ще бъдат оставени за развъдна дейност, без да ги виждаме на хиподрума.

Какво се случва през това време със състезанията по надпрепускане с двуколки с коне от Рисиста порода у нас?
– Те си продължават. Следващата събота ще се проведе последното осмо бягане на пистата във Войнягово, което ще е и финала на първия полусезон от календара на рисаците.
Август за някои коне и стопани ще бъде почивка, но за други не. Имаме запрежцичи, които ще направят гастрол в чужбина, но абсолютно всички ще ги видим отново на стартовата линия през септември, когато ще се даде началото на втория полусезон у нас.
Какво се случва с беговите коне от ЧАП?
– Доста състезания се проведоха из цялата страна. Тзи година има много силен и качествен внос на коне от чужбина. Надпреварите в тази хиподрумна дисциплина приключват сега на 6-ти юли, когато ще се проведе и Дерби на България, но за това подробности можете да получите от Асоциацията за бегови коне. Ние като Национална асоциация само регистрираме конете от Чистокръвна Английска порода, издаваме паспорти и следим за стриктната документация. Със същинската организация на състезания и резултати не се занимаваме. Има си отделна структура. И като казвам, че лятото ще е горещо, то е защото освен изложения и рутинната дейност на НАК ще проведем и поредното обучение на собственици, треньори и запрежчици от 1 до 5 август. Гост – лектор отново ще бъде известният треньор Дамян Бо. Семинарът ще бъде както за начинаещи, така и за напреднали, които да усъвършенстват своите умения. Идеята е да се върви от ниво в ниво нагоре и така, макар и бавно, да вървим към Европейските правила, изисквания и маниер на отглеждане, трениране и управление на конете. След което ни предстоят още две по-важни събития из живота на НАК. Това са изложението на Дунавски коне в края на септеври, като все още уточняваме мястото. Вероятно ще бъде на някоя от луксозните ни конни бази, така че да има осигурен комфорт, както за животните, така и за зрителите. След изложението на Дунавските коне ще проведем и традиционното изложение на коне от породата Хафлингер. В края на годината ще бъда горд и щастлив да отчетем един ползотворен сезон за българското коневъдство, за което обаче цяло лято ще трябва усърдно да се трудим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име