Ford EcoSport ST-Line – тоталната модернизация

0
2623

Компактният кросоувър е обновен в духа на новите тенденции за градски SUV и едновременно с това за катерене на планински терени. За да се убедим че е Sport, пришпорихме автомобила по истинско хипордумно трасе, където конските сили наистина се разгръщат. За това, че е Eco, проверихме с дълъг път до две граници, а че системата 4х4  е супер допълнение – нямаше съмнения.

Може да прилича, но не го бъркайте с Кuga и с Еge. Eco Sport е преобразен и вече е абсолютен индивидуалист.  Сега е с по-привлекателен външен вид, особено във версията ST-Line, с промени в салона и нови по-мощни двигатели.

Безброй новости отвън и отвътре

Нова предна решетка, нови фарове, светлини за мъгла и брони. Външният вид нарочно е със запазен атлетичен профил с типичните къси надвеси на каросерията. Спортното излъчване се допълва от раздутите арки на колелата, а долната част на каросерията е покрита със защитни пластмасови панели. Множеството спортни детайли допълват цялостния стайлинг на автомобила, а конкретно по ST-Line ще забележите  множество черни елементи – решетката, рейките на покрива, рамките на фаровете и корпусите на страничните огледала, както и спортните брони са в цвета на купето. Всеки един от 12-те основни цвята на каросерията може да се комбинира с боядисаните в черно покрив, колони и заден спойлер. Във версията ST-Line спортният оптичен пакет включва 17-инчови лети джанти вместо стандартните 16-инчови.

Солиден и ергономичен салон

Именно вътре в новия Ford EcoSport са най-радикалните промени. Нов волан с три спици, точно като при Kuga. Във всички версии той е обшит с кожа. Във версията ST-Line с кожа и екологичен велур са тапицирани и седалките. Воланът е отопляем и може да се регулира по ъгъл на наклон и в дълбочина Таблото пред водача е изцяло ново, по-големи са кръговете на оборотомера и скоростомера, а екранът на бордовия компютър е цветен. Дизайнът на централната конзола е напълно променен, като най-отгоре е разположен сензорният дисплей на третото поколение мултимедийната система SYNC. Тази система е едно от големите предимства в салона на модела и се отличава с прости графики, логичен и интуитивен интерфейс и отлична скорост на реакция. Дисплеят в зависимост от нивото на оборудване, е с  диагонал е 6,5 или 8 инча.

Подредбата на новите превключватели на аудиосистемата и климатика е по-различна и по-функционална, а точно под тях има  два USB порта. Жабката е малка, но снабдена с охлаждаща функция.

Позицията на седене на водача, типична за SUV, е висока, което е удобство, осигуряващо отлична видимост и е допълнено с удобни, предни регулируеми седалки. Задните осигуряват достатъчно широко място за краката и главите на пътниците, според стандартите на моделите от този клас. Задните седалки се местят напред-назад на релси, а наклонът на облегалките се регулира. В зависимост от разположението им, обемът на багажника на Ford EcoSport варира от 334 до 356 литра, а при сгъването им капацитетът се увеличава до 1238 литра. Двойният под е предимство.

Отварянето, обаче, на  багажната врата настрани, а не нагоре, е предимство или недостатък в зависимост от личните предпочитания на собственика на автомобила.

Новият Ford EcoSport идва за своите клиенти с  по-богата гама от двигатели

Признатият за най-добър агрегат в класа си шест поредни години – 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost, вече е наличен във версии със 125 и 140 конски сили. И ако като нашия екип търсите икономичен и едновременно динамичен мотор, то горещо ви препоръчваме новия 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор EcoBlue с мощност 125 к.с. В комбинация с 6-степенна ръчна скоростна кутия, в града той харчи 5,0 л/100 км, а на извънградско разходът пада до 4,6 л/100 км. Пикът на тягата от 300 Нм се достига при 1750 об/мин, благодарение на което двигателят ускорява уверено компактния SUV, както по магистрала, така и по каменист стръмен път в планината. Моторът е пъргав, новата 6-степенна ръчна скоростна кутия работи точно с къси ходове.

Отлично пътно поведение

Обновеният SUV е запазил стабилното си пътно поведение, а за по-добър контрол и по-малко странично наклоняване, инженерите от Ford са сменили пружините и амортисьорите на EcoSport, модернизирали са задната греда и са пренастроили стабилизиращата системата и кормилното управление. Окачването на компактния SUV е умерено меко, което се е отразило добре на комфорта на возене. Във версията ST-Line пружините са по-твърди и неравностите на пътя се усещат по-отчетливо. Подобрена е и шумоизолацията в салона.

Борейки се за място в своя постоянно нарастващ сегмент, моделът е измислен да бъде едновременно малък всъдеход и практичен градски автомобил, като е оборудван със съвременни системи и технологии, подпомагащи водача.

Благодарение на интелигентната система за задвижване на Ford на всички колела AWD, стабилността е гарантира дори при високи скорости. Системата за двойно задвижване 4х4 следи сцеплението на колелата с пътната настилка и регулира подаването на въртящ момент към предните и задните колела в съотношение до 50/50 за по-малко от 20 милисекунди. Системата неусетно предава въртящ момент между четирите колела и осигурява по-голяма стабилност на пътя, особено при хлъзгави настилки.

Новият Ford EcoSport е оборудван с интелигентни технологии, като внедрения за първи път автопилот с регулируем ограничител на скоростта. Камерата за обратно виждане, автоматични предни фарове и чистачки със сензори за дъжд са само част от оборудването за улеснение на път и при маневри.

Технологиите в помощ на водача включват още системата на Ford за следене на мъртвата точка, стандартната система за контрол на стабилността, която регулира въртящия момент на двигателя и спирачното усилие, за да помогне на водачите да поддържат контрол. За защитата на пътниците са предвидени въздушни възглавници за водача и пътника отпред, въздушна възглавница за коленете на водача, нови странични въздушни възглавници, които осигуряват допълнителна защита за гръдния кош,са проектирани да насочат пътника далеч от удара. Новите въздушни възглавници тип завеса осигуряват максимална защита при страничен удар.

Без да си съперничи с тежката артилерия в офроуда, EcoSport влиза в графа високопроходим автомобил със системата си 4х4 и с пътен просвет до 190 мм в зависимост от версията, както и ъгъл на атака 21 градуса отпред и 33 градуса отзад.

Новият Ford EcoSport се продава у нас и може да се поръча във всички дилърства на „Мото-Пфое”. Цените на модела започват от 33 050 лева с 1,0-литров бензинов двигател EcoBoost със 125 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Като опция за него се предлага и 6-степенна автоматична скоростна кутия срещу доплащане от 3000 лева. По-мощният вариант на 1,0-литровия EcoBoost е със 140 к.с. на цена от 39 150 лева в ниво Titanium и 43 750 лева в ниво ST-Line. Моделът с 1,5-литров дизелов двигател със 100 к.с., 6-степенна ръчна кутия и предно предаване се предлага във високите нива Titanium (39 950 лева) и ST-Line (43 750 лева), а топмоделът със 125 к.с. и задвижване на четирите колела струва 46 950 лева в Titanium и 50 750 лева в ST-Line.

  • Ford EcoSport 1.5 TDCi AWD ST-Line
  • 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 125 к.с. максимална мощност при 3600 об/мин
  • 300 Нм максимален въртящ момент при 1750-2000 об/мин
  • 10,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 4,8 л на 100 км среден разход на дизел
  • 125 г/км емисии на СО2
  • 52 литра вместимост на резервоара,
  • 50 750 лева цена на модела с ДДС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име