Тренировъчен план за мързелив кон

0
2900

По съвети на Мишел Паркин, ездач по обездка, треньор и съдия.

Има няколко основни причини, поради които конете може да са мързеливи – може да се дължи на тяхната възраст, порода, тренировки или способности. Добрите новини са, че има няколко лесни начина за възбуда на активността в конния ви партньор, за да направите живота си с него по-забавен. Преди да се впуснете към какъвто и да е нов тренировъчен режим с коня, трябва да изключите физическите причини за неговото нежелание за работа. Ако има болки или дискомфорт, неговият мързел е начин да ви каже, че нещо не е наред.

Не дразнете коня си

Дори вашият кон да притежава най-безгрижния нрав на света, съществува възможност да сте му предали навика да е по-мързелив с начина, по който го яздите. 550-килограмов кон е способен да почувства дори муха кацнала върху него, това означава, че той със сигурност може да почувства вашия крак, който го подканва да върви напред. Сред повечето общи грешки, които правят ездачите е, че започват да използват все по-силен натиск върху коня, за да получат реакция. Всъщност това, което трябва да направите е точно обратното. Върнете се назад, както сте правили преди, и устно, с леко докосване го подканете да тръгне, това ще го научи да реагира по правилен начин. Започнете като го помолите да ходи напред от стоеж на място чрез облекчаване на седежа, с леко и равномерно притискане с двата крака. Ако и тогава не реагира, следвайте същата инструкция и с по-силния си крак натиснете повече, ако се наложи накрая леко чукнете зад крака си с камшика. Веднага щом конят помръдне напред, наградете го като го погалите нежно с ръка и омекотите седежа, уверете се, че не го ограничавате с ръцете си или със седежа. Повторете упражнението като не забравяте да започнете с по-лекия натиск. Ако той не реагира, постепенно увеличавате натиска, но не прекалено.

Как да направим тренировките забавни?

Гарантирано е, че ако яздите вашия кон отново и отново само в кръг, ще го направите още по-мързелив. Ако направите тренировките по-забавни, ще направите и коня по-обвързан с тях.

Планирайте тренировъчния сезон предварително. Задължително трябва да включвате образователни помагала като конуси например, сменяйте поводите и винаги променяйте тренировките, това ще държи вниманието на коня будно и активно. Научете няколко стъпки от обездката, които да отговарят на неговото ниво на възможности, заедно с тях преминавайте в лек тръс, използвайте ги като част от загрявката. Може да си направите дори свой собствен тест по обездка или свободен стил като си направите свое съчетание на музика. Опитайте нови схеми и подреждане на греди, които конят няма да очаква. Яздете на спокойна музика и ще откриете, че и двамата с коня ви сте започнали да работите в нейния ритъм. Винаги се фокусирайте върху неща, които отговарят на възможностите на коня, за да се поддържа неговата увереност на високо ниво. Ако искате твърде много от него и той не е в състояние да се справи, това е още една причина той да се отказва да участва.

Също така бъдете честни за вашите собствени възможности и подготовка. Ако се уморявате и губите баланс и карате коня да преминава от тръс към ходене или направите небалансирано спиране, не очаквайте на следващия ден от коня си адекватно поведение. Ако се нуждаете от помощ, повикайте опитен треньор или инструктор.

Използвайте паркур гредите

Нарушете обичайните образователни уроци като в някои дни използвайте греди, които да подредете на плаца. Например, да се преминава над гредите в тръс е добър начин да се направи работата по-забавна и по този начин да насърчите коня си активно да върви напред.

Опитайте следното упражнение: сложете две единични греди една срещу друга в 20-метров кръг. Яздете в кръга и бройте колко крачки правите от единия до другия прът. След това може да се стремите да преминете пътя с по-големи крачки, съответно и с по-малки. Това упражнение може да се прави в ход, тръс или лек галоп.

Ако конят ви е тих и спокоен, опитайте да го обучавате с друг кон в манежа. Често само когато има друг освен вас, може да направи обстановката по-ведра и интересна.

Тренирайте навсякъде

Не е необходимо винаги да сте затворени в манежа и да тренирате само там. Можете да тренирате навсякъде и да използвате обичайните насоки. Със сигурност ще откриете, че вашият кон е станал психически по-устойчив и обвързан с работата след една загрявка, проведена на различно място. Яздете около конюшнята, преминавайте в тръс около манежа или просто на безопасно място яздете в лек галоп. Бъдете дисциплинирани и винаги спазвайте точните посоки на ездата, дори и да сте излезли да яздите с приятели. Ако използвате коня си за стол, не очаквайте от него да ви носи и да отговаря на вашите очаквания.

 

Ще откриете, че ако обновите методите си на работа и вашите лични възприятия, вашият кон скоро ще ви осигури повече положителна езда.

Съвет 1: Работете върху своето физическо ниво. Правете регулирани почивки, преди да се изморите напълно. Умореният ездач е неефективен ездач.

Съвет 2:  Бъдете в точната рамка на мислите си, докато яздите. Ако мислите ви са някъде другаде или сте отегчени, това ще рефлектира върху коня ви.

Съвет 3: Не прекарвайте твърде много време съсредоточени само в едно упражнение. Това ще отегчи коня ви, който ще се умори преди да сте успели да стигнете дотам, където сте искали в обучението.

Съвет 4: Не притискайте коня твърде много. Това може да го накара се „изключи“.

Из „Horse magazine”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име