Параолимпийските игри в Париж 2024 г с конен спорт стартират днес 

0
704

Игрите за пара атлети започнаха на 28 август и ще продължат до 8 септември във френската столица. На спортната арена се представят  4400 спортисти от цял ​​свят. Те се състезават в 22 спорта на различни емблематични места в Париж, включително Айфеловата кула, Шато дьо Версай и Гранд Пале. Над 65 000 зрители се очакват да  станат свидетели на ангажимента на града-домакин за достъпност и приобщаване. Медалите за Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. включват парче оригинално желязо от Айфеловата кула. Проектирани да се различават на допир, те включват гравюри и брайлово писмо. Медалите са създадени в сътрудничество с френския бижутер Chaumet, свързвайки спорта с френското културно наследство. Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще останат в историята като първите летни игри във Франция и вече доведоха до положителни промени в страната домакин. Например, наземният транспорт в Париж стана по-достъпен.

За разлика от олимпийските игри, които включват три конни дисциплини, параолимпийската програма включва само обездка. Първоначално параобездката е била средство за терапия (като участниците са се възползвали от взаимодействието с конете) – и развлекателна дейност. Първите състезания се провеждат през 70-те години на миналия век. Обаче едва на игрите в Атланта през 1996 г. обездка е добавена към параолимпийската програма. Състезателната програма по пара обездка включва индивидуалния шампионатен тест, отборен  тест с музика (в който ездачите изпълняват набор от съчетания) и индивидуалния тест за свободен стил (който е уникален за всеки ездач, тъй като той избира своя собствена рутина и музика). Индивидуалният свободен стил е отворен за осемте най-добри спортисти от всеки клас въз основа на резултатите от индивидуалния тест.  В зависимост от нуждите си, ездачите могат да използват специално оборудване като модифицирани седла, юздечки и шпори.

Правилника на пара игрите посочва ясно, кои са допустимите увреждания: Ортопедични увреждания, параплегия, квадриплегия, хемиплегия, церебрална парализа, дегенеративни неврологични заболявания, неврологични увреждания, зрителни увреждания.

  • Степен I: спортистите имат тежки увреждания, засягащи всички крайници и торса.
  • Степен II: спортистите имат или тежко увреждане на тялото и минимално увреждане на ръцете, или умерено увреждане на тялото, ръцете и краката.
  • Степен III: спортистите имат тежки увреждания на двата крака с минимално или никакво увреждане на торса или умерено увреждане на ръцете и краката и торса.
  • Степен IV: спортистите имат тежко увреждане или недостатъчност на двете ръце или умерено увреждане на четирите крайника или нисък ръст.
  • Степен V: спортистите имат зрително увреждане, пълна слепота, леко нарушен обхват на движение или мускулна сила, или дефицит на един крайник или лек дефицит на два крайника.

Пара обездка, известна на Параолимпийските игри като пара конна езда, вижда атлети, класифицирани в пет степени, в зависимост от техните нива на мобилност, сила и координация. За да си помогнат по време на тестовете, ездачите могат да използват допълнителни помощни средства, а конете им имат право на „приятелски“ коне, които стоят точно извън арената, за да помогнат на състезаващия се кон да остане спокоен. Има петима съдии, които оценяват всеки тест, разпределени на различни точки около арената.

В Париж състезанието по параконен спорт ще прастави общо 78 комбинации състезател/кон от 15 държави.  Днес, 3 септември статрира състезанието за индивидуалните медали, известно като FEI Para Grand Prix A. Спортистите във всяка степен изпълняват набор от движения, които се оценяват от 10. Дават се допълнителни оценки за общото впечатление от теста, който включва хармония, умения на спортиста и тяхната точност. Резултатите се дават като процент, като комбинацията с най-висок процент във всяка степен получава златен медал. Осемте най-добри комбинации във всяка степен ще се класират за теста за свободен стил.

Отборите се състоят от трима състезатели, поне един от които трябва да е първи, втори или трети клас. Не повече от двама състезатели в един отбор могат да бъдат с еднаква степен. Всяка комбинация се подлага на зададения тест за своята оценка, която се оценява според индивидуалния тест – не се пренасят резултати от предишния тест. Резултатите и на тримата състезатели в отбора се комбинират, за да се получи сбор, а нацията с най-много точки взима златото.

Снимки ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име