Жребец Кalin I  и кобила Himka от дунавска порода станаха шампиони за 2021 г

0
4131

Изложението и излъчването на шампионите от българската порода Дунавски кон за тази година бе част от честването на 70 години от признаването, опазването и развитието на породата Дунавски кон в нашата страна. Събитието се проведе на 2 октомври в свързаното с историята на породата село Победа (Долна Митрополия).

„Победа за дунавския кон в България“, бе слогана с който Националната асоциация по коневъдство и асоциация „Дунавски кон“ отбелязаха годишнината, като посрещнаха 26 екземпляра от породата, които бяха разделени в три категории за оценяване. Успоредно с излъчване на шампионите се проведоха и няколко съпътстващи празничния повод инициативи сред които: откриване на изложба посветена на историята на породата Дунавски кон със стари архивни снимки и племенни книги, засаждане на дръвчета – „Алея на дунавците“ в село Победа, благотворителна инициатива за деца ползващи хипотерапия и връчване на отличителни плакети на коневъди и спортисти с особен принос в опазване и развитие на българската порода.

„ На Дунава конете напоиха понесени от огнения дух и конската опашка там забиха, войните на хана Аспарух… „ с тази тематична песен изпълнена от певческа група „Вълшебни звуци“ към народно читалище „Зора“ в село Победа започна празника, допълнен с ритъм и настроение от танцова формация „Гайтани“.

След тържествения водосвет, събитието подобаващо бе открито от Изпл. Директор на ИАСРЖ (Изпълнитена агенция по селекция и репродукция в животновъдството) към МЗХ г-н Георги Йорданов. Приветствени думи към участници и гости отправиха и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска и кмета на село Победа г-жа Даниела Александрова.С изключение на немърливото облекло от страна на някои от собствениците и водачите на коне, които явно все още не съзират повод в подобни инициативи да заменят анцузите с празнично и спретнато облекло, тържественото отбелязване на годишнината и изложението преминаха вълнуващо и с много настроение.

Първи пред публиката и тричленната комисия по оценяване дефилираха 8 жребеца. С най-висок сбор от точки за шампион на породата Дунавски кон за 2021 бе избран 6-годишния Kalin I ( от баща Коlegd и майка Laterna) , собственост на Красимир Динов. С първо място в категорията бе награден жребец Tito (Таkiz – Kegla) от конюшните на Димитър Трифонов. Второ и трето място се присъдиха съответно на Takiz (Taler- Kohna, собственик Георги Петров) и на Hitar III (Hiltan- Talpa, Красимир Динов).

С 13 кобили от породата оценявани по пет показателя започна и дефилето на „майките – дунавки“. Журито обаче оцени най-високо кобила Himka (Henzel-Kleopatra ),която зарадва своя стопанин Искрен  Димитров с шампионската титла. С първо място бе отличена 4-годишната черна кобила на Венцислав Василев Tekila Tank (Тank – Litva). С второ бе наградена Теmza I  (Takan – Zakrila ) на Иван Циров. С трето кобила Trakia (Topaz-Kalina) на стопанина Ивайло Пенев. С розетка и четвърто място бе отличена 11-годишна кобила Zahira (Zaher – Holandia) на Красимир Динов. При подрастващите млади мъжки кончета се представиха само две, които взеха съответно първо и второ място: едногодишното конче Lehas с (Lektor – Hana) на Георги Петров и 2-годишния Matrak (Matador-Zlata) на Валентин Илиев.В последната категория за оглед и оценка на подрастващи женски кончета на манежа излезнаха три, които съответно журито награди по общия сбор на събраните балове. Първо място за Talegra (Timoko-Lazarina) на Джан Назмиев, второ за Tizla (Tizot-Zlatariza) на Ивайло Тодоров и трето за Teza Z (Tizot-Zlata) на Тошко Панов.Изложението по регламент излъчи и вот на зрителите, които имаха възможност в специална урна да подават своя избор за най-типичен и красив кон. Така кобила Tizla спечели зрителските симпатии с най-много гласове от всички представени коне в събитието.

Подробен репортаж с дефиле на всички представени коне, любопитни подробности за историята по създаване на село Победа покрай конезавод „Клементина“, вълнуващи интервюта с жителите на долномитрополитското селце и техните спомени за силните години на конъвъството у нас, както и с наградените коневъди и заслужили спортисти с особен принос в развитието на породата очаквайте в поредния 41-ви епизод на предаването „Конете  на България“,

Фотограф: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име